Στις 11.900 ανέρχονται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από νέες μητέρες για να ενταχθούν στο μέτρο της ειδικής προστασίας μητρότητας λαμβάνοντας επίδομα 830 ευρώ για 9 μήνες μετά τη λοχεία.

Οι 8.500 μητέρες πληρώνονται ήδη το επίδομα, ενώ στις 20 Αυγούστου έρχεται και νέα πληρωμή για 3.400 δικαιούχες που ανήκουν σε δύσκολες περιπτώσεις (π.χ. έμμισθες δικηγόροι, και εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ).

Όλες οι νέες αιτήσεις υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο του 2024 και μετά που τέθηκε σε ισχύ η νέα διάταξη με την οποία το επίδομα μητρότητας επεκτάθηκε στις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, στις αυτοαπασχολούμενες, στις αγρότισσες και σε μισθωτές ασφαλισμένες για τις οποίες δεν είχε προβλεφθεί η χορήγηση του επιδόματος.

Πλέον μετά και την επέκταση του μέτρου, όλες οι μητέρες-εργαζόμενες που είναι άμεσα ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ δικαιούνται μετά την επιδότηση κύησης και λοχείας που λαμβάνουν από το ταμείο τους, να ενταχθούν στην ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, λαμβάνοντας επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ) για 9 μήνες.

Από τις 11.900 νέες αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τον Απρίλιο, οι 7.500 προέρχονται από μητέρες μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, οι 2.500 από μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, οι 1.000 είναι από αυτοαπασχολούμενες, και 900 από αγρότισσες.

Οι μισθωτές που κάνουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένες σε εργοδότη και να διακόψουν την απασχόλησή τους για 9 μήνες που θα παίρνουν το επίδομα των 830 ευρώ.

Featured Image

Οι μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες για να λάβουν το επίδομα μητρότητας θα πρέπει να μη χρωστούν εισφορές στον ΕΦΚΑ ή αν χρωστούν να τις έχουν ρυθμίσει χωρίς οφειλόμενη δόση και ταυτόχρονα να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές τους κατά το διάστημα των 9 μηνών που διαρκεί η επιδότηση. Δεν απαιτείται διακοπή επαγγέλματος κατά το διάστημα της επιδότησης.

Το επίδομα χορηγείται από τη ΔΥΠΑ που ελέγχει και τα κριτήρια των δικαιούχων.

Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει είναι ότι η επέκταση του επιδόματος μπορεί να καλύψει περίπου 40.000 μητέρες κατά το πρώτο έτος (2024).

Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή μπορεί να μην επαληθευτεί καθώς η επέκταση του επιδόματος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 (νόμος 5078/2023) αλλά οι αιτήσεις ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του 2024.

Εκτός από την ειδική παροχή μητρότητας, όλες οι μητέρες ανεξάρτητα από το αν ασφαλίζονται ή όχι λαμβάνουν με τη γέννηση κάθε παιδιού εφάπαξ επίδομα γέννησης το οποίο από 2.000 ευρώ που ήταν, έχει αυξηθεί από φέτος στα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 2.700 ευρώ για το δεύτερο, 3.000 ευρώ για το τρίτο και 3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο νεογέννητο τέκνο.

Πηγή: capital.gr

Featured Image