Με αναμενόμενες περικοπές στην παραγωγή καλαμποκιού στην Αργεντινή και την υποσαχάρια Αφρική και μικρότερες καλλιέργειες σιταριού στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) αναθεώρησε τη μηνιαία πρόβλεψή του για συνολική παραγωγή σιτηρών χαμηλότερη κατά 10 εκατομμύρια τόνους για το 2024 -25 περίοδος εμπορίας.

Στην τελευταία Έκθεση για την αγορά σιτηρών, που κυκλοφόρησε στις 23 Μαΐου, η IGC προέβλεψε τη συνολική παραγωγή σιτηρών σε 2,312 δισεκατομμύρια τόνους, η οποία εξακολουθεί να είναι 1% υψηλότερη από το προβλεπόμενο σύνολο του τρέχοντος έτους.

«Σε μια αντιστροφή των τάσεων της προηγούμενης σεζόν, η παραγωγή (καλαμποκιού) φαίνεται χαμηλότερη, αλλά με ετήσια κέρδη σε άλλα εμπορεύματα», ανέφερε η IGC, σημειώνοντας μια ελαφρά μείωση της παραγωγής καλαμποκιού στους 1,22 δισεκατομμύρια τόνους.

Η IGC ανέφερε ότι η αύξηση της κατανάλωσης «αναμένεται να είναι αρκετά χλιαρή», αυξανόμενη κατά 9 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση σε 2,32 δισεκατομμύρια τόνους, με τα τρόφιμα, τις ζωοτροφές και τη βιομηχανική χρήση σιτηρών να προβλέπονται σε νέες κορυφές.

Τα αποθέματα κλεισίματος αναμένεται να συνεχίσουν να διολισθαίνουν, φθάνοντας στο χαμηλό 10ετίας των 580 εκατομμυρίων τόνων, λόγω της πτώσης για το σιτάρι και το καλαμπόκι, με τα αποθέματα των εξαγωγέων να ανέρχονται στους 142 εκατομμύρια τόνους, μείωση 3% από έτος σε έτος, ανέφερε το Συμβούλιο.

Featured Image

Με μεγάλες αποδόσεις που αναμένονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, η παγκόσμια παραγωγή σόγιας φαίνεται να αυξάνεται κατά 6% σε ένα ρεκόρ 414 εκατομμυρίων τόνων το 2024-25, σημειώνει η έκθεση. Ωστόσο, η κατανάλωση σόγιας προβλέπεται επίσης να αυξηθεί κατά 6% σε ένα ρεκόρ 404 εκατομμυρίων τόνων.

«Η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα σόγιας πρόκειται να υποστηρίξει την επεξεργασία ρεκόρ και τη συνολική χρήση», ανέφερε η IGC.

Ρεκόρ παραγωγής ρυζιού προβλέπεται για την επόμενη περίοδο εμπορίας, με αναμενόμενη παγκόσμια παραγωγή 523 εκατομμυρίων τόνων.

Η κατανάλωση σίτου (801 εκατομμύρια τόνοι) αναμένεται να ξεπεράσει την παραγωγή (795 εκατομμύρια) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τα αποθέματα μεταφοράς να πέφτουν στους 260 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2018-19.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων IGC αυξήθηκε κατά 9% σε μηνιαία βάση, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών του σιταριού, της σόγιας και του κριθαριού. Ο δείκτης τιμών Μαΐου 245 εξακολουθεί να είναι 5% χαμηλότερος από τον ίδιο μήνα του 2023.

Featured Image