Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος που θα δώσει οριστική λύση, με στόχο να μην τεθούν σε κίνδυνο μεγαλύτερες καλλιεργητικές εκτάσεις και να αποκατασταθούν οι ήδη προβαλλόμενες.

Σύντομα το υπουργείο θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο παρέμβασης και διαχείρισης του ζητήματος, που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους παραγωγούς της περιοχής.

Σε εγρήγορση και καθημερινή συνεργασία, για το πρόβλημα με τον ιό που προκαλεί παραμόρφωση σε κάποιες ποικιλίες σε ροδάκινα και νεκταρίνια, βρίσκεται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, με τον Πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων, Χρήστο Γιαννακάκη, τους Αντιπεριφερειάρχες Πέλλας και Ημαθίας, Δάνη Τζαμτζή και Κώστα Καλαϊτζίδη Αντίστοιχα, τον Πρόεδρο της ΕΚΕ, Κώστα Αποστόλου, Προέδρους Αγροτικών Συλλόγων, αλλά και όλων όσων ασχολούνται με το πρόβλημα και τις διαδικασίες που τρέχουν με σκοπό να δοθεί λύση όσο το συντομότερο δυνατόν.

Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας, Τάσος Χαλκίδης: «Δυστυχώς, ο αριθμός των εκτάσεων με παραμορφωμένα ροδάκινα και νεκταρίνια μεγαλώνει. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη και αναμένουμε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της καταχώρισης των δηλώσεων των παραγωγών, να ανακοινωθούν οι τρόποι ενίσχυσή τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ) ήδη έχουν προσβληθεί 6.500 στρ. και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Πέλλα, ακολουθούν η Ημαθία, η Λάρισα, η Κοζάνη, το Κιλκίς, η Φλώρινα και η Πιερία. “Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι εκτάσεις που έχουν παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα θα ξεπεράσει τα 10.000 στρ.» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, που συμμετέχει στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων κος Αποστόλου.

Μεγάλη είναι η αγωνία των παραγωγών για την εξέλιξη του φαινομένου οι οποίοι ζητούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να λάβουν οικονομική στήριξη όλοι όσοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και βλέπουν να χάνεται η φετινή σοδειά τους.

Featured Image

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός, κ. Σταμενίτης σε μια από τις πολλές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, στο Υπουργείο, στην έδρα της περιφέρειας, αλλά και σε γραφεία Αγροτικών Συλλόγων, σε Πέλλα και Ημαθία, τόνισε ότι η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος που θα δώσει οριστική λύση, με στόχο να μην τεθούν σε κίνδυνο μεγαλύτερες καλλιεργητικές εκτάσεις και να αποκατασταθούν οι ήδη προβαλλόμενες.

Όπως σημείωσε, σύντομα το Υπουργείο θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο παρέμβασης και διαχείρισης του ζητήματος, που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους παραγωγούς της περιοχής. Άλλωστε, όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των παραγωγών απέναντι σε όποιο ζήτημα προκύψει και προσπαθεί να βρίσκει τη βέλτιστη λύση στο βαθμό που το επιτρέπει η Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία.

Υπενθυμίζουμε πως έχει ανοίξει από 20 Ιουνίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε η ΕΔΟΠ, με στόχο την καταχώριση των δηλώσεων παραγωγών ροδάκινων, νεκταρινιών που έχουν εμφανίσει προβλήματα παραμόρφωσης των καρπών τους, και η διαδικασία καταγραφής βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ, οι οποίοι εισέρχονται στο σύστημα και προχωρούν στη διαδικασία με μια απλή βεβαίωση του Γεωπόνου του παραγωγού.

Επισημαίνεται ότι μετά από τις 20 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η αυτοψία στα προσβεβλημένα από τον ιό χωράφια από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας.

Πηγή: pellatoday.gr

Featured Image