Από τη Roberta Ruggeri και τον Enzo Gambin
Οικονομικό Γραφείο AIPO
Διαπεριφερειακή Ένωση Ελαιουργών

Η Ιταλική αγορά έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι επί του παρόντος δυναμική, ακόμη και αν υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα προϊόντων και σημειώθηκαν μειώσεις στον όγκο των πωλήσεων. Τώρα η εστίαση είναι στην έναρξη της εκστρατείας συγκομιδής της ελιάς. Οι εκτιμήσεις παραγωγής και, κατά συνέπεια, οι τιμές της ελιάς δεν είναι ακόμη σαφείς. Το βασικό ερώτημα που μας τίθεται είναι: «Ποιες θα είναι οι τιμές του ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου για το 2025 ;».

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, αφού υπάρχουν πολλές μεταβλητές στο παιχνίδι. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε ένα πράγμα: να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα δεδομένα των τελευταίων τεσσάρων ετών και να τα επεξεργαστούμε χρησιμοποιώντας ένα «στατιστικό μοντέλο γραμμικής παλινδρόμησης».

Η ιστορική ανάλυση

2021 : μέση τιμή: 4-5 €/κιλό

Παράγοντες επιρροής: καλή παραγωγή, ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες.

Τάση: σταθερότητα με μικρές αυξήσεις προς το τέλος του έτους.

2022 : μέση τιμή: 6-7 €/κιλό

Παράγοντες που επηρεάζουν: ξηρασία και μείωση της παραγωγής.

Τάση: Αύξηση τιμών λόγω έλλειψης προσφοράς.

2023: μέση τιμή: 8-9 €/κιλό

Παράγοντες επιρροής: δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες και αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Τάση: συνεχής αύξηση των τιμών.

Featured Image

2024: μέση τιμή: 9-11 €/κιλό

Παράγοντες που επηρεάζουν: υψηλές θερμοκρασίες και έλλειψη βροχοπτώσεων, ακολουθούμενες από άφθονες βροχοπτώσεις με πτώση της θερμοκρασίας.

Προβλέψεις

Η επιλογή της υιοθέτησης ενός «μοντέλου γραμμικής παλινδρόμησης» υποκινείται από την ευκολία ερμηνείας, η οποία μας επιτρέπει να παρέχουμε μια άμεση πρόβλεψη. Αν και έχει περιορισμούς, το μοντέλο λαμβάνει υπόψη τις πιο προφανείς μεταβλητές που έχουν ιστορικά επηρεάσει την αγορά ελαιολάδου όπως: πληθωρισμός, ενεργειακό κόστος, προσφορά και ζήτηση.

Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η αγορά ελαιολάδου επηρεάζεται επίσης από την παγκόσμια ζήτηση για ελαιόλαδο και γνωρίζουμε ότι η Ισπανία, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, επηρεάζει τελικά σημαντικά την τιμή.

Έπειτα, υπάρχουν οι εμπορικές πολιτικές των μεγάλων αγοραστικών ομίλων, για να μην αναφέρουμε τις κοινοτικές και διεθνείς, καθώς και οι διακυμάνσεις των νομισμάτων. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και απότομες διακυμάνσεις στις τιμές του Ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Μπορούμε επίσης να λάβουμε υπόψη τη γενική ποιότητα των ελαίων, η οποία μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, και τα αποθέματα λαδιών τα οποία, ωστόσο, για το 2025 θα εξακολουθήσουν να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.

Επιπλέον, δεν θα ισχύουν οι στρατηγικές αγορών και πωλήσεων που έχουν υιοθετήσει οι φορείς του κλάδου, όπως τα ελαιοτριβεία, οι χονδρέμποροι και οι εμφιαλωτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να τροποποιήσουν περαιτέρω την τάση της αγοράς. Για να ληφθούν υπόψη αυτές οι αβεβαιότητες, εφαρμόσαμε μια προληπτική διόρθωση μειούμενη από 16 σε 19,17% στους υπολογισμούς που προτείνονται από το “στατιστικό μοντέλο γραμμικής παλινδρόμησης” .

Σύναψη

Μετά από αυτές τις σκέψεις, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι οι μέσες τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου το 2025 θα κυμαίνονται μεταξύ 8,40 και 9,70 ευρώ/κιλό, παραμένοντας έτσι σε συμφωνία με την τρέχουσα αγορά.

Συνιστάται στους φορείς του κλάδου να υιοθετήσουν μια συνετή προσέγγιση, παρακολουθώντας προσεκτικά τις συνθήκες της αγοράς και τις τεχνολογικές καινοτομίες, ώστε να είναι σε θέση να προσαρμόσουν τις στρατηγικές πωλήσεων και αγορών τους.

Πηγή: olivonews.it

Featured Image