Οι ελαιοπαραγωγοί πίστευαν ότι μετά την περσινή καταστροφική χρονιά ακαρπίας, αυτή θα ήταν και η χειρότερη περίοδος για τις εκμεταλλεύσεις τους. Όμως διαπιστώνουν με μεγάλη απογοήτευση, ότι φέτος τα πράγματα εξελίσσονται ακόμα χειρότερα και πλέον είναι ορατό ότι θα υπάρξει σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Παρότι σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία κ.λπ. αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα, εντούτοις, στη χώρα μας υπάρχουν περιοχές, όπως η Ανατολική Κρήτη, που έχει να πέσει σοβαρό νερό εννιά μήνες. Αλλά και στα νησιά, ή την Πελοπόννησο και τη Στερεά ή τη Λέσβο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα.

Η ανομβρία έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες ζημιές και μαζί έχουν πάει περίπατο οι βαρύγδουπες προβλέψεις για υπερ-παραγωγές ελαιολάδου. Όπως μάλιστα εξελίσσεται η κατάσταση με τον καιρό, μιας και στις αρχές Νοέμβρη πάλι φαίνεται να απομακρύνονται τυχόν βροχοπτώσεις, σε λίγο θα μιλάμε αν θα μπορούμε ως χώρα να καλύψουμε τις ανάγκες μας… αλλά και αν και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε επάρκεια αφού ήδη υπάρχουν τεράστιες ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο που χρειάζεται χρόνο και χρήμα για να ανακάμψει.

Δεν είναι τυχαία τις τελευταίες ημέρες η σπουδή των εμπόρων να αγοράσουν περσινά ελαιόλαδα, τα οποία φαίνεται πως στη συνέχεια, θα αποδειχτούν χρυσά, μιας και είναι πολύ πιθανό, λόγω και της μεγάλης παρουσίας δάκου των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και της εξαιρετικά χαμηλής απόδοσης σε έλαιο των καρπών ελέω ξηρασίας, να αποδειχτούν χρυσά.

Χωρίς αλλαγές εν τω μεταξύ προβλέπεται ο καιρός τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Βασικά χαρακτηριστικά των καιρικών συνθηκών για τουλάχιστον 8 ημέρες θα αποτελέσουν οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, η σχεδόν πλήρης απουσία βροχών και οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο. Με τέτοιο καιρό θα εορταστεί και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, ενώ θεωρείται βέβαιο, σύμφωνα με αγρότες και γεωπόνους, πως το κρύο θα αποτελειώσει την ελαιοπαραγωγή.

Featured Image

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη περιμένουμε λίγες τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια στη χώρα. Οι άνεμοι βόρειοι έως 7, τοπικά και 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 22 με 25 βαθμούς.

Στην Αττική περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς.

Και στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 9 έως 20 βαθμούς.

Την Τετάρτη περιμένουμε και πάλι ηλιοφάνεια στη χώρα. Οι βοριάδες έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο, η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image