Η πρόβλεψη για τις εισαγωγές καλαμποκιού της Κίνας το 2024/25 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος) αφορά μείωση κατά 3,0 εκατ. τόνους σε 10,0 εκατ. τόνους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Εάν οι προβλέψεις του USDA επαληθευτούν, οι εισαγωγές καλαμποκιού για την Κίνα θα μειωθούν περισσότερο από το ήμισυ (από 23,4 εκατ. τόνους το 2023/24) και θα φθάσουν στο χαμηλότερο όγκο από το 2019/20. Οι παρεμβάσεις πολιτικής για τη στήριξη των μειούμενων εγχώριων τιμών του καλαμποκιού εν μέσω ασθενέστερης κατανάλωσης είναι ο κύριος παράγοντας της δραματικής πτώσης των εισαγωγών καλαμποκιού της Κίνας.

Πτώση τιμών καλαμποκιού

Η πτώση των τιμών του καλαμποκιού αντικατοπτρίζει την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης από τους τελικούς χρήστες, ιδίως τον κτηνοτροφικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει τις ασθενέστερες καταναλωτικές δαπάνες. Από τον Δεκέμβριο του 2023, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS) της Κίνας αναφέρει μείωση των αγοραίων τιμών του καλαμποκιού κατά περισσότερο από 53 δολάρια/τόνο (~400 CNY/τόνο). Η ασθενέστερη αύξηση του εισοδήματος και η μείωση των τιμών των κατοικιών, μια σημαντική πηγή πλούτου για τη μεσαία τάξη της Κίνας, έχουν περιορίσει τα διαθέσιμα εισοδήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στις αστικές περιοχές που οδηγούν τη ζήτηση κτηνοτροφικών προϊόντων. Η NBS αναφέρει ότι η αύξηση του μέσου κατά κεφαλήν διαθέσιμου εισοδήματος για τους κατοίκους των πόλεων το 2024 ήταν 4,6% – μόλις 0,2% υψηλότερη από το 4,4% το 2023 και σημαντικά χαμηλότερη από την αύξηση 7,8% του 2019. Η μείωση των δαπανών αντανακλάται στην πτώση των τιμών αγοράς για το βόειο και το χοιρινό κρέας, τα οποία καλύπτουν συνδυαστικά περισσότερο από το 70 τοις εκατό της κατανάλωσης κρέατος στην Κίνα.

Για το βόειο κρέας, που θεωρείται ότι σηματοδοτεί την αυξανόμενη όρεξη των Κινέζων αγοραστών για πολυτέλεια, οι τιμές έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2019. Το χοιρινό κρέας, που θεωρείται πολιτιστικό βασικό προϊόν έχει δει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως αγορές κρέατος για κρατικά αποθέματα. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση αναθεώρησε χαμηλότερα το βέλτιστο μέγεθος του κοπαδιού χοιρομητέρων για να εξισορροπήσει την προσφορά έναντι της τρέχουσας ζήτησης. Οι χαμηλότερες τιμές κρέατος προβλέπεται ότι θα προκαλέσουν μείωση των αποθεμάτων ζώντων βοοειδών και χοίρων στην Κίνα από το 2024 έως το 2025.

Η ζήτηση για καλαμπόκι

Καθώς η υποχώρηση των καταναλωτών κρατά στενά τα περιθώρια κέρδους της κτηνοτροφίας, η ζήτηση για καλαμπόκι έχει επιβραδυνθεί, δημιουργώντας κίνδυνο περαιτέρω απώλειας εσόδων για τους αγρότες – παραγωγούς καλαμποκιού της Κίνας. Η Κίνα προσπαθεί να στηρίξει τις εγχώριες τιμές με μια προσέγγιση από την πλευρά της προσφοράς. Αναφορές από τη FAS/Πεκίνο σημειώνουν ότι η Κίνα ζήτησε από τους αγοραστές να περιορίσουν τις εισαγωγές, ενώ η SinoGrain – ο κάτοχος των κρατικών αποθεμάτων σιτηρών – σταμάτησε τις δημοπρασίες εισαγόμενου καλαμποκιού και αύξησε τις αγορές εγχώριου καλαμποκιού για τα αποθέματά της. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες από την πλευρά της προσφοράς μέσω της μείωσης των εισαγωγών δεν έχουν αντιστρέψει την πτώση των τιμών του καλαμποκιού. Ο δείκτης τιμών παραγωγού για το καλαμπόκι του τέταρτου τριμήνου – που συσχετίζεται με την περίοδο συγκομιδής κλειδί στην Κίνα – μειώθηκε κατά περισσότερο από 16% σε ετήσια βάση, σηματοδοτώντας τη συνέχιση των διαρθρωτικών προβλημάτων στην αγορά. Μέχρι να ανακάμψει η κατανάλωση, η Κίνα είναι πιθανό να διαδραματίσει μειωμένο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο καλαμποκιού μέχρι το τέλος του 2024/25.

Επισκόπηση για το 2024/25

Η παγκόσμια παραγωγή προσαρμόζεται ελαφρώς υψηλότερα αυτό το μήνα σε ρεκόρ, με τη μεγαλύτερη αύξηση για το Καζακστάν. Η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται οριακά υψηλότερη, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης χρήσης ζωοτροφών και υπολειμμάτων. Τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται αυτόν τον μήνα, ιδίως για την Κίνα. Το εμπόριο μειώνεται με χαμηλότερες εισαγωγές για την Κίνα, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι εξαγωγές μειώνονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Μεξικό και την Τουρκία. Η μέση τιμή αγροτικής παραγωγής των ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητη στα 5,55 δολάρια ανά μπούσελ.

Οι τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για τις περισσότερες κατηγορίες από το WASDE του Ιανουαρίου με βάση τις χαμηλότερες εξαγώγιμες προμήθειες μεταξύ των βασικών ανταγωνιστών και τις συνεχιζόμενες πωλήσεις και εξαγωγές. Η Hard Red Winter σημείωσε άνοδο 16 $/τόνο στα 268 $, ενώ η Soft Red Winter ανέβηκε 15 $/τόνο στα 249 $ με τις ανησυχίες για τις συνθήκες καλλιέργειας του χειμερινού σιταριού. Το Soft White Winter αυξήθηκε κατά 11 $/τόνο στα 244 $, ενώ το Hard Red Spring παρέμεινε σταθερό στα 277 $.

Οι τιμές εξαγωγής

Εκτός από την αύξηση των τιμών των ΗΠΑ κατά 16 δολάρια/τόνο, οι τιμές των παγκόσμιων εξαγωγέων παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από το WASDE του Ιανουαρίου. Οι καναδικές τιμές σημείωσαν αύξηση κατά $5/τόνο με σταθερό ρυθμό εξαγωγών. Οι αυστραλιανές τιμές σημείωσαν αύξηση κατά 5 $/τόνο με ισχυρότερη ζήτηση από διάφορες βασικές αγορές της Ασίας, παρά την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα. Οι τιμές της ΕΕ ήταν ελάχιστα μεταβλητές. Οι ρωσικές τιμές εμφάνισαν αύξηση κατά 4 $/τόνο, καθώς οι εγχώριες προμήθειες σιταριού περιορίζονται και οι εξαγωγείς προετοιμάζονται για την εφαρμογή της ποσόστωσης στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι τιμές της Αργεντινής παραμένουν οι πιο ανταγωνιστικές, παρά τη μικρή αύξηση κατά $4/τόνο. Η περίοδος αιχμής των εξαγωγών της Αργεντινής συνεχίζει, καθώς οι προμήθειες νέας καλλιέργειας είναι άφθονες μετά την πρόσφατη συγκομιδή της.

Newsroom Agronewsbomb