Γράφει ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, γνωστός ελαιοπαραγωγός από τη Λακωνία.

“Ας πούμε σοβαρές κουβέντες…

Γιατί κάποιος πρέπει να τα πει…

Για όσους πιστεύουν ότι η ελαιοκαλλιέργεια είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση εργασίας, και πως είναι βατό στον κάθε ειδικό ή μη, να προβλέψει την εξέλιξη μιας ολόκληρης επόμενης χρονιάς, κάνοντας εκτιμήσεις χωρίς αιδώ.

Επισκέφθηκα την Ισπανία τον περσινό Νοέμβριο όπου διαπίστωσα, με την μικρή μου εμπειρία και εξ’ ιδίοις όμμασι, το τραγικό αποτέλεσμα τριών (3) ετών καύσωνα, ανομβρίας και λειψυδρίας που είχε “χτυπήσει” την ελαιοπαραγωγική Ισπανία.

Η κατάσταση των ελαιοδένδρων από την περιοχή της Βαρκελώνης μέχρι την Ανδαλουσία ήταν με μια λέξη… Τραγική. Όχι φυσικά για την παραγωγή, αυτή είχε ήδη χαθεί, αλλά για τα ίδια τα δέντρα.

Θα έλεγα ότι ακόμα και ο χρωματισμός τους ήταν ήδη σε τραγική κατάσταση, σε αποχρώσεις του γκρι πλέον και όχι του γνωστού πράσινου.

Η κατάσταση αυτή ήρθε πλέον και στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2024, ενώ φρόντισε λίγο χρόνο νωρίτερα να κάνει την εμφάνιση της και στην γειτονική Ιταλία, ειδικά την άνοιξη στην περίοδο της ανθοφορίας των ελιών.

Οδεύουμε πλέον σε ένα διάστημα δυόμιση μηνών με συνεχείς θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 37°C και φτάνουν και τους 44°C, υπό σκιά, ενώ οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι σε άνοδο.

Η ανομβρία είναι κατά 95% καθολική σε αυτό το χρονικό διάστημα των δυόμιση μηνών.

Featured Image

Η λειψυδρία έχει κάνει ορατή την εμφάνιση της από τις αρχές Ιουλίου σε πολλές περιοχές της χώρας και το φαινόμενο εξελίσσεται όσο οι καιρικές συνθήκες παραμένουν σταθερές.

Ελάχιστα έως πενιχρά τα μικρά υδατικά και θερμικά “διαλείμματα” του φαινομένου που εξελίσσεται εκθετικά, μιας και η αφυδάτωση του εδάφους και των δέντρων μεγαλώνει καθημερινά.

Οι Ελληνικοί ελαιώνες όπως και της Μεσογείου είναι κατά περίπου 80 % μη αρδευομενοι, ή όπως αλλιώς λέγεται στην Ελλάδα, ξερικοί.

Το σκηνικό δεν δείχνει να αλλάζει και τον μήνα Αύγουστο, από όσο βέβαια φαίνεται από τις μεσοπρόθεσμες μετεωρολογικές προγνώσεις, που ειλικρινά εύχομαι να διαψευστούν.

Περιορίζομαι να αναφέρω περισσότερα, γιατί πιστεύω ότι έγινε κατανοητή η αναφορά μου.

Και μέσα σε όλα αυτά, που δεν αμφισβητούνται, έχουμε τους “προφήτες” με τον ισχυρισμό της υπερπαραγωγής ελαιολάδων και επιτραπέζιων ελιών για την επόμενη ελαιοκομική σαιζόν.

Καταλήγοντας θα τους πω…

Μάλλον ζούμε σε διαφορετικό πλανήτη.

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από ελαιώνα που μας δείχνει πως επηρεάζει αυτό το φαινόμενο την εξέλιξη της βιοσύνθεσης σε ελαιόκαρπους σε περιοχή της Ελλάδας, ήδη”.

Newsroom Agronewsbomb, πηγή αναδημοσίευσης από το προφίλ του Γιώργου Σακελλαρόπουλου στο facebook

Featured Image