Η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται χαμηλότερη αυτόν τον μήνα, αν και εξακολουθεί να είναι σε επίπεδα ρεκόρ. Η παραγωγή εκτιμάται χαμηλότερη για τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία.

Η παγκόσμια κατανάλωση μειώνεται αυτόν τον μήνα με μειωμένες ζωοτροφές και υπολειμματική χρήση, καθώς οι τιμές του σιταριού για τη χρήση ζωοτροφών γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές.

Οι εισαγωγές είναι χαμηλότερες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, ενώ οι μειωμένες εξαγωγές για τη Ρωσία και την Ουκρανία αντισταθμίζονται μόνο εν μέρει από τις μεγαλύτερες εξαγωγές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι παγκόσμιες μετοχές υποχωρούν αυτόν τον μήνα και παραμένουν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015/16, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε στις 15 Ιουνίου, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η μέση τιμή της φάρμας για την εποχή των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50 σεντς στα 6,50 δολάρια ανά μπουσέλ.

Επισκόπηση για το 2023/24

Με ελάχιστη προσαρμογή στην παραγωγή και την κατανάλωση, το παγκόσμιο εμπόριο ανέρχεται σε ρεκόρ με τις εισαγωγές υψηλότερες αυτόν τον μήνα για την Κίνα, την Αίγυπτο και τη Βραζιλία. Αυξάνονται οι εξαγωγές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η μέση τιμή της φάρμας για την εποχή των ΗΠΑ μειώνεται κατά 10 σεντς στα 7,00 $ ανά μπουσέλ.

Τιμές σιταριού

Εγχώριο: Οι τιμές των ΗΠΑ ήταν μικτές από το WASDE του Μαΐου. Το Soft White (SWW) αυξήθηκε $17 στα $263/τόνο ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις για το μαλακό σιτάρι. Εν τω μεταξύ, το Hard Red Spring (HRS) έπεσε $20 στα $288/τόνο με ταχεία πρόοδο φύτευσης και βελτιωμένες συνθήκες στις βόρειες πεδιάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το Hard Red Winter (HRW) ($280/τόνο) και το Soft Red Winter (SRW) (SRW) ($245/ton) έπεσαν και τα δύο $6 στα αποτελέσματα της πρώιμης συγκομιδής. Η σοδειά χειμερινού σιταριού βαθμολογείται κατά 47% από καλή έως άριστη κατάσταση, σε σύγκριση με 38% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Featured Image

Παγκόσμια: Από το Μάιο WASDE, οι ρωσικές τιμές αυξήθηκαν 26 $/τόνο, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τη σοδειά χειμερινού σιταριού. Οι τιμές της ΕΕ αυξήθηκαν 19 δολάρια/τόνο λόγω ανησυχιών για την επερχόμενη καλλιέργεια, ιδιαίτερα στη Γαλλία. Οι τιμές της Αργεντινής εκτινάχθηκαν 30 δολάρια/τόνο καθώς οι εξαγώγιμες προμήθειες μειώνονται με τους παραγωγούς να διατηρούν αποθέματα για να περιμένουν καλύτερες τιμές. Ομοίως, οι τιμές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 17 δολάρια/τόνο, αντανακλώντας τις εποχικά χαμηλότερες προμήθειες και τις στενότερες προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας που ανταγωνίζονται στις ασιατικές αγορές. Οι τιμές στον Καναδά μειώθηκαν κατά 19 δολάρια/τόνο με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Οι τιμές των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 6 $/τόνο με την έναρξη της συγκομιδής χειμερινού σιταριού.

Ο Καναδάς είναι παραδοσιακά ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας σκληρού σίτου, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 50 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών τα περισσότερα χρόνια. Ωστόσο, η καλλιέργεια του Καναδά που επλήγη από την ξηρασία το 2023/24 επέτρεψε στην Τουρκία να μετατραπεί σε σημαντικό εξαγωγέα σκληρού σκληρού για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση. Κατά τους πρώτους 9 μήνες του εμπορικού έτους, το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς του Καναδά μειώθηκε στο 43% από 70% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η καλλιέργεια σκληρού σίτου του Καναδά 2024/2025 αναμένεται να είναι σημαντικά καλύτερη. Η FAS/Ottawa προβλέπει ότι η παραγωγή θα ανακάμψει στους 5,5 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 36% από έτος σε έτος. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιστροφή των αποδόσεων στους ιστορικούς μέσους όρους, αλλά και στην αύξηση της φυτεμένης έκτασης. Οι αγορές σιτηρών αναμένουν επίσης μια σημαντικά βελτιωμένη συγκομιδή, καθώς οι τιμές εξαγωγής για το καναδικό σκληρό σε βάση FOB έχουν πέσει κατακόρυφα από το υψηλό των 510 $/τόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 σε 360 $/τόνο στα τέλη Μαΐου 2024.

Η πλειοψηφία του καναδικού σκληρού σκληρού εξάγεται στην Αλγερία, την Ιταλία, το Μαρόκο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ οι εισαγωγές σκληρού σίτου από το Μαρόκο και τις ΗΠΑ από τον Καναδά επηρεάστηκαν ελάχιστα από τη μικρότερη καναδική καλλιέργεια, οι εισαγωγές σκληρού σίτου της Ιταλίας μετατοπίστηκαν σε άλλους προμηθευτές, όπως η Τουρκία, η Ρωσία και το Καζακστάν.

Οι ιταλικές εισαγωγές καναδικού σκληρού μειώθηκαν σε περίπου 370.000 τόνους το 2023/24, από πάνω από 1,1 εκατομμύρια τόνους το 2022/23. Η Τουρκία, η Ρωσία και το Καζακστάν επωφελήθηκαν από τις ελλιπείς προμήθειες του Καναδά το 2023/24.

Συλλογικά, αυτές οι τρεις χώρες εξήγαγαν επιπλέον 1,1 εκατομμύρια τόνους σκληρού στην Ιταλία μεταξύ Ιουλίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Αλγερία εισήγαγε επίσης λιγότερο καναδικό σκληρό και αντικατέστησε με εισαγωγές από το Μεξικό. Οι εξαγωγές του Μεξικού στην Αλγερία αυξήθηκαν από 171.000 τόνους τους πρώτους 6 μήνες του 2022/23 σε 350.000 τόνους την ίδια περίοδο το 2023/24, σύμφωνα με το Εθνικό Επιμελητήριο του Τομέα Άλεσης Σιταριού (CANIMOLT) και τα τελωνειακά στοιχεία στο Μεξικό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image