Πάνω από 15 ευρώ το δέντρο νοικιάζονται πλέον τα λιοστάσια με Καλαμών λόγω τιμής.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η άνοδος τιμών στα ελαιοκομικά προϊόντα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος.

Ραγδαία αύξηση στις τιμές των ενοικίων για ελαιώνες με Καλαμών, προκαλεί η γενικότερη αύξηση τιμής των ελαιοκομικών προϊόντων και δη της επιτραπέζιας ελιάς.

Είναι γεγονός πως μέχρι και πέρσι οι αντίστοιχες τιμές δεν ήταν σαφώς σε αυτά τα επίπεδα, όμως τα δεδομένα φέτος άλλαξαν.

Όπως για παράδειγμα λέει στο Agronewsbomb ο Νίκος Τριότης, ελαιοπαραγωγός από το Μεσολόγγι “ακόμα και πέρσι τα πολύ καλά και παραγωγικά λιοστάσια με δέντρα 30 ετών και άνω, που είναι και ποτιστικά έπιαναν τιμές ενοικίων 12 με 15 ευρώ. Εδώ στην περιοχή μας οι ενοικιάσεις γίνονται συνήθως με τη ρίζα δηλαδή ανά δέντρο. Αυτό αφορά τις Καλαμών, καθώς στις ελαιοποιήσιμες (Κορωνέικη) παίζουν συνήθως τα μισιακά. Εκτιμώ πως οι τιμές για τα Καλαμών θα ανέβουν κι άλλο φέτος καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των τιμών”.

Featured Image

Στη Βόνιτσα πάντως όπως λέει ο Νίκος Ντελήμπασης, επίσης ελαιοπαραγωγός “όταν μιλάμε για αφρόντιστα λιοστάσια με Καλαμών οι συμφωνίες παίζουν ακόμα και στα 5 ευρώ το δέντρο, ενώ για τα πιο καλά είναι στα 7 με 10 ευρώ το δέντρο”.

Σε άλλες περιοχές της χώρας γίνονται επίσης συμφωνίες με το δέντρο ή το στρέμμα, ενώ παίζει ρόλο πόσο παραγωγικό είναι κάθε χωράφι, δηλαδή κάθε ελαιώνας είναι και διαφορετική περίπτωση.

Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα σε αρκετές περιοχές έχουν συσταθεί και εταιρείες εκμετάλλευσης ελαιώνων, ανεβάζοντας έτσι έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον και συνεπακόλουθα τις τιμές των ενοικίων.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image