Σε «αναμμένα» κάρβουνα κάθονται οι ελαιοπαραγωγοί του νομού, σχετικά με την φετινή παραγωγή ελαιολάδου, μην κρύβοντας τον φόβο και την ανησυχία τους ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανάλογη κατάσταση με το 2023, όπου καταγράφηκε μείωση της παραγωγής κατά 50%.
Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε κατά την διάρκεια της ενημερωτικής σύσκεψης που είχε συγκαλέσει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας το απόγευμα της Τρίτης. Η μείωση της παραγωγής κατά το 2023, μπορεί να σήμανε συναγερμό, ωστόσο οι παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να το διορθώσουν αυτό.
«Όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και όλα θα κριθούν μέσα στο μήνα Μάιο» δήλωσε χαρακτηριστικά στην Πρωινή ο πρόεδρος της Ομάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.
Όπως είπε, θα φανεί από την ανθοφορία των δένδρων πώς θα κυμανθεί η παραγωγή το φθινόπωρο, αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν συμβάλλουν στην απόδοση των ελαιόδενδρων.
Και ενώ η παραγωγή χάθηκε το 2023, μέχρι στιγμής οι παραγωγοί δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις για την ακαρπία, γεγονός που εντείνει την ανησυχία και την αγανάκτησή τους.
Όπως είχε γράψει πρόσφατα η Πρωινή και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προ ημερών ο κ. Βαλιανάτος, το αρμόδιο Υπουργείο έχει υποβάλλει αίτημα στην Ε.Ε., προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το θέμα της ακαρπίας.
«Εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της χώρας μας και δεν αποζημιωθούν σύντομα οι παραγωγοί, τότε θα μιλάμε για τεράστιο ζήτημα. Όπως έχουμε ξαναπεί, οι αγρότες είναι πλέον έρμαιο των καιρικών συνθηκών. Εάν και το 2024 έχουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες με το 2023, τότε η ακαρπία θα ‘χτυπήσει’ στο 100% τα ελαιόδενδρα και αυτό συνεπάγεται ολική καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα οι παραγωγοί να αποζημιωθούν για την ακαρπία και να δουν πώς θα προχωρήσουν αυτή τη χρονιά.
Δεν μπορούν να κάνουν κάτι…
Αν και το επίσης αρνητικό στην παραγωγή ελαιολάδου είναι ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να το αποτρέψουν αυτό, ούτε να λάβουν κάποιο προληπτικό μέτρο ώστε να περισώσουν ή ακόμη και να αυξήσουν την παραγωγή τους.
«Δυστυχώς ο καιρός κανονίζει τα πάντα, οι καιρικές συνθήκες αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν την ελιά και ο κόσμος δικαιολογημένα φοβάται ότι μπορεί να επαναληφθούν τα ίδια με πέρυσι. Ο παραγωγός δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αποτρέψει μια νέα ζημιά, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής. Όσο και να προσέξουν τα δένδρα, όσες εργασίες και να κάνουν αυτή την περίοδο, εάν ο καιρός δεν είναι ο κατάλληλος για να καρποφορήσουν οι ελιές, το πρόβλημα θα είναι το ίδιο και χειρότερο. Απρίλιος και Μάιος είναι οι μήνες ορόσημο. Εκεί θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα για τη φετινή παραγωγή», σημείωσε ο κ. Βαλιανάτος.
Επιβεβαίωση εγγραφής έως 5 Απριλίου
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά από τον γεωπόνο της Neuropublic Χρήστο Σαλτογιάννη και παράλληλα έγινε ενημέρωση από τον κ. Βαλιανάτο για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνει η Ομάδα για το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα και τον ρόλο των παραγωγών σε αυτό.
Ουσιαστικά έγινε ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα ΟΕΦ ελαιολάδου, με την επισήμανση ότι οι παραγωγοί πρέπει να περνούν την παραγωγή ελαιολάδου μέσω της Ομάδας και καλούνται έως την Παρασκευή 5 Απριλίου να περάσουν από το γραφείο της Ομάδας και να κάνουν επιβεβαίωση εγγραφής, για να γίνει ο προγραμματισμός.
«Μόνο μέσα από τις Ομάδες μπορούμε να είμαστε δυνατοί και να διεκδικούμε και οι παραγωγοί πρέπει να τις εμπιστευτούν γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο» τόνισε ο κ. Βαλιανάτος.
Στα μέσα Απριλίου θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη ώστε να υποβληθούν οι προτάσεις για τις πάγιες προμήθειες που πρέπει να κάνει η Ομάδα για τη φετινή χρονιά.
Πηγή: Πρωινή