Σε εξέλιξη είναι η ελαιοκομική περίοδος σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και οι εκτιμήσεις για τον όγκο παραγωγής δίνουν και παίρνουν.
Από μια έρευνα που διεξήγαγε το Olive Oil Times στις 7 κύριες χώρες παραγωγής, οι οποίες κατά μέσο όρο εξασφαλίζουν πάνω από το 80% του ελαιολάδου στον κόσμο, αναμένεται ότι μαζί θα παράγουν λίγο παραπάνω από 2 εκατ. τόνους, δηλαδή 7% λιγότερο από πέρυσι και -23% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τετραετίας.
Οι 7 χώρες είναι, κατά φθίνουσα σειρά των αναμενόμενων εκτιμήσεων, η Ισπανία, η Ιταλία, η Τυνησία, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Μαρόκο και η Πορτογαλία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η παγκόσμια συγκομιδή, δηλαδή με την προσθήκη των άλλων χωρών στη λεκάνη της Μεσογείου και εκείνων σε άλλα μέρη του πλανήτη, θα πρέπει να ανέλθει σε 2,4 εκατομμύρια τόνους, -18% σε σύγκριση με τα 2,94 εκατομμύρια τόνους πέρυσι.
Ακολουθούν συνοπτικά οι εκτιμήσεις και οι αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Οι αριθμοί πρέπει να ληφθούν υπόψη για δύο λόγους: ο πρώτος, γενικής φύσεως, είναι επειδή οι τιμές στο ράφι καθορίζονται ακριβώς από την παγκόσμια παραγωγή και από την ουσιαστική εξάλειψη των αποθεμάτων. Το δεύτερο, αναφερόμενο στη χώρα μας ειδικότερα, είναι επειδή η Ιταλία καταναλώνει κατά μέσο όρο πάνω από μισό εκατομμύριο τόνους ελαιολάδου ετησίως και -καθαρά από αυτά που εξάγει- θα πρέπει να αγοράσει τουλάχιστον την ίδια ποσότητα λαδιού από άλλες χώρες.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Μετά την κατάρρευση της παραγωγής του περασμένου έτους, για την τρέχουσα σεζόν προβλέπεται μια ελαφρά βελτίωση: θα πάει από 664.033 τόνους το 2022/23 σε 765.362 τόνους το 2023/24. Αύξηση παραγωγής 15%, αλλά σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 4 ετών όταν η ιβηρική χώρα κατάφερε να παράγει έως και 1,4 εκατ. τόνους.
ΙΤΑΛΙΑ: Η χερσόνησος θα πρέπει να ανακτήσει τη δεύτερη θέση όσον αφορά στην παραγωγή, με αναμενόμενους 290 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου. Αυτό είναι 23% περισσότερο από πέρυσι, χάρη κυρίως στις καλές επιδόσεις των περιοχών της νότιας Ιταλίας -ιδίως της Απουλίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας- όπου συγκεντρώνεται πάνω από το 70% της εθνικής παραγωγής. Η περιορισμένη παραγωγή σε κέντρο-βορά, από την άλλη πλευρά, συμβάλλει στο να γίνει η εκτίμηση για αυτήν την εκστρατεία 4% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 4 ετών.
ΤΥΝΗΣΙΑ: Η Τυνησία πάει στην τρίτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή, με εκτίμηση για 220 χιλιάδες τόνους , 40 χιλιάδες περισσότερους από την προηγούμενη σεζόν, χάρη στις βροχές που σημειώθηκαν σε κρίσιμες στιγμές και σε δύο γηγενείς ποικιλίες που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες.
ΕΛΛΑΔΑ: Η Ελλάδα έχει χάσει μία θέση σε σχέση με πέρυσι και μετά την εξαιρετική απόδοση των 330 χιλιάδων τόνων την εκστρατεία 2022/2023, αυτή τη φορά θα πρέπει να συμβιβαστεί με 200 χιλιάδες τόνους. Η εναλλαγή παραγωγής και οι καιρικές συνθήκες είναι τα αίτια της απώλειας 40% (και 28% σε σχέση με την τελευταία 4ετία), με ιδιαίτερα επηρεασμένη την Κρήτη, που έχει το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής.
ΤΟΥΡΚΙΑ: Η κατάσταση στην Τουρκία είναι ακόμη χειρότερη, αφού έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο πέρυσι με 421 χιλιάδες τόνους. Πλέον βλέπει τη θέση της να υποχωρεί σαφώς, με προσδοκίες που δεν ξεπερνούν τους 180 χιλιάδες τόνους, σχεδόν 60% λιγότερο από την προηγούμενη εκστρατεία και σε επίπεδο 33% χαμηλότερο από τον μέσο όρο της τελευταίας 4ετίας.
ΜΑΡΟΚΟ: Όπως και η Τυνησία, έτσι και το Μαρόκο θα καταγράψει σημαντική αύξηση στην παραγωγή, με εκτιμήσεις 171 χιλιάδες τόνους, 10% περισσότερο από πέρυσι. Το αναμενόμενο επίπεδο παραγωγής θα είναι επίσης υψηλότερο από το μέσο όρο των τελευταίων 4 ετών, επιβεβαιώνοντας έτσι μια σταθερή αναπτυξιακή τάση, που μετριάζεται μόνο από τη μείωση της παραγωγής επιτραπέζιων ελιών.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Η παραγωγή αυξάνει και για την πορτογαλική παραγωγή, με προσδοκίες 145 χιλ. τόνων, 20 χιλ. περισσότερο από πέρυσι. Εκτός από ένα πιο ευνοϊκό κλίμα, η είσοδος στην παραγωγή πολλών εντατικών ελαιώνων στην κεντρο-νότια περιοχή Alentejo έχει αντίκτυπο, που θα αντισταθμίσει σημαντικά την αναμενόμενη πτώση της παραγωγής στους παραδοσιακούς ελαιώνες στο βόρειο τμήμα της χώρας.