Πλήρης επιβεβαίωση για όσα έγραφε το καλοκαίρι το Agronewsbomb.

Μια μεγάλη πράξη που έγινε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό “Θεσσαλικό Φιστίκι”, αφορούσε τιμή στα 10,90 ευρώ το κιλό.

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού, με τους παραγωγούς να είναι αναγκασμένοι να υπομείνουν μια ακόμα σεζόν με μέτριες έως κακές παραγωγές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στις πιο βόρειες ζώνες καλλιέργειας, η συλλογή έχει ολοκληρωθεί πιο γρήγορα σε σύγκριση με τη Φθιώτιδα, ενώ σε Αττική και Αίγινα, το μάζεμα διήρκησε ελάχιστες ημέρες λόγω μειωμένων τονάζ. Στα θετικά της φετινής χρονιάς, είναι η εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος, αλλά και το γεγονός ότι το εμπορικό ενδιαφέρον έχει πάρει φωτιά.

Featured Image

Όπως αναφέρει στο Agronewsbomb ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι», με έδρα στην Μαγνησία: “στην περιοχή μας η συγκομιδή ολοκληρώθηκε. Φέτος θα περιμέναμε καλή χρονιά, αλλά λόγω των πλημμυρών και του καύσωνα, είχαμε ανατροπές και μειωμένα τονάζ. Τώρα είμαστε στη διαδικασία της απεντόμωσης ενώ στη Φθιώτιδα τώρα γίνεται η διαλογή. Στις 16 Σεπτεμβρίου κάναμε μια πράξη με 10 τόνους που αγόρασαν έμποροι για την Ιταλία με την τιμή στα 10,90 ευρώ το κιλό. Οι ποιότητες είναι εξαιρετικές ενώ θεωρώ πως πανελλαδικά η παραγωγή δεν ξεπερνά φέτος τους 3.000 τόνους, με τους 1.000 περίπου να έχουν ήδη πουληθεί”.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, γίνονται αυτή την περίοδο παζάρια με Ιταλούς για απορρόφηση ντόπιων κελυφωτών με τιμές κοντά στα 11 ευρώ το κιλό για το ανοιχτό φιστίκι.

Από την άλλη, ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος από την περιοχή του Μώλου σημειώνει μιλώντας στο Agronewsbomb τα εξής: “η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή μας. Ως προς τον όγκο παραγωγής σίγουρα δεν είχαμε τη σοδειά του 2022, που ήταν μεγάλη, θεωρώ ότι είμαστε φέτος 30 με 40% κάτω από το 2022. Αλλά, σε σχέση με πέρσι είναι αυξημένη η παραγωγή. Πράξεις φέτος έχουν γίνει αρκετές, αλλά όχι πολλές. Οι τιμές που παίζουν στην αγορά τώρα είναι στα 9 ευρώ το ανοιχτό και στα 7-8 ευρώ το κλειστό. Αν κρατηθούν ποσότητες από παραγωγούς, θεωρητικά, υπάρχει πάντα ενδεχόμενο να ανεβούν πιο μετά οι τιμές… Φιστίκι από τη Φθιώτιδα, αγοράζουν κυρίως ντόπιοι έμποροι”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image