Καλύτερη σαφώς από πέρσι διαμορφώνεται φέτος η κατάσταση με τα κεράσια.

Τα πιο πρώιμα αναμένεται να αρχίσουν να τα κόβουν οι αγρότες στα τέλη Απριλίου, πιο νωρίς δηλαδή από πέρσι, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών.

Πέλλα: Πρώιμα τα κεράσια φέτος

Ο κ. Δημήτρης Ιμβριώτης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτεμις με έδρα το χωριό Γαλατάδες Πέλλας δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “Η χρονιά στο κεράσι πέρσι δεν πήγε καλά καθώς προκλήθηκαν ζημιές από τις βροχές, πολλά κεράσια έσκασαν και πετάχθηκαν. Φέτος έχει πάει πολύ καλά η χρονιά με την ανθοφορία και την καρπόδεση και εάν δεν έχουμε άκαιρες βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα, θα είναι πολύ πιο καλά τα πράγματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, η χρονιά είναι πολύ πρώιμη και εκτιμώ πως θα αρχίσουμε το μάζεμα στις 25 με 30 Απριλίου ανάλογα και τον καιρό. Σε σχέση με τις τιμές πέρσι ο μέσος όρος στα κεράσια για τον παραγωγό έπαιξε στα 2,5 με 3 ευρώ το κιλό”.

Καλή χρονιά αναμένεται και στην Ορεστιάδα

Featured Image

Ο Στέλιος Μπαχτσεβανίδης, κερασοπαραγωγός από την περιοχή της Ορεστιάδας τονίζει στο Agronewsbomb τα εξής: “η χρονιά φαίνεται καλή έως τώρα για το κεράσι, ενώ οι ποικιλίες οι οποίες άνθισαν μέχρι τώρα είναι early bigi, early lory, sabrina, Γερμανικα πρώιμα, lapen. Η καρποδεση φαίνεται καλή, γιατί οι συνθήκες επέτρεψαν την πτήση της μέλισσας. Τοποθέτησα και κυψέλες εντός του χωραφιού για σιγουριά. Σε λίγο τα πρώιμα θα είναι στο στάδιο της πτώσης πετάλων. Η ποικιλία που μου έμεινε να ανθίσει είναι η canada giant. Πρόβλημα συνιστά εδώ η έλλειψη εργατικών χεριών και τα ακριβά μεροκάματα. Επίσης, πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς η κλιματική αλλαγή φέτος έδειξε τα δόντια της, όπως με τα βερίκοκα. Πρόβλημα με την άρδευση ίσως υπάρχει στο βόρειο Έβρο διότι λήγει η σύμβαση με την Βουλγαρία στις 9 Ιουλίου για το νερό που παρέχει στην Ελλάδα και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση για το τι θα γίνει”.

Ανθισμένες κερασιές στην Ορεστιάδα

Καλή χρονιά αναμένουν οι παραγωγοί στον Τύρναβο, καθώς όπως μας λέει ο Βαλάντης Τέγκος από το Αργυροπούλι: “δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με την παραγωγή, όπως πέρσι, έτσι και φέτος. Η χρονιά είναι πιο πρώιμη και αναμένουμε να ξεκινήσουμε τη συλλογή γύρω στις 25 Απριλίου, δηλαδή 7-8 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με πέρσι. Προσωπικά καλλιεργώ ποικιλίες primulat και early lorry και αναμένουμε καλή χρονιά, με ποιότητα και χωρίς προβλήματα”.

Πρόβλημα τα εργατικά χέρια και στον Τύρναβο

Σύμφωνα με τον κ. Τέγκο, ζήτημα αποτελεί η εξεύρεση εργατικών χεριών, καθώς δεν υπάρχουν εργάτες για μια ακόμα χρονιά, τα δε μεροκάματα κυμαίνονται στα 40 ευρώ για 7 ώρες. Αναφορικά με τις τιμές παραγωγού, ο κ. Τέγκος, μας λέει ότι είναι νωρίς ακόμα και πως πέρσι, αυτές ξεκίνησαν από τα 5 ευρώ ανά κιλό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image