Δεν είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής ο κοινός παρονομαστής των αγροτικών εξεγέρσεων σε όλη την Ευρώπη.

Ο κοινός παρονομαστής είναι ο τρόμος που γεννιέται από την αυθαίρετη επιβολή της αντιαγροτικής πολιτικής, της λεγόμενης «Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» αλλιώς Κ.Α.Π. με την οποία εφαρμόζονται τα σχέδια της μείωσης μέχρι του αφανισμού μιας πληθυσμιακά δυναμικής και ιστορικής ομάδας της ανθρωπότητας, των ανθρώπων της υπαίθρου, των γεωργών , των κτηνοτρόφων και των ψαράδων. Μια πολιτική που αποτελεί μέρος των μεγαλεπήβολων σχεδιασμών για την μετάβαση από τον Homo Sapiens στον Homo Zeus, προσδοκίες του club των δισεκατομμυριούχων. Μια εποχή που έχει ξεκινήσει αρκετά αισιόδοξα για αυτούς, τους ολιγάρχες του πλούτου, καθώς σύμφωνα με την έρευνα της Oxfam που δημοσιεύτηκε κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, οι πέντε πλουσιότεροι επιχειρηματίες στον κόσμο διπλασίασαν τον πλούτο τους μετά το 2020!

Ο πανευρωπαϊκός αγροτικός ξεσηκωμός ξέσπασε από την πίεση που εφαρμόζεται από την Κ.Α.Π. με στόχο την καταστροφή της χαράς του ανθρώπου να δημιουργεί , του ανθρώπου που από τα πανάρχαια χρόνια μοχθεί να παράγει χρήσιμα προϊόντα ποιότητας για να μπορεί να επιβιώσει. Και αυτό το πέτυχαν είτε επιδοτώντας τα είτε καταστρέφοντάς τα. Είναι κοινό μυστικό ότι αν θες να καταστρέψεις ένα προϊόν το επιδοτείς! Αλλά και με τις αποσύρσεις των υποτιθέμενων πλεονασμάτων, για να συγκρατηθούν οι τιμές στις αγορές, με την προσπάθεια μείωσης και συρρίκνωσης του ενεργού αγροτικού πληθυσμού, με το πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης καθώς και με την μετατροπή του από παραγωγό σε συντάκτη ατέλειωτων σελίδων γραφειοκρατίας και πολλά παρόμοια μέτρα που σκοπό έχουν από την μία την συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και από την άλλη την καταστροφή και την υποβάθμιση των αγροτικών προϊόντων τόσο ποσοτικώς όσο και ποιοτικώς. Το τραγικότερο όμως ήταν, η αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση! Δηλαδή η επιδότηση χωρίς την προϋπόθεση παραγωγής αγροτικών προϊόντων, στο βωμό της διαφθοράς και της υποκρισίας. Ήταν η εποχή που ξεχύθηκαν οι γεωπόνοι των Γεωργικών Εφαρμογών σε όλη την επικράτεια για να πείσουν τους αγρότες ότι δεν χρειάζεται πλέον να παράγουν, αλλά «να κάθονται στο καφενείο και να περιμένουν το τσεκ της επιδότησης, επειδή η Ε.Ε. έχει υπερεπάρκεια αγροτικών προϊόντων», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στην επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα.

Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που θεωρούν ότι οι περιοδικές αναθεωρήσεις της Κ.Α.Π., γίνονται μετά από «διαβούλευση» με τους αγρότες, αλλά δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε ότι το μόνο που γίνεται είναι μία απλή ανακοίνωση αποφάσεων για το τι πρόκειται να ακολουθήσει χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση, καμία ζύμωση, ή ανταλλαγή απόψεων, αλλά προπάντων καμιά από κοινού με τον αγρότη συζήτηση επί της ουσίας και λήψη απόφασης. Όπως σημειώνει ο Guardian σε πρόσφατο άρθρο του, «η τάξη των δισεκατομμυριούχων, διαστρεβλώνει την ισορροπία δυνάμεων στην αγορά, στην πολιτική και στην κοινωνία. Τα μέλη της κατέχουν εφημερίδες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Κάνουν δωρεές σε πολιτικούς που ψηφίζουν τους νόμους που επιθυμούν». Ποιο είναι λοιπόν το νόημα της όποιας διαβούλευσης;

Με την τελευταία αυθαίρετη επιβολή της νέας αντιαγροτικής Κ.Α.Π. 2023-2027, η οργή ξεχείλισε. Από τα 2,5 δις ευρώ ετησίως, φέτος οι αγρότες έφτασαν να εισπράττουν μόνο το 0,5 δις ευρώ. Τι απέγιναν τα υπόλοιπα; Ο αγροτικός κόσμος αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί πρόφαση η υποτιθέμενη προστασία του περιβάλλοντος, με τη χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φιλικών με το περιβάλλον, όπου σημειωτέον συγκαταλέγεται και η …πυρηνική ενέργεια! ως πράσινη ενέργεια και επιδοτείται η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων.

Αντιλαμβάνεται την τρομοκρατία του διοικητικού ελέγχου με τη βοήθεια δορυφόρων – κατασκόπων των κινήσεων τους, καθώς τα κέντρα εξουσίας τους υποχρεώνουν ακόμη και να φωτογραφίζουν με smartphones με γεωσήμανση (geotagged photos) τα χωράφια τους (AgriSnap-GR).

Με το υποτιθέμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που βαπτίζεται «Πυλώνας ΙΙ» ενίσχυσης, αναλώνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ήδη με την επιστήμη της τεχνολογίας, προϊόντα διατροφής, όπως ψάρια και κρέατα παράγονται από εκτυπωτικά μηχανήματα και βρίσκονται ήδη στα ράφια των Super Market. Από την εκτροφή των βοοειδών, λοιπόν, φθάσαμε σήμερα στην εξολόθρευσή τους και στην παραγωγή κρέατος με τρισδιάστατους βιομηχανικούς εκτυπωτές. Η αρχή έγινε με τους Ολλανδούς κτηνοτρόφους να επιδοτούνται για να σφάζουν τα ζώα τους! Η άρχουσα τάξη, η ομάδα των δισεκατομμυριούχων, διατυμπανίζει ότι οι αγελάδες ρυπαίνουν το περιβάλλον επειδή ανασαίνουν και πέρδονται..!!

Με εργαλεία την «Πράσινη Συμφωνία» και την δήθεν «κλιματική αλλαγή», στον δρόμο προς την μετάβαση από τον Ηomo Sapiens στον Homo Deus, το ζωικό κεφάλαιο θα εξολοθρευθεί και η δικαιότερη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων και η ελάφρυνση των φόρων στα μέσα παραγωγής θα αποτελεί αστείο «θερινής νύχτας»! γιατί η «Πράσινη Συμφωνία» είναι απλά ένα ακόμη εργαλείο αύξησης των φόρων στα μέσα παραγωγής, για να ανοίξουν διάπλατα τα σύνορα σε τρίτες χώρες με πολύ φθηνότερο κόστος. Και εδώ αρχίζει το μύθευμα για «ακριβότερα μεν αλλά ποιοτικότερα δε»! ευρωπαϊκά προϊόντα με την εφεύρεση των προϊόντων «ονομασίας προέλευσης», των διαβατήριων ποιότητας και των βιολογικών, που καμία σχέση δεν έχουν με φυσικώς παραχθέντα προϊόντα. Λες και το καλαμπόκι, ή τα δημητριακά, με ένα διαβατήριο ποιότητας, θα πωληθούν ποτέ στις υποσαχάριες περιοχές ή σε χώρες της Λατινικής Αμερικής! Στην πράξη η παραγωγή θα συρρικνώνεται διαρκώς ή θα οδηγείται στα αζήτητα. Τον περασμένο Σεπτέμβρη πάντως, η πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι υπάρχει πίεση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων μας που δέχονται μεγάλο ανταγωνισμό από την παγκόσμια αγορά. «Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη», είχε δηλώσει η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τόνισε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τους αγρότες.

Featured Image

Στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών της Γεωργίας στην Κόρδοβα της Ισπανίας συμφώνησαν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι εργαλείο για μια πιο ανθεκτική στο κλίμα Γεωργία! Αυτό βέβαια ήταν αναμενόμενο, αλλά το αξιοπερίεργο είναι, το πως είναι δυνατόν να ταυτίζονται με αυτή την άποψη οργανώσεις αγροτών που συμμετείχαν στο άτυπο αυτό συμβούλιο, συμφωνώντας ότι η ψηφιοποίηση είναι το κλειδί για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα της Ευρώπης! Ευκαιρία λοιπόν για ποιους; Στον κανονισμό για τα φυτά που παράγονται, με νέες γονιδιωματικές τεχνικές, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά, καθώς οι νέοι χαρακτήρες που δημιουργούνται με τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές θα προστατεύονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και το σημαντικότερο ότι θα οδηγούν σε περιορισμό της διαθεσιμότητας των ποικιλιών;

Η κυβερνητική άποψη ότι η πρόσφατη καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο ήταν αναπόφευκτη και οφείλεται εξολοκλήρου στην κλιματική αλλαγή και όχι στην κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ.

Η πράσινη μετάβαση και τα μέτρα προστασίας από την κλιματική αλλαγή είναι ένα προσχηματικό εργαλείο με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ενός κυματοθραύστη των δικαίων αιτημάτων και της αγωνίας των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής ολόκληρου του πλανήτη, για την πατροπαράδοτη ελεύθερη δραστηριότητα και δημιουργία προς όφελος όλων.

Το πανευρωπαϊκό αγροτικό μέτωπο της μάχης, με λίγα λόγια, έχει ως κέντρο βάρους την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια, για την ουσιαστική συμμετοχή των αγροτών αλλά και των λαών γενικότερα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στον δρόμο για την ισονομία και ισοπολιτεία και πρέπει να μας συμπεριλαμβάνει όλους.

Υιοθετώντας τους στίχους του Γερμανού ποιητή θα λέγαμε στους σχεδιαστές του μέλλοντός μας, «ο αγρότης είναι χρήσιμος πολύ. Ξέρει να σπέρνει, ξέρει και να θερίζει. Μόνο που έχει ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται».

Και σκέφτεται ότι δεν αρκεί μόνο να αφαιρεθούν μερικά, από τα περιττά έτσι και αλλιώς, μηδενικά του τραπεζικού λογαριασμού των δισεκατομμυριούχων, γιατί και χωρίς αυτά ο τρόπος ζωής τους δεν θα αλλάξει, ούτε η προσωπική τους ασφάλεια, ούτε οι απολαύσεις τους. Ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε σε εποχές όπου η αμοιβή του κεφαλαίου, ήταν απαγορευμένη, έτσι που, τουλάχιστον στην κορύφωση των καταστάσεων, ένας και μόνο άνθρωπος να μην έχει περισσότερη δύναμη από ένα ολόκληρο κράτος, έναν ολόκληρο λαό. Ο τοκισμός τον Μεσαίωνα, άλλωστε ήταν για την Χριστιανική Εκκλησία, πράξη αμαρτωλή, ανήθικη και ανεπίτρεπτη. Στην Καινή Διαθήκη στο κατά Λουκά, προτρέπεται ο πιστός όχι μόνο να δανείζει χωρίς τόκο, αλλά και να μην περιμένει την επιστροφή του κεφαλαίου του. Ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει σχετικά: «Τόκος νομίζω ότι αποκαλείται για το πλήθος των κακών που γεννάει. Ή μήπως για τους πόνους και τις λύπες που αναγκαστικά προκαλεί στις ψυχές των δανειζόμενων;» Στα περί αναχρονισμού απλά θα αντιπαραθέταμε βέβαια όλους τους ανθρώπους που καθημερινά πετάγονται έξω από τα σπίτια τους και σιτίζονται σε συσσίτια κάθε είδους, market pass , fuel pass, κοινωνικό ρεύμα, κλπ κι ότι όλα αυτά γίνονται μέσα στο πνεύμα των μεταρρυθμίσεων που επαναφέρουν τον, κοινώς ομολογούμενο, εργασιακό μεσαίωνα.

Η γη μας θα συνεχίσει να γεννά καρπούς και εμείς θα παραμένουμε αισιόδοξοι, ευτυχισμένοι, αλλά και μαχητές μέχρι τέλους, …. όπως οι πρόγονοί μας! Έστω και χωρίς σχέδιο νίκης, μόνο διότι πρέπει…. Ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι, «δεν είναι δυνατό κανείς, του Δία το σχέδιο να ξεφύγει».

Γιώργος Αιμ. Παγουρόπουλος, Αγρότης
pagouropoulosjiorgos.blogspot.com