Δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας η απάντηση του ΥφΑΑΤ στη βουλή σε σχέση με τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Ας δούμε τι απάντησε αναλυτικά ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης στη βουλή:

“Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. Χατζηβασιλείου, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Η μειωμένη παραγωγή και η καρπόπτωση δεν αποτελούν ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο για τις γεωργικές Ασφαλίσεις και τον Κανονισμό Ασφάλισης του
ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.

Από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες αμυγδάλων και χειμερινών σιτηρών της ΠΕ Σερρών, δεν διαπιστώθηκαν ζημιές από αίτια ασφαλιστικά καλυπτόμενα σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.

Ωστόσο, οι γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ παρακολούθησαν και παρακολουθούν τις εν λόγω καλλιέργειες με σκοπό τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και ακολούθως την αξιολόγησή τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Στη συνέχεια, στη βάση τεκμηριωμένου αιτήματος και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, δύναται να προταθεί η ένταξή τους σε ετήσιο πρόγραμμα ΚΟΕ για ενίσχυση της απώλειας παραγωγής, στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται και ακολουθείται για την κατάρτιση και έγκριση των ετήσιων προγραμμάτων”.

Το κείμενο της ερώτησης Χατζηβασιλείου έχει ως εξής:

Featured Image

Θέμα: «Μείωση αγροτικής παραγωγής λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων»

Σε περιοχές της Π.Ε. Σερρών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν σημαντικό μέρος της αγροτικής παραγωγής, γεγονός που πλήττει ευθέως το εισόδημα των Σερραίων αγροτών.

Σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Βισαλτίας, οι ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, είχαν ως αποτέλεσμα την κακή γονιμοποίηση των ανθών αμυγδαλιάς και κατά συνέπεια την μηδαμινή παραγωγή καρπών, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη πραγματοποιηθεί το σύνολο των καλλιεργητικών φροντίδων που προβλέπονται. Σημειώνεται πως η δενδροκαλλιέργεια της αμυγδαλιάς αποτελεί δυναμική διέξοδο για τους αγρότες της περιοχής μας.

Επίσης, η παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται στις περιοχές του Δήμου Αμφίπολης είχε ως επίπτωση τη σημαντικά μειωμένη παραγωγή χειμερινών σιτηρών. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αρνητικά δεδομένα, καθώς επίσης και το αυξημένο κόστος παραγωγής κατά την τρέχουσα συγκυρία, είναι αναγκαία η στήριξη του εισοδήματος των Σερραίων αγροτών. Σχετικές επιστολές έχουν ήδη αποστείλει στον κ. Υπουργό η Δήμαρχος Βισαλτίας Ευανθία Πλιάκου και ο Δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπάρχει σχεδιασμός από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η ένταξη των καλλιεργειών χειμερινών σιτηρών και αμυγδαλιάς σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.);

Ο ερωτών βουλευτής,

Τάσος Χατζηβασιλείου

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image