Μπαράζ κλοπών αγροτικών προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει φέρει απόγνωση στους ελαιοπαραγωγούς.

Η τιμή του ελαιολάδου ανεβαίνει αλλά και της επιτραπέζιας ελιάς το ίδιο, με αποτέλεσμα οι καρποί να έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο επιτήδειων.

Οι ελαιοπαραγωγοί έχοντας κάνει υπέρογκα έξοδα για να καλλιεργήσουν φοβούνται μήπως χάσουν την τελευταία στιγμή τη σοδειά, άρα και το κέρδος, καθώς σε πολλές περιοχές τα κρούσματα κλοπών έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.

Χαρακτηριστική ταμπέλα προειδοποίησης σε ελιές φέτος

Πιο ευάλωτα είναι τα λιοστάσια σε απομακρυσμένες και εκτός οικισμού και άρα φωτισμού περιοχές, αλλά και σε περιοχές με κοινωνικές κατηγορίες που… ρέπουν στις κλοπές…

Featured Image

Όπως πληροφορείται το Agronewsbomb, εκτός από κάμερες παρακολούθησης που μάλιστα δεν χρειάζονται σύνδεση στο ίντερνετ, οι παραγωγοί έχουν επιστρατεύσει ακόμα και… μέλη της οικογένειάς τους, ώστε να υπάρχει φύλαξη το βράδυ. Αυτό βέβαια απαιτεί ειδική υποδομή (σπιτάκι, αποθήκη, οικίσκο), ενώ κάποιοι έχουν απευθυνθεί ακόμα και σε εταιρείες σεκιούριτι, καθώς φέτος έπειτα από πολλά χρόνια το διακύβευμα (τιμή ελαιολάδου) είναι μεγάλο.

Σύμφωνα τώρα με άλλες πληροφορίες, υπάρχουν εργάτες που τη μέρα μαζεύουν ελιές και το βράδυ φυλάνε τα λιοστάσια, με το αζημίωτο, καθώς απαιτούν 50 ευρώ μεροκάματο και άλλα 50… νυχτοκάματο. Μιλάμε για πρωτόγνωρα πράγματα, που πρέπει να δουν και οι Αρχές της χώρας και να αντιμετωπίσουν καθώς πολλές περιουσίες είναι εκτεθειμένες και ειδικά των μεγάλων σε ηλικία ελαιοπαραγωγών.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image