Παρά τις βροχές της τελευταίας περιόδου, η ξηρασία που έπληξε τη δυτική Σικελία τον τελευταίο χρόνο επηρέασε επίσης σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή ελιάς.

Την παραμονή της έναρξης της συγκομιδής καταγράφονται απώλειες παντού, με πτώση της παραγωγής έως και 50%, όπως για παράδειγμα στην περιοχή Partinico.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρέμειναν πάνω από τους εποχιακούς μέσους όρους για μεγάλο χρονικό διάστημα και η περιορισμένη διαθεσιμότητα νερού τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δημιούργησαν μια κρίσιμη κατάσταση σχεδόν παντού στη Σικελία. Οι ελιές είχαν προβλήματα ανάπτυξης και όπου δεν ποτίζονταν οι ελαιώνες υπήρχε σοβαρό θέμα. Οι ξαφνικές ισχυρές καταιγίδες που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες δεν ήταν αρκετές για να βελτιώσουν σημαντικά τη γενική εικόνα. Ωστόσο, το ελαιόλαδό μας παραμένει ασυναγώνιστο, οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι είναι ένα υγιεινό και ποιοτικά μοναδικό προϊόν, μπορούν να το εμπιστεύονται τυφλά», εξηγεί ο Gino Provenzano, της Cia Sicilia Occidentale.

Featured Image

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Cia Sicilia, μετά τη διεθνή κρίση της ελιάς του 2023, που οδήγησε σε άνοδο των τιμών, η ζήτηση είναι προορισμένη να αυξηθεί φέτος.

Αυτή τη στιγμή το περσινό ελαιόλαδο στη χώρα μας κυμαίνεται στα 9,20 ευρώ το κιλό. Οι πρώτες δοκιμές από τα ελαιουργεία φέτος δείχνουν τιμή 9 ευρώ στην επαρχία του Παλέρμο και 9,55 στην επαρχία Τράπανι.

Πηγή: teatronaturale.it

Featured Image