Τι αναφέρει έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, USDA για την παραγωγή σιταριού στην Τουρκία.
Η έκταση με σιτηρά που θα συγκομιστεί το 2024/25 προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρά από έτος σε έτος κατά 500.000 στρέμματα. Αυτή η προβλεπόμενη αύξηση της συγκομιζόμενης έκτασης βασίζεται στην προσδοκία ότι οι σχετικά ισχυρότερες τιμές εγχώριου σιταριού θα ωθήσουν τους αγρότες να σπείρουν λίγο περισσότερο σιτάρι αντί για βαμβάκι και ηλίανθους.
Ωστόσο, ακόμη και με τη μικρή αύξηση της έκτασης, η παραγωγή σιταριού το ΜΕΝ 2024/25 προβλέπεται να παραμείνει αμετάβλητη από την πρόσφατα αναθεωρημένη εκτίμηση του προηγούμενου έτους για σχεδόν 19,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (MMT). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς. Από αυτή τη συνολική προβλεπόμενη ποσότητα, σχεδόν τα 4,4 MMT θα είναι σκληρός σίτος, ο οποίος αυξάνεται από έτος σε έτος κατά 10%, καθώς οι αγρότες επιδιώκουν να εξάγουν μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής για να επωφεληθούν από τις σχετικά υψηλές παγκόσμιες τιμές για το σκληρό σιτάρι.
Καθώς το 80 τοις εκατό του σιταριού και του κριθαριού της χώρας καλλιεργείται σε ξηρές εκτάσεις, οι επαρκείς και έγκαιρες βροχές είναι κρίσιμες για την παραγωγή. Η άρδευση είναι περιορισμένη σε μεγάλο μέρος των σιτοκαλλιεργούμενων περιοχών της χώρας και οι αγρότες με πρόσβαση στην άρδευση προτιμούν γενικά να καλλιεργούν προϊόντα με υψηλότερες αποδόσεις, όπως καλαμπόκι και λαχανικά.
Τα επίπεδα βροχόπτωσης από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ήταν πάνω από το μέσο όρο και σημαντικά υψηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι, που ήταν μια από τις πιο ξηρές περιόδους που έχουν καταγραφεί. Ενώ το σύνολο των βροχοπτώσεων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου, οι βροχοπτώσεις τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά περισσότερο από 40 τοις εκατό σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ο ξηρός καιρός του Φεβρουαρίου ανάγκασε ορισμένους αγρότες με πρόσβαση σε άρδευση στην Κεντρική Ανατολία, μια από τις κύριες περιοχές καλλιέργειας σιταριού στη χώρα, να αρχίσουν να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους. Πολλοί αγρότες ανησυχούν ότι αυτός ο ξηρός καιρός ενός μήνα μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη και να καταλήξει να μειώσει τις συνολικές αποδόσεις. Προς το παρόν, ωστόσο, οι προβλέψεις παραγωγής σιτηρών της Post MY 2024/25 υποθέτουν ότι τα κανονικά καιρικά μοτίβα θα επικρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το Τουρκικό Συμβούλιο Σιτηρών (TMO) αγοράζει εγχώριο και εισαγόμενο σιτάρι και άλλα προϊόντα για λογαριασμό της κυβέρνησης για να σταθεροποιήσει την αγορά και να παράσχει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους αγρότες. Για τη συγκομιδή ΜΟΥ 2023/24, η TMO αγόρασε εγχώριο σιτάρι για 8.250 τουρκικές λίρες (TL)/MT (358 $/MT) και σκληρό σιτάρι για 9.000 TL/MT (391 $/MT). Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, η TMO αγόρασε πάνω από 9,0 MMT εγχώριου σίτου κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας. Ένας από τους λόγους για τις μαζικές αγορές της TMO ήταν η σταθεροποίηση των εγχώριων τιμών σιταριού σε μια εποχή που οι διεθνείς τιμές του σιταριού ήταν πτωτικές και καθοδικές τάσεις.
Το χάσμα μεταξύ των εγχώριων και διεθνών τιμών σιταριού σε όρους δολαρίου συνέχισε να διευρύνεται. Η τρέχουσα τιμή για το σκληρό κόκκινο χειμερινό σιτάρι Ανατολίας (AKS), το οποίο είναι το εγχώριο για το άλεσμα σίτου και συγκρίσιμο με το σκληρό κόκκινο σιτάρι των ΗΠΑ, είναι 10.000 TL/MT (310 $/MT). Συγκριτικά, από τον Μάρτιο, η τιμή CIF για το εισαγόμενο σιτάρι (12,5 πρωτεΐνη) είναι περίπου 100 $/MT. Ως απάντηση στο διευρυνόμενο χάσμα τιμών και για να προστατευτεί από φθηνότερες εισαγωγές, η κυβέρνηση αύξησε τους δασμούς στο εισαγόμενο σιτάρι στο 130 τοις εκατό τον Μάιο του περασμένου έτους. Το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών (MinAF) παρέχει κίνητρα για την παραγωγή σιταριού και άλλων σιτηρών μέσω διαφορετικών πληρωμών στους αγρότες. Αυτή η υποστήριξη συζητείται εν συντομία στην ενότητα πολιτικής στο τέλος της έκθεσης.
Κατανάλωση
Η κατανάλωση σίτου για το ΜΟΥ 2024/25 προβλέπεται αμετάβλητη από την πρόσφατα αναθεωρημένη εκτίμηση των 20,6 MMT του περασμένου έτους, καθώς η ζήτηση για σίτο ποιότητας τροφίμων, που αντιπροσωπεύει περίπου το 90 της κατανάλωσης, αναμένεται να παραμείνει σταθερή.
Παρόλο που οι εγχώριες τιμές σιταριού παρέμειναν σχετικά σταθερές σε όρους TL για το πρώτο εξάμηνο του MY 2023/24, οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν υψηλότερα τους τελευταίους μήνες καθώς οι προμήθειες σιταριού, το 90% των οποίων ελέγχεται από την TMO, έχουν γίνει σχετικά αυστηρότερες κατά τη διάρκεια το τελευταίο τρίμηνο της περιόδου εμπορίας. Ο γενικός πληθωρισμός και η αποδυνάμωση του TL έναντι του USD συνέβαλαν επίσης στην άνοδο των τιμών. Αντίθετα, η τιμή του εγχώριου σιταριού σε δολάρια ΗΠΑ μειώνεται στην πραγματικότητα.
Τον Μάρτιο, η τιμή του σκληρού κόκκινου σίτου της Ανατολίας (AKS) στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Polatli, ένα από τα κύρια χρηματιστήρια στη χώρα, ήταν περίπου 10.000 TL/MT (310 $/MT) τον Μάρτιο, από 6.800 TL/MT (400 $/MT). ΜΤ) από τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι εγχώριες τιμές στην Τουρκία μπορούν επίσης να ακολουθηθούν στο Χρηματιστήριο Ικονίου και Τουρκικό Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων.
Η Τουρκία θεωρείται ένας από τους, αν όχι ο μεγαλύτερος, καταναλωτής ψωμιού στον κόσμο σε κατά κεφαλήν βάση. Δεδομένης της σημασίας του στην τουρκική διατροφή, η κυβέρνηση επιδοτεί ένα μέρος της παραγωγής ψωμιού της χώρας χρησιμοποιώντας εισαγόμενο και εγχώριο σιτάρι. Η κυβέρνηση επιχειρεί επίσης να ελέγξει τις τιμές του ψωμιού. Ωστόσο, παρά αυτές τις παρεμβάσεις, η τιμή μιας απλής φραντζόλας ψωμιού (200 γραμμάρια) στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ανέβηκε σε περίπου 8 TL (0,25 $), περίπου 33 τοις εκατό από τον προηγούμενο μήνα. Ενώ το απλό ψωμί έγινε πιο ακριβό, η κυβέρνηση διπλασίασε την προσπάθειά της να ελέγξει τον πληθωρισμό των τροφίμων όταν αντέστρεψε την προσπάθεια της βιομηχανίας αρτοποιίας τον Ιανουάριο να αυξήσει την τιμή του παραδοσιακού τουρκικού κουλούρι, γνωστό τοπικά ως simit, από 10 σε 15 λίρες. Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναλυτές της αγοράς προέβλεψαν ότι η αύξηση των τιμών αναβλήθηκε μόνο για να αποφευχθεί μια δημόσια αντίδραση ενόψει των τοπικών εκλογών στα τέλη Μαρτίου. Αυτή η πρόβλεψη ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με την επικρατούσα αίσθηση ότι οι τιμές των τροφίμων και άλλων αναλώσιμων θα ανέβουν υψηλότερα μετά τις εκλογές.
Ωστόσο, στα μέσα Μαρτίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε απροσδόκητα μια νέα ρύθμιση στην Επίσημη Εφημερίδα που απαιτεί πλέον από τους παραγωγούς σιμίτη να λαμβάνουν εκ των προτέρων έγκριση από το Υπουργείο Εμπορίου πριν αυξήσουν τις τιμές. Αυτή φαίνεται να είναι μια πρώτη στο είδος της παρέμβαση για την πάταξη της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Η Τουρκία παράγει περισσότερα από 24,0 MMT από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων σίτου, όπως αλεύρι, ζυμαρικά και μπισκότα, κ.λπ. Υπάρχουν 550 ενεργές επιχειρήσεις άλεσης σίτου με ετήσια δυναμικότητα περίπου 33 MMT. Εκτός από τους μύλους σιταριού, υπάρχουν 24 ενεργά εργοστάσια ζυμαρικών με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα περίπου 2 MMT. Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 140 εργοστάσια που φτιάχνουν πλιγούρι, μπισκότα/μπισκότα/κράκερ και σιμιγδάλι.
Εμπορικές συναλλαγές-Εισαγωγές σιταριού
Οι εισαγωγές σιταριού ΜΟΥ για το 2024/25 προβλέπονται σε 9,0 MMT, μειωμένες κατά 1,0 MMT από έτος σε έτος, λόγω των μεγαλύτερων από το κανονικό μεταφερόμενων αποθεμάτων σίτου. Η εκτίμηση εισαγωγών MY 2023/24 παραμένει η ίδια στα 10,0 MMT, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία εμπορίου. Από τον Ιούνιο έως τον Ιανουάριο της τρέχουσας περιόδου εμπορίας, οι εισαγωγές σίτου ανήλθαν σε περίπου 6,5 MMT, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εισήχθη από τη Ρωσία (5,3 MMT) και την Ουκρανία (0,9 MMT). Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι εισαγωγές ουκρανικής έχουν μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επειδή η Ουκρανία φέρεται να έχει περιοριστεί εξαγώγιμες προμήθειες αλεσμένου σίτου υψηλής ποιότητας. Σε ένα διάλειμμα από τις τεράστιες αγορές που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια, η TMO δεν εισήγαγε σιτάρι το ΜΟΥ 2023/24 λόγω των άφθονων εγχώριων αποθεμάτων σίτου. Ωστόσο, η TMO συνέχισε να αγοράζει εγχώριο σιτάρι για να σταθεροποιήσει την τοπική αγορά.
Λόγω του απαγορευτικού δασμού του εμπορίου 130 τοις εκατό στο εισαγόμενο σιτάρι, που ισχύει από τον περασμένο Μάιο, οι εισαγωγές σιταριού φέτος χρησιμοποιούνται μόνο από την επιχείρηση επανεξαγωγής ζυμαρικών και αλεύρων. Οι εισαγωγές αυτές πραγματοποιούνται με μηδενικό δασμό στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.
Για αναφορά, οι εισαγωγές πίτουρου σίτου κατά τους πρώτους οκτώ μήνες (Ιούνιος-Ιανουάριος) της περιόδου εμπορίας, ανήλθαν σε 900.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 11 τοις εκατό από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Το πίτουρο χρησιμοποιείται ως συστατικό στις ζωοτροφές.
Εξαγωγές σιταριού
Οι εξαγωγές σιταριού το ΜΟΥ 2024/25 προβλέπεται να διατηρηθούν σταθερές από έτος σε έτος στα 9,0 MMT, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμες προμήθειες εισαγόμενου σίτου για επεξεργασία και επανεξαγωγή ως αλεύρι και ζυμαρικά. Αυτή η πρόβλεψη προϋποθέτει επίσης σταθερή εξαγωγική ζήτηση σε βασικούς εξαγωγικούς προορισμούς, ιδίως στο Ιράκ και σε άλλες αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Αυτό το προβλεπόμενο ποσό περιλαμβάνει περίπου 2,0 MMT σκληρού σίτου, το οποίο προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει και πάλι την εξαγωγή περίσσειας σκληρού σίτου.
Για το ΜΟΥ 2023/24, η εκτίμηση για τις εξαγωγές σιταριού μειώνεται στα 9,0 MMT, η οποία είναι μειωμένη κατά 300.000 τόνους από τον επίσημο αριθμό του USDA λόγω της επιβράδυνσης των εξαγωγών ζυμαρικών και προϊόντων σίτου (εκτός αλευριού) ως αποτέλεσμα διαταραχών στο εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτή η εκτίμηση αντιπροσωπεύει επίσης τις εξαγωγές σκληρού σίτου, οι οποίες έφθασαν σχεδόν το 1,5 MMT από τον Ιούνιο-Ιανουάριο της τρέχουσας περιόδου εμπορίας.
Οι εξαγωγές ζυμαρικών για αυτήν την περίοδο εκτιμώνται χαμηλότερες από έτος σε έτος σε 1,2 MMT (με βάση τα σιτηρά) λόγω της διακοπής των αποστολών εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Από τον Ιούνιο έως τον Ιανουάριο του 2023/24 ΜΟΥ, οι εξαγωγές ζυμαρικών ανήλθαν συνολικά σε περίπου 950.000 τόνους. Κορυφαίοι προορισμοί ήταν η Βενεζουέλα, η Σομαλία και το Τόγκο.
Παρά τις ναυτιλιακές προκλήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, οι εξαγωγές αλεύρου σίτου για το ΜΟΥ 2023/24 φθάνουν σε ρυθμό ρεκόρ των 3,8 MMT (με βάση τα σιτηρά). Με τη διακοπή των φορτίων με εμπορευματοκιβώτια, οι εξαγωγείς στράφηκαν σε πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου κατά την αποστολή μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ιουνίου Ιανουαρίου και τις εκθέσεις της αγοράς για τον μήνα Φεβρουάριο, η Τουρκία εξήγαγε πάνω από 3,0 MMT αλεύρι. Κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί ήταν το Ιράκ, το Τζιμπουτί και η Σομαλία. Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, η Τουρκία εξήγαγε περίπου 400.000 τόνους αλεύρι για ανθρωπιστικούς σκοπούς το ημερολογιακό έτος 2023. Το ΜΥ 2023/24, οι εξαγωγές πλιγούρι προβλέπονται σε 250.000 τόνους (με βάση τα σιτηρά). Οι εξαγωγές πλιγούρι ήταν σχεδόν 170.000 τόνοι από τον Ιούνιο έως τον Ιανουάριο της τρέχουσας περιόδου εμπορίας. Το Ιράκ (54.000 MT), η Συρία (11.000 MT) και η Γερμανία (11.000 MT) ήταν οι κύριοι προορισμοί για το τουρκικό πλιγούρι. Οι εξαγωγές σιταριού της Τουρκίας αποτελούνται κυρίως από αλεύρι, ζυμαρικά και πλιγούρι. Οι εξαγωγές αυτών των προϊόντων πρέπει να γίνονται από εισαγόμενο σιτάρι σύμφωνα με τον κυβερνητικό κανονισμό. Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλευριού στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ζυμαρικών.
Newsroom Agronewsbomb