Τι αναφέρει έκθεση που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Οι επιθέσεις των Χούτι σε εμπορικά πλοία κοντά στα στενά Μπαμπ αλ-Μαντάμπ διακόπτουν το παγκόσμιο εμπόριο. Από τις 15 Δεκεμβρίου 2023, αρκετές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν σταματήσει τις υπηρεσίες τους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, τη διαδρομή από την οποία διέρχεται κανονικά η κυκλοφορία από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Τα αυξημένα τέλη διέλευσης και τα ασφάλιστρα ασφάλισης κινδύνου πολέμου έχουν ενθαρρύνει τις εταιρείες να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Ως αποτέλεσμα, ένας αυξανόμενος αριθμός ναυτιλιακών πλοίων έχει εκτραπεί σε πολύ μεγαλύτερη διαδρομή. Κατά συνέπεια, αυτό έχει αυξήσει τον χρόνο ταξιδιού κατά μέσο όρο δύο εβδομάδων για ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από την Ευρώπη στην Ασία.
Η ξηρασία στη Διώρυγα του Παναμά οδήγησε επίσης σε διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς μόνο 24 σκάφη επιτρέπεται να διέρχονται από το κανάλι την ημέρα (από την ημερομηνία αυτής της αναφοράς). Για πλοία που αναχωρούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Κόλπου του Το Μεξικό, που κατευθύνεται προς την Ασία και δεν μπορεί να περάσει από τη Διώρυγα του Παναμά, υπάρχουν τρεις εναλλακτικές διαδρομές — η Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, το Στενό του Μαγγελάνου της Χιλής και το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής. Τα δύο τελευταία είναι αξιόπιστα αλλά απαιτούν πολύ μεγαλύτερα ταξίδια. Η συντομότερη επιλογή ήταν η Διώρυγα του Σουέζ, καθώς έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα — πάνω από 100 πλοία την ημέρα (πάνω από τέσσερις φορές την τρέχουσα χωρητικότητα της Διώρυγας του Παναμά).
Εξαγωγές Αιγυπτιακών Εσπεριδοειδών
Σχεδόν το 80 τοις εκατό των εξαγωγών εσπεριδοειδών της Αιγύπτου είναι πορτοκάλια, ακολουθούμενα από μανταρίνια και μικρός αριθμός λεμονιών, λάιμ και γκρέιπφρουτ. Οι εξαγωγές αιγυπτιακού πορτοκαλιού αποτελούνται κυρίως από χειμερινές ποικιλίες και εξάγονται κυρίως από τον Δεκέμβριο έως τις αρχές Μαρτίου. Οι εξαγωγές συνήθως ξεκινούν με αποστολές στον Αραβικό Κόλπο, ακολουθούμενο από τη Ρωσία και στη συνέχεια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ασία. Η Αίγυπτος εξάγει επίσης καλοκαιρινές ποικιλίες πορτοκαλιού από τον Φεβρουάριο έως το τέλος Ιουλίου, εκ των οποίων το 70% αποτελείται από πορτοκάλια Βαλένθια. Αν και τα πορτοκάλια της Βαλένθια τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τείνουν να είναι πιο ακριβά.
Η περίοδος εμπορίας της Αιγύπτου (MY) για τα εσπεριδοειδή διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο και οι εξαγωγές αιγυπτιακού πορτοκαλιού έφτασαν τις 126 χώρες το ΜΟΥ 2022/23, σε σύγκριση με 104 χώρες το ΜΟΥ 2021/22. Οι κορυφαίοι προορισμοί εξαγωγής πορτοκαλιού το 2022/23 ήταν οι Κάτω Χώρες, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ισπανία, το Μπαγκλαντές, η Συρία, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Αίγυπτος ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας εσπεριδοειδών, ελαφρώς μικρότερος από τη Νότια Αφρική. Πριν από τις επιθέσεις των Χούτι, οι περισσότερες εξαγωγές εσπεριδοειδών της Αιγύπτου διέρχονταν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, είτε απευθείας στο λιμάνι της Τζέντα για την αγορά της Σαουδικής Αραβίας είτε μέσω του στενού Bab alMandab για άλλες αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Ωστόσο, την 1η Φεβρουαρίου 2024, μια μεγάλη εμπορική εταιρεία πλοίων που μετέφερε εξαγωγές αιγυπτιακών εσπεριδοειδών μέσω του στενού Bab alMandab, η CMA CGM, ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών της στην Ερυθρά Θάλασσα, ωθώντας περαιτέρω τους εξαγωγείς να κάνουν δρομολόγια γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας .5 Κατά συνέπεια, οι Αιγύπτιοι εξαγωγείς εσπεριδοειδών αναγκάζονται ολοένα και περισσότερο να αντέχουν τις προκλήσεις των μεγαλύτερων χρόνων διαμετακόμισης.
Οι εξαγωγές εσπεριδοειδών της Αιγύπτου αναμενόταν να τοποθετηθούν ανταγωνιστικά το ΜΕΝ 2023/24, εν μέρει λόγω της αυξημένης παραγωγής που προκύπτει από τις βέλτιστες καιρικές συνθήκες και τις βέλτιστες θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία των δέντρων.
Στην πραγματικότητα, το 2023/24 ΜΟΥ, η FAS/Κάιρο προέβλεψε αρχικά οι εξαγωγές πορτοκαλιού της Αιγύπτου να αυξηθούν κατά 25% και να φτάσουν τους 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, διασφαλίζοντας ότι η Αίγυπτος θα διατηρήσει τη θέση της ως ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς εσπεριδοειδών στον κόσμο, σε όγκο. Ωστόσο, λόγω των διαταραχών του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα, η FAS/Cairo τροποποιεί την πρόβλεψή της για τις εξαγωγές εσπεριδοειδών της Αιγύπτου MY 2023/24 και μειώνει τον συνολικό όγκο εξαγωγών κατά 250.000 τόνους (ή 12,5 τοις εκατό) – σε 1,75 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Εξαγωγές Αιγυπτιακού πορτοκαλιού στην Αραβική Χερσόνησο
Οι εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία συνεχίζουν να ρέουν κανονικά προς το λιμάνι της Τζέντα, ανά υφιστάμενες εμπορικές οδούς μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, σε μια περιοχή σημαντικά βόρεια των επιθέσεων των Χούτι. Ωστόσο, για τα εσπεριδοειδή που προορίζονται για άλλες χώρες του Κόλπου, η μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας έχει προσθέσει κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες, επηρεάζοντας αναπόφευκτα την ποιότητα των εξαγωγών εσπεριδοειδών της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Μεταφορών, το Ιράκ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν σχέδια να ξεκινήσουν επιχειρήσεις σε μια νέα χερσαία διαδρομή που ονομάζεται «Αραβική Εμπορική Γραμμή», η οποία θα συνδέει το λιμάνι της Nuweiba στο Σινά με το λιμάνι της Άκαμπα στην Ιορδανία. Ωστόσο, για να αξιοποιηθεί αυτός ο διάδρομος διέλευσης, θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις σε χερσαίες διαδρομές μέσω του Σινά.
Άλλοι παραγωγοί που πιέζουν το μερίδιο αγοράς της Αιγύπτου στην Ασία Οι εξαγωγές εσπεριδοειδών της Αιγύπτου σε ασιατικούς προορισμούς (κυρίως Ινδία, Μπαγκλαντές, Κίνα, Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Ιαπωνία) αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις λόγω των υψηλότερων ναύλων, με ανάλογη απώλεια ποιότητας λόγω μικρότερου ραφιού -ζωή, δεδομένου του αυξημένου χρόνου διέλευσης. Επιπλέον, καθώς περισσότερα πλοία επαναδρομολογούνται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, τα λιμάνια της Νότιας Αφρικής αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της αυξημένης κίνησης.
Σύμφωνα με τον C.H. Robinson, «τα πλοία μένουν έως και 19-20 ημέρες στο λιμάνι του Durban και 6-7 ημέρες στο Port Elizabeth». 12 Με μεγαλύτερους χρόνους διέλευσης, λόγω, εν μέρει, της αδυναμίας ταχείας ανεφοδιασμού με καύσιμα, οι εξαγωγές προς την Ασία είναι βέβαιο ότι θα γίνονται όλο και περισσότερες προκλήσεις. Οι ναύλοι έχουν επίσης αυξηθεί κατά 6.000 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο για εξαγωγές που προορίζονται για Ασία που γυρίζει γύρω από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Ως αποτέλεσμα, η ποσότητα που φθάνει στην αγορά έχει μειωθεί και η ποιότητα του καρπού έχει επηρεαστεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη σε πολλές ασιατικές χώρες.
Ενώ τα αιγυπτιακά πορτοκάλια είναι τα προτιμώμενα εσπεριδοειδή από πολλούς Ασιάτες καταναλωτές, η τρέχουσα διαταραχή στο εμπόριο εσπεριδοειδών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευκαιρίες στην αγορά για άλλους προμηθευτές (π.χ. από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας).
Η Ρωσία παραμένει σταθερή αγορά
Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές για τα αιγυπτιακά εσπεριδοειδή (ιδιαίτερα τα πορτοκάλια) και οι προμήθειες δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις διαταραχές του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Καθώς οι αιγυπτιακές εξαγωγές διέρχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, οι αποστολές μπόρεσαν να συνεχιστούν κανονικά, ακόμη και με μειωμένη διαθεσιμότητα πλοίων παγκοσμίως, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.
Η ευρωπαϊκή αγορά
Καθώς οι εξαγωγές προς την Ασία γίνονται όλο και περισσότερες αμφισβητούμενες, οι Αιγύπτιοι εξαγωγείς εκτρέπουν όλο και περισσότερο το προϊόν προς την ευρωπαϊκή αγορά.16 Ωστόσο, ο ανταγωνισμός με τις μεγάλες χώρες εξαγωγής εσπεριδοειδών (όπως η Νότια Αφρική και η Τουρκία) έχει οδηγήσει σε υπερβολική ποσότητα εσπεριδοειδών. Οι εξαγωγές αιγυπτιακού πορτοκαλιού έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.17 Για παράδειγμα, πολλοί Ισπανοί παραγωγοί έχουν εκφράσει ανησυχίες καθώς προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των αυξανόμενων αιγυπτιακών εξαγωγών στις δικές τους πωλήσεις εσπεριδοειδών.
Η εγχώρια αγορά
Η εγχώρια αγορά της Αιγύπτου είναι επίσης μάρτυρας αυξημένης χρήσης πορτοκαλιών, καθώς περισσότερα έχουν κατευθυνθεί στον τομέα της μεταποίησης. Οι τρέχουσες τιμές για τα αιγυπτιακά εσπεριδοειδή (κυρίως πορτοκάλια) είναι χαμηλότερες από το κανονικό, λόγω της μεγαλύτερης προσφοράς στην εγχώρια αγορά. Καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει σχετικά υψηλός και το προϊόν παραμένει διαθέσιμο,19 αναμένεται ότι θα δούμε αυξημένη εγχώρια κατανάλωση το ΜΟΥ 2023/24.
Newsroom Agronewsbomb