Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του γνωστού ινστιτούτου.

Η ISMEA δημοσίευσε δύο εκθέσεις με τις τάσεις για το σκληρό και το μαλακό σιτάρι, με τις τελευταίες ενημερώσεις σχετικά με τη δυναμική των τιμών στην παραγωγή, την κατάσταση των καλλιεργειών στην Ιταλία και στον κόσμο και τις μελλοντικές προοπτικές υπό το φως της στάσης της Μόσχας στο συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας από λιμάνια της Ουκρανίας.

Για το σκληρό σιτάρι, τονίζεται στην έκθεση, μετά την άνοδο των τιμών τη διετία 2021-2022, το 2023 η αγορά συρρικνώθηκε στον απόηχο της ίδιας τάσης των αγροτικών και των ενεργειακών εμπορευμάτων. Οι τιμές του σκληρού σίτου, που αυξήθηκαν πέρυσι κυρίως λόγω της κατάρρευσης της καναδικής παραγωγής, έχουν μειωθεί από το φθινόπωρο του 2022 λόγω της ανάκαμψης των καλλιεργειών της Βόρειας Αμερικής και της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας παγκοσμίως. Για το μαλακό σιτάρι, οι τιμές έχουν αντιστρέψει την ανοδική τους τάση από τους πρώτους μήνες του 2023, αλλά οι αυξανόμενες εντάσεις που σχετίζονται με τη μη ανανέωση της συμφωνίας για το ουκρανικό σιτάρι και οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης των θεμελιωδών μεγεθών πυροδοτούν για άλλη μια φορά ανοδική πορεία.

Στην Ιταλία, εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις στο σκληρό σιτάρι αναμένεται να αυξηθούν το 2023 κυρίως λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, που ενθαρρύνθηκαν από τις υψηλές τιμές του περασμένου φθινοπώρου που οδήγησαν θετικά τις επενδύσεις, αλλά υπάρχουν εκτεταμένες ανησυχίες για το ποιοτικό προφίλ των σιτηρών που πλήττονται από τις βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. Παρόμοια κατάσταση για τον ανταγωνισμό, που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Istat (+11,6% εκτάσεις και +10,6% συγκομιδές με 3 εκατομμύρια/τόνο), αλλά η οποία έχει τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των όψιμων βροχοπτώσεων της άνοιξης.

Featured Image

Και για τα δύο προϊόντα, οι τιμές για τον Ιούλιο, τον μήνα που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας καμπάνιας παραγωγής, κατέγραψαν θετικές αλλαγές, στον απόηχο των πτωτικών εκτιμήσεων για τις παγκόσμιες σοδειές και -ιδιαίτερα για το μαλακό σιτάρι- του τρέχοντος αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και λόγω του απογοητευτικού ποιοτικού αποτελέσματος που αναμένεται σε εθνικό επίπεδο.

Για τη συνέχιση της εκστρατείας 2023/24, είναι πιθανό να υποτεθεί, όσον αφορά το σκληρό σιτάρι, ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα διατηρηθούν ή, τουλάχιστον, για θα αποκλειστούν συνταρακτικές μειώσεις. Πράγματι, κρίσιμα στοιχεία προβλέπονται από τη συρρίκνωση της παγκόσμιας προσφοράς, κυρίως σε ορισμένες χώρες της Βόρειας Αφρικής που είναι επίσης μεγάλοι καταναλωτές, αλλά και στη Βόρεια Αμερική όπου το ιδιαίτερα ξηρό κλίμα προκαλεί πολλές ανησυχίες.

Για το μαλακό σιτάρι, του οποίου η Ιταλία είναι διαρθρωτικά ελλιπής (οι εισαγωγές καλύπτουν το 60% των αναγκών της), το χαμηλό επίπεδο ποιότητας που προβλέπεται για τις εθνικές συγκομιδές το 2023 θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετη ώθηση στις εισαγωγές, εκθέτοντας την Ιταλία σε πιθανές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Αναφερόμενοι μόνο στη δυναμική των θεμελιωδών μεγεθών που προβλέπονται επί του παρόντος, η μείωση των παγκόσμιων συγκομιδών, η ελαφρά αύξηση της ζήτησης και η αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων για το 2023/24 αποτελούν σίγουρα κρίσιμα στοιχεία, αλλά δεν φαίνονται τέτοια οντότητα που να δικαιολογούν: από μόνες τους, σημαντικές αλλαγές στις τιμές.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image