Τη χειρότερη σοδειά στο καλαμπόκι από το 2012 αναμένει η Βουλγαρία, ενώ στη Ρουμανία ο καύσωνας θα ρίξει την παραγωγή κατά 30% από πέρσι.

Με καλές προοπτικές ξεκίνησε το αλώνισμα στα πρώιμα καλαμπόκια της χώρας, όσον αφορά κυρίως τις εμπορικές τιμές, γιατί από την άποψη των αποδόσεων λόγω του καύσωνα, μόνο θετικά δεν είναι τα πράγματα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και όλη την ΕΕ.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με αναλυτές, στη Βουλγαρία, η οποία επηρεάζει αρκετά την αγορά στην Ελλάδα, αναμένεται φέτος μια παραγωγή στο καλαμπόκι, που θα είναι η χειρότερη της τελευταίας 12ετίας, ενώ και στη Ρουμανία, αναμένεται σημαντική πτώση. Στην Ελλάδα, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς και αγρότες, οι ξηροθερμικές συνθήκες και η έλλειψη νερών οδηγούν σε πτώση των αποδόσεων και προβλήματα στις ρόκες που φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.

Τα πρώτα αλωνίσματα της φετινής χρονιάς για τα μικρού κύκλου καλαμπόκια έγιναν και συνεχίζονται ενώ σε 10 ημέρες περίπου από σήμερα ξεκινά στο φουλ ο αλωνισμός, όπως πληροφορείται το Agronewsbomb, με τις αποδόσεις στα καλά χωράφια να μην ξεπερνούν τα 1.200 κιλά το στρέμμα, σε μια περίοδο μάλιστα που πολλοί αγρότες έδωσαν την παραγωγή τους και για ενσίρωμα και μάλιστα σε υψηλές τιμές την ίδια ώρα που η ζήτηση από τους κτηνοτρόφους μαίνεται.

“Στην περιοχή μας υπάρχει ζημιά από τον καύσωνα σε ποσοστό άνω του 30%”, λέει μιλώντας στο Agronewsbomb ο Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου, ο οποίος κάνει συγκέντρωση καλαμποκιού. Σύμφωνα με τον ίδιο: “η ζήτηση πήγε καλά όλο το προηγούμενο διάστημα από τις χοιροτροφικές και αιγοπροβατοτροφικές μονάδες. Μάλιστα οι παραγωγοί σκέπτονται ότι λόγω της μεγάλης μείωσης του τονάζ σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι τιμές θα πιάσουν άνετα τα 30 λεπτά μέσα στο χειμώνα και γι’ αυτό δεν ψήνονται να πουλήσουν νωρίς”. Σημειωτέον ότι στο Αγρίνιο οι αγρότες περιμένουν να περάσει και ο ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις ζημιές από τον καύσωνα.

Αρνητικό ρεκόρ παραγωγής καλαμποκιού 12ετίας στην Βουλγαρία

Featured Image

Η φετινή παραγωγή καλαμποκιού θα μπορούσε να είναι η χειρότερη από το 2012. Τέτοιες προβλέψεις έγιναν από ειδικούς στις καλλιέργειες και αναλυτές του AgroPortal.bg με βάση τα αποτελέσματα μιας περιοδείας των καλλιεργειών. «Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών ζέστης και ξηρασίας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση της παραγωγής, η κατάσταση των ανοιξιάτικων καλλιεργειών στη Βουλγαρία είναι πολύ χειρότερη, τόσο σε σύγκριση με πέρυσι όσο και κατά μέσο όρο», αναφέρει η έκθεση. Έτσι, μετά το απογοητευτικό 2023, το 2024 θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις και παραγωγή ηλιόσπορου και σπόρων καλαμποκιού, λένε οι αναλυτές.

Τι αναφέρει έκθεση που εξέδωσε στις 12 Αυγούστου το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού, αναφέρει στις προβλέψεις μηνός Αυγούστου, το USDA, προβλέπεται σε χαμηλότερα επίπεδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία, οι οποίες ωστόσο, δεν αντισταθμίζουν την αύξηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται μείωση ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων εξαγωγών για την Ουκρανία, τη Σερβία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Παραγουάη υπεραντιστάθμισε την αύξηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παγκόσμιες εισαγωγές προβλέπονται μειωμένες.

Οι μειωμένες προβλέψεις για το Ιράν, το Βιετνάμ, τη Χιλή, την Αίγυπτο και το Νεπάλ υπεραντιστάθμισαν την αύξηση στην Ινδία. Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση καλαμποκιού στην Ινδία περιορίζει τις εξαγωγές καθώς οι εισαγωγές αυξάνουν. Η αύξηση της εγχώριας ζήτησης για καλαμπόκι στην Ινδία περιόρισε δραστικά τις εξαγωγές και οδήγησε σε ρεκόρ εισαγωγών για ΤΥ 2023/24 (Οκτ.-Σεπτ). Οι κινητήριοι παράγοντες αυτής της αύξησης της ζήτησης περιλαμβάνουν την κυβερνητική πολιτική αιθανόλης και την αναπτυσσόμενη αγορά πουλερικών. Ιστορικά, η Ινδία ήταν ένας καθαρός εξαγωγέας που προμηθεύει σημαντικούς όγκους καλαμπόκι στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Για πρώτη φορά από το 1999/00, η ​​Ινδία θα εισάγει τόσο καλαμπόκι. Η Ινδία αναθεώρησε πρόσφατα την εθνική πολιτική της για τα βιοκαύσιμα, για να συμπεριλάβει το καλαμπόκι ως πρώτη ύλη.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image