Επιβεβαιώνεται πλήρως το Agronewsbomb, σε όσα έγραφε για τις “σταφιδιασμένες” ελιές στην Ιταλία, καθώς οι ελαιοπεριεκτικότητες καταρρέουν.

Υπήρχαν 2.626 τόνοι ελιών που είχαν πάει για ελαιοποίηση στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν στο Sian-Olive Oil Portal. Από αυτές παρήχθησαν συνολικά 306 τόνοι ελαιόλαδο.

Είχαμε ήδη την ευκαιρία να επισημάνουμε πώς η Σικελία ξεκίνησε τη συγκομιδή (με εξαίρεση έναν χειριστή ελαιοτριβείου από το Jesi, στο Marche).

Στην Καλαβρία μέχρι στιγμής οι πιο καλές αποδόσεις

Πόσο όμως απέδωσαν οι ελιές που πατήθηκαν τον Σεπτέμβριο; Εδώ είναι οι λογαριασμοί που έχουμε καταρτίσει, ενώ επαναλαμβάνουμε ότι η απόδοση δεν είναι ο θεμελιώδης παράγοντας για όσους ξεκίνησαν πρόωρα τα ελαιοτριβεία.

Σε κάθε περίπτωση, η Σικελία, όπως αναφέρθηκε, έχοντας προβλέψει τη συγκομιδή -ιδίως στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, όπου η ποικιλία Moresca είναι πρώιμη και εκφράζεται καλύτερα στην προκαταρκτική σοδειά – είναι αυτή που παράγει περισσότερο τον Σεπτέμβριο: 1626 τόνοι ελιές, για 190 τόνους λάδι και επομένως μέση απόδοση 11,6%. Όσον αφορά τις επεξεργασμένες ποσότητες, ακολουθεί η Calabria (δείτε όλα τα στοιχεία στον παρακάτω πίνακα) η οποία υπερηφανεύεται για την απόδοση ρεκόρ μέχρι στιγμής: 16,2%. Απόδοση άνω του 10% υπάρχουν ελιές από την Καμπανία (11,2%) και παρόλο που οι ποσότητες είναι άσχετες προς το παρόν, και αυτές από το Abruzzo (12%).

Featured Image

Μεταξύ των περιοχών όπου άρχισαν να ξεκινούν τα ελαιοτριβεία, σημειώθηκε απόδοση 9,2% στην Απουλία, 9,4% στην Τοσκάνη, 8,8% στο Marche, 6,3% στην Ούμπρια. Ωστόσο, μιλάμε για ελάχιστες παραγωγές. Στα τέλη Οκτωβρίου, όταν μάλλον θα πλησιάσουμε στα μισά της συλλογής, θα μπορούμε να έχουμε στοιχεία πιο κοντά στον τελικό μέσο όρο για κάθε περιοχή.

Εδώ είναι η επίσημη απάντηση

Αναλυτικά, οι ελιές που πατήθηκαν και παρήχθη το λάδι – εκφρασμένο σε τόνους – στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Sian dell’Olio di Oliva. Οι περιοχές που δεν εμφανίζονται δεν παρήγαγαν σημαντικά σχετικούς όγκους.

Περιοχή Ελιές πατημένες (t) Παραγόμενο λάδι (t)
ΛΙΓΟΥΡΙΑ 6 0
ΤΟΣΚΑΝΙΑ 85 8
ΟΜΠΡΙΑ 47 3
ΜΑΡΧΕ 79 7
ΛΑΤΣΙΟ 77 6
ABRUZZO 25 3
ΚΑΜΠΑΝΙΑ 89 10
ΑΠΟΥΛΙΑ 228 21
ΚΑΛΑΒΡΙΑ 339 55
ΣΙΚΕΛΙΑ 1.626 190
ΣΑΡΔΗΝΙΑ 25 2
ΕΘΝΙΚΟ σύνολο 2.626 306

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από olivonews.it

Featured Image