… παραπέμπουν τους αγρότες στα ΠΣΕΑ, τα οποία πληρώνονται συνήθως μετά από 3-4 χρόνια.

Σοβαρές ζημιές καταγράφονται στα πρώιμα καλαμπόκια διαφόρων περιοχών της χώρας, ως αποτέλεσμα, των ξηροθερμικών συνθηκών του προηγούμενου διαστήματος, που ήταν και ιδιαίτερα μακρύ, σύμφωνα με τους ίδιους τους παραγωγούς.

Όπως λένε στο Agronewsbomb αγρότες από το νομό Δράμας: “τα πρώιμα καλαμπόκια στον νομό Δράμας από την μακρά περίοδο με ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούνιο καταστράφηκαν και δυστυχώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει γιατί λέει δεν είχαμε… καύσωνα”.

Ζημιές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα τα Τενάγη Φιλίππων στην γειτονική Καβάλα, εκεί όπου υπολογίζεται πως οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες στα καλαμπόκια φέτος άνω του 50% σε σχέση με πέρσι.

Featured Image

Στην Δράμα, σύμφωνα με τους αγρότες, εξαιτίας του φαινομένου οι στρεμματικές αποδόσεις θα είναι κάτω 30-50% σε σύγκριση με πέρσι. “Πληρώνω κοντά 3.000 ευρώ στον ΕΛΓΑ εισφορά και αναγκάζομαι να ψάχνω να αποζημιωθώ από αλλού”, λέει ένας άλλος αγρότης, ενώ παράλληλα, σημειώνει και το πρόβλημα με τις τσουχτερές τιμές στο ρεύμα των γεωτρήσεων, οι οποίες σημειωτέον δεν έχουν παρά ελάχιστο πλέον νερό.

“Το ρεύμα στις γεωτρήσεις θα είναι αυξημένο κατά 200%. Πέρσι πλήρωσα 3800 ευρώ για 40 ημέρες”, τονίζει ο ίδιος, ενώ καταλήγει λέγοντας πως: “οι γεωτρήσεις δεν έσβησαν κai τα νερά είναι πεσμένα σε πρωτοφανή κατάσταση”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image