Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρώτες ελαιοπεριεκτικότητες στο φρέσκο προϊόν εσοδείας 2024/2025.

Χρονιά ξηρασίας η εφετινή με έντονο στρες στα δέντρα και στους καρπούς, στοιχεία που ενδεχομένως, ανάλογα και την περιοχή, να επηρεάσουν σημαντικά τις αποδόσεις του ελαιολάδου.

Από τα πρώτα πάντως στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Agronewsbomb, τα πράγματα είναι ενθαρρυντικά για τη Λακωνία και τη ζώνη των Αγίων Αποστόλων, που άρχισε την ελαιοποίηση. Αυτό όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας.

Στους Αγίους Αποστόλους το περασμένο Σάββατο, όπως πρώτοι είχαμε γράψει, ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων, έβγαλε το πρώτο άγουρο έλαιο της χρονιάς, με εντυπωσιακή ποιότητα, όπως μας είπε ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Παναγιώτης Μπατσάκης. Κι αυτό παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών… Που να είχε ρίξει μερικά νεράκια ακόμα δηλαδή… Το πρώτο αγουρέλαιο του ΑΣ λοιπόν είχε απόδοση 5,4 δηλαδή από μόλις 5,4 κιλά ελιές βγήκε 1 κιλό ελαιόλαδο.

Μένοντας στη Λακωνία και συγκεκριμένα στο Βλαχιώτη, από 5,2 έως 6,8 κυμαίνονται οι πρώτες ελαιοπεριεκτίκοτητες στο άγουρο προϊόν, όμως μας είπαν από το γνωστό λιοτρίβι των Κολοκούρη-Βλάχου.

Featured Image

Στη Χίο, στο βιολογικό ελαιοτριβείο Κοίλη Ραφαήλ, επίσης, έγινε η πρώτη ελαιοποίηση την Τετάρτη. Στη βιολογική ελιά Μεγάρων η απόδοση ήταν χαμηλή, όπως μας ανέφερε ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου και κυμάνθηκε στο 13% μόλις, κάτι που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες βέβαια και την ξηρασία.

Όπως μας έλεγε πάντως ο κ. Μπατσάκης από τους Αγίους Αποστόλους “παρά τις ακραίες ζέστες και την ανομβρία, η ελιά έχει…ψωμί, έχει μέγεθος κι αν είχε βρέξει και λίγο ακόμα, θα είχαμε ακόμα πιο καλά αποτελέσματα. Αλλά και πάλι πάμε για εξαιρετική χρονιά από άποψη ποιότητας, καθώς δεν υπάρχει και ζημιά από δάκο”.

Στην περιοχή της Μάκρης στον Έβρο και συγκεκριμένα στο δήμο Αλεξανδρούπολης, έχει επίσης ξεκινήσει σιγά-σιγά η ελαιοποίηση. Όπως λοιπόν υπογραμμίζει μιλώντας στο Agronewsbomb η κα Βάλια Κελίδου από το γνωστό “Ελαιοτριβείο Κύκλωπας”: “βασικά οι αποδόσεις ποικίλουν και τα πάντα εξαρτώνται από τον καρπό, από ποιο χωράφι προέρχεται και αν είναι κατά βάση ποτιστικό ή ξηρικό. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αποδόσεις 6,5 έως 9,5 κιλά καρπό για 1 κιλό ελαιόλαδο. Αφορούν δε, ως επί το πλείστον την ποικιλία Μάκρης, την τοπική”.

Τέλος, με περιεκτικότητα χαμηλή, κάτω του 10%, ξεκίνησε η ελαιοποίηση στον Πτελεό Μαγνησίας, μια καθαρά ελαιοπαραγωγική περιοχή, στη νοτιοδυτική Μαγνησία. Όπως μας εξήγησε ο κ. Σταμάτης Αλαμανιώτης, κατ΄ επάγγελμα ελαιοπαραγωγός με ελιές Αμφίσσης και υποκείμενο αγριελιά, οι οποίες είναι και βιολογικές: “ξεκινήσαμε δοκιμαστική ελαιοποίηση πριν από μερικές ημέρες. Οι αποδόσεις διαφέρουν και εξαρτώνται από τον καιρό, τις καλλιεργητικές πρακτικές, το πού είναι το κτήμα, αν αυτό είναι ορεινό ή πεδινό. Γενικά οι ελαιώνες μας που είναι και ξηρικοί είχαν φέτος να αντιμετωπίσουν την ξηρασία”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image