Έκθεση εξέδωσε πριν λίγες ημέρες το Αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας για τα σιτηρά.

Για την περίοδο εμπορίας 2024/25 (Σεπτέμβριος-Αύγουστος), οι αμερικανικές εξαγωγές καλαμποκιού προβλέπονται σε 58,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (τόνους), τον υψηλότερο όγκο από το 2021/22. Τα μεγάλα αποθέματα καλαμποκιού ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ, ενώ τα μειωμένα εξαγώγιμα αποθέματα σε άλλους μεγάλους παραγωγούς αναμένεται να δυσχεράνουν τις προοπτικές τους. Εάν πραγματοποιηθούν, οι αμερικανικές εξαγωγές θα είναι οι τέταρτες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η NASS προβλέπει ότι η σοδειά καλαμποκιού των ΗΠΑ το 2024 θα ανέλθει σε 385,7 εκατ. τόνους, τη δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Η απόδοση ρεκόρ των 11,5 τόνων/στρέμμα αντισταθμίζει εν μέρει τη μείωση της συγκομιζόμενης έκτασης. Η εξαιρετική συγκομιδή του 2024 έρχεται αμέσως μετά από μια άλλη συγκομιδή ρεκόρ το 2023, η οποία άφησε πλεόνασμα καλαμποκιού διαθέσιμο στην αγορά. Τα τελικά αποθέματα για το 2023/24 εκτιμώνται σε 46,0 εκατομμύρια τόνους. Λόγω αυτής της σημαντικής μεταφοράς, παρά τη μείωση της παραγωγής κατά 4 εκατομμύρια τόνους για το 2024/25, οι συνολικές προμήθειες 1 προβλέπονται σε 432,0 εκατομμύρια τόνους το 2024/25, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ και το υψηλότερο από το 2017/18.

Οι μεγάλες προμήθειες έχουν επιβαρύνει τις τιμές του καλαμποκιού στις ΗΠΑ από τις 30 Ιουνίου. Οι προσδοκίες για μια μεγάλη σοδειά στις ΗΠΑ έχουν ασκήσει υπερβολική πίεση στις τιμές. Επιπλέον, η έκθεση για τα αποθέματα σιτηρών αντανακλούσε τις προσδοκίες για το μεγαλύτερο carryin εδώ και αρκετά χρόνια προσθέτοντας στην πίεση. Η NASS αναφέρει ότι οι τιμές που έλαβαν οι αγρότες τον Ιούλιο του 2024 ήταν μόλις 4,24 $/bushel, οι χαμηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021. Με τις τιμές σε πολυετή χαμηλά επίπεδα, οι αγοραπωλησίες σε τιμή ευκαιρίας ενθάρρυναν κάποιες μικρές αυξήσεις στην εγχώρια χρήση. Η έκθεση της NASS για τη σύνθλιψη σιτηρών έδειξε αύξηση 3% στην άλεση καλαμποκιού και τα στοιχεία της EIA κατά τη διάρκεια του Αυγούστου υποδηλώνουν αύξηση της χρήσης καλαμποκιού για αιθανόλη σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στις εξαγωγές. Τα στοιχεία της απογραφής των ΗΠΑ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και οι εξαγωγές σύμφωνα με στοιχεία επιθεωρήσεων για τον Αύγουστο υποδηλώνουν τις μεγαλύτερες εξαγωγές καλαμποκιού του τέταρτου τριμήνου εδώ και 6 χρόνια. Οι αναφορές εξαγωγικών πωλήσεων (ESR) και οι προσφορές για αμερικανικό καλαμπόκι σε εξαγωγικές θέσεις στον αμερικανικό Κόλπο αντικατοπτρίζουν ότι αυτή η αύξηση της ζήτησης διατηρείται στις αρχές της συγκομιδής 2024/25.

Οι προσφορές για εξαγωγές στον Αμερικανικό Κόλπο ήταν στα 207 $/τόνο στις 6 Σεπτεμβρίου, 10 $ υψηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, και αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η ESR έδειξε 1,8 εκατομμύρια τόνους σε πωλήσεις καλαμποκιού νέας σοδειάς μόνο για την εβδομάδα της 29ης Αυγούστου, πολύ πάνω από τις προσδοκίες του κλάδου. Συνολικά, οι πωλήσεις νέας σοδειάς ανήλθαν σε 11,2 εκατομμύρια τόνους στις 29 Αυγούστου, 8% υψηλότερα από την ίδια στιγμή το 2023.

Featured Image

Tο Μεξικό, η Ιαπωνία και η Κολομβία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές μέχρι σήμερα – με το Μεξικό να αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα των αγορών. Η ζήτηση του Μεξικού αυξήθηκε σημαντικά το 2023/24 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος), εν μέρει λόγω της κακής εγχώριας σοδειάς, ωθώντας τις εισαγωγές στο ρεκόρ των 23,5 εκατομμυρίων τόνων. Οι ιαπωνικές αγορές αμερικανικού καλαμποκιού αυξάνονται επίσης, υποστηριζόμενες από τις βελτιωμένες προοπτικές των αμερικανικών θαλάσσιων μεταφορών. Η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά αναμένεται να επιστρέψει σε 36 ημερήσιες διελεύσεις πλοίων χύδην φορτίου τον Σεπτέμβριο του 2024, έναντι 22 κατά μέσο όρο για το μεγαλύτερο μέρος του 20242.

Αξιοσημείωτα απούσα από τις αγορές είναι η Κίνα, με μηδενικές πωλήσεις μέχρι σήμερα έναντι σχεδόν 400.000 τόνων το 2023/24 και περισσότερων από 3,0 εκατ. τόνων το 2022/23. Η ζήτηση της Κίνας για καλαμπόκι έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες χωρίς αγορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και με σχετικά περιορισμένες ποσότητες που αποστέλλονται από τη Βραζιλία. Τέλος, οι ελλείψεις στις εξαγώγιμες προμήθειες των ανταγωνιστών στηρίζουν περαιτέρω τις προοπτικές των ΗΠΑ. Οι εξαγωγές της Βραζιλίας το 2023/24 (Μάρτιος-Φεβρουάριος) προβλέπονται σε 48,0 εκατ. τόνους, μειωμένες κατά 6,0 εκατ. τόνους σε σχέση με το 2022/23. Οι εξαγωγές από τη συγκομιδή της δεύτερης σοδειάς της Βραζιλίας το 2023/24 είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω της υψηλότερης εγχώριας χρήσης καλαμποκιού στην παραγωγή αιθανόλης και των πιθανών εσωτερικών διαταραχών της εφοδιαστικής λόγω της χαμηλής στάθμης των ποταμών. Επιπλέον,
οι προσδοκίες για την παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2023/24 λόγω των καιρικών επιπτώσεων στη σοδειά.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image