«Να μην περιμένουν αποζημιώσεις οι αγρότες για την ξηρασία στις ελιές».
Σύμφωνα με τον κ. Παρασύρη, ο υφυπουργός σημειώνει πως «η ακαρπία αποτελεί δευτερογενώς προκληθείσα ζημία», και «ως εκ τούτου δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».
Αναγκαία χαρακτήριζε τα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης ο Φραγκίσκος Παρασύρης, βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ολοκληρωτική καταστροφή, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Σε πρόσφατη κοινοβουλευτική του παρέμβαση, τόνιζε πως πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για τον ακριβή υπολογισμό των επιπτώσεων της ξηρασίας στις ελιές, κατά το τρέχον ελαιοκομικό έτος και σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των αγροτών, να προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε άμεσα μέτρα στήριξής τους, με έκτακτη ενίσχυσή τους για την χαμένη παραγωγή.
Μόλις χθες, η απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήρθε, όπως αναφέρει ο βουλευτής, για να διασκεδάσει τις όποιες ελπίδες των αγροτών- ελαιοπαραγωγών της Κρήτης. Σύμφωνα με τον κ. Παρασύρη, ο υφυπουργός σημειώνει πως «η ακαρπία αποτελεί δευτερογενώς προκληθείσα ζημία», και «ως εκ τούτου δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ήτοι τον Ν.3877/2010 και τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικού Κεφαλαίου».
Ο κ. Παρασύρης προσθέτει πως το Υπουργείο αν και παραδέχεται ότι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης έχουν διαπιστωθεί προβλήματα σε ελαιοκαλλιέργειες (ακαρπία λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ανομβρίας και ασθένειες), ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κάποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο, αλλά εφόσον κριθεί απαραίτητο, ύστερα από την αξιολόγηση της κατάστασης, «θα διερευνηθεί, εντός του εθνικού και ενωσιακού πλαισίου».
«Στην ουσία το υπουργείο μας ενημερώνει ότι η ακαρπία των ελιών δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, όπως μας είχαν απαντήσει και στην ερώτησή μου για την αποζημίωση των αμπελουργών από τον περονόσπορο. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που παρατηρούνται στους ελαιώνες του Ηρακλείου, οι αγρότες, τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν έχουν να περιμένουν απολύτως τίποτα», δηλώνει ο Φραγκίσκος Παρασύρης, επικρίνοντας την απάντηση του Υπουργείου.
Η μοναδική είδηση, όπως υπογραμμίζει, είναι ότι αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του συστήματος ασφαλίσεων και του ΕΛΓΑ που θα ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις των ασφαλισμένων παραγωγών, όπως αυτές διαμορφώνονται κυρίως από την κλιματική αλλαγή, και θα εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα και φερεγγυότητα του Οργανισμού.
Οι ελιές υποκύπτουν στην ξηρασία
Η ξηρασία ξέρανε τα ελαιόδεντρα σε αρκετές περιοχές του νομού Ηρακλείου και με την ανομβρία να δίνει τη χαριστική βολή, βυθίζοντας στην απόγνωση αρκετούς αγρότες των οποίων τα εισοδήματα τινάζονται στον αέρα, ενώ η αντίστροφη μέτρηση ακόμη και για τα ίδια τα ελαιόδεντρα έχει ξεκινήσει, με τις καταστροφικές συνέπειες να έχουν… βάθος χρόνου, ενώ την ίδια ώρα επικρατεί προβληματισμός για το αν τελικά θα μπορεί να… αναστραφεί το άκρως ανησυχητικό σκηνικό, ώστε τα ελαιόδεντρα που έχουν ξεραθεί να γίνουν και πάλι παραγωγικά τα επόμενα 4-5 χρόνια.
Τις καταστροφικές συνέπειες στους ελαιώνες της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και ανομβρίας κατέγραψε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, με επικεφαλής τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκο Δασκαλάκη.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Σταύρου Τζεδάκη, με την παρουσία του προέδρου της ΕΘΕΑΣ κ. Μύρωνα Χιλετζάκη, ο οποίος δίνει τη δική του μάχη ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών που βρίσκονται σε απόγνωση. Στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η επιστημονική τεκμηρίωση της τεράστιας ζημιάς σε ελαιώνες, προκειμένου να κατατεθεί φάκελος προς το αρμόδιο υπουργείο και κατ’ επέκταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο ρόλος του κ. Χιλετζάκη είναι κομβικός και σε σχέση με τον συντονισμό δράσεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον κρητικό ελαιώνα.
Μια αυτοψία αποκαλυπτική
Οι εικόνες που αντίκρισαν στη διάρκεια αυτοψίας σε διάφορες περιοχές ήταν αποκαρδιωτικές, όπως σε περιοχές της Βιάννου, καθώς ελαιώνες έχουν ξεραθεί, κάτι που σημαίνει ότι, πέρα από το εισόδημα, κινδυνεύει και το ίδιο το δέντρο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο κατεστραμμένος καρπός δε φαίνεται να… ελαιοποιείται.
«Μια εικόνα… χίλιες λέξεις. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, καταστροφικό. Πάνω από το 60% των ελαιοδέντρων έχει πρόβλημα διατήρησης του “κεφαλαίου”, όχι δηλαδή πρόβλημα ότι δε θα μαζέψουμε ελιές. Έχει καταστραφεί ο καρπός στο 80% και δεν ελαιοποιείται. Στα συγκεκριμένα ελαιόδεντρα για να σωθούν θα πρέπει να γίνει κλάδεμα ανανέωσης, δηλαδή θα πρέπει να κοπούν τελείως όλα τα παραγωγικά κλαδιά και να μείνουν μόνο τα κούτσουρα ή αλλιώς οι “βραχίονες”, όπως αποκαλούνται από τους ειδικούς, ώστε να μπορέσουν να ανανεωθούν.
Αυτές οι ελιές πραγματικά έχουν φτάσει στο τέλμα. Είναι αφυδατωμένες, ενώ πέρα από τα ξερά φύλλα, ξεραίνονται και τα κλαδιά», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος ευελπιστεί να καταρτιστεί άμεσα φάκελος, ώστε σε επόμενη φάση να ζητηθεί η στήριξη των ελαιοπαραγωγών, όπως και η στήριξη των Δήμων για να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα με την άρδευση.
«Ξεκινήσαμε τις αυτοψίες στα ελαιόφυτα, ώστε να δούμε από κοντά το πρόβλημα, το οποίο είναι εντονότερο στα ελαιόδεντρα που δεν ποτίζονται. Όμως και κάποια που ποτίζονται δεν έχει πλέον νερό. Άρα, υπάρχει πρόβλημα στα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών και στην παραγωγή. Παρακολουθούμε το πρόβλημα, ενώ θα εξεύρουμε τρόπους για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Σταύρος Τζεδάκης.
Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν σε όλο το νησί, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην ανατολική Κρήτη, ενώ παράλληλα θα υπάρξει καταγραφή το επόμενο χρονικό διάστημα τόσο για την παραγόμενη ποσότητα, όσο και την ποιότητα του ελαιολάδου, μέσα από στοιχεία που θα συλλεχθούν από τα ελαιουργεία και στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης εικόνας.
«Πέρα από την όποια κακή καρπόδεση, η λειψυδρία έχει επιφέρει σημαντική καταπόνηση στα ελαιόδεντρα, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις. Στις ανατολικές περιοχές της Βιάννου υπάρχουν σοβαρά θέματα καταπόνησης των ελαιοδέντρων από την ξηρασία. Και σε άλλες περιοχές υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, ενώ σε άλλες μικρότερα προβλήματα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη “Νέα Κρήτη” ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκος Δασκαλάκης, ο οποίος παράλληλα επεσήμανε ότι θα βάλουν στο “μικροσκόπιο” και τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της ελαιοσυλλογής, σε μια προσπάθεια να έχουν μια εικόνα που να βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Απελπιστικές εικόνες – Μεγάλο πρόβλημα σε συγκεκριμένες περιοχές
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες σε διάφορες περιοχές της Βιάννου, με το κλιμάκιο να πραγματοποιεί συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Παύλο Μπαριτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μια απελπιστική κατάσταση, τονίζοντας την ανάγκη οικονομικής στήριξης των παραγωγών, όπως και εκπόνησης ενός έκτακτου σχεδίου για την εξοικονόμηση πόρων.
«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στον Βαχουδιανό Ξερόκαμπο, σε κάποιες περιοχές στα Αμιρά, στην κοινότητα του Αγίου Βασιλείου, στην περιοχή του Πεύκου, στην κοινότητα Ψαρής Φοράδας-Καλαμίου, όπου εκεί η κατάσταση είναι τραγική.
Στη συνάντηση με το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επικεντρωθήκαμε σε ζητήματα αποζημίωσης των παραγωγών, καθώς θα χάσουν το εισόδημα αρκετών χρόνων. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ένα έκτακτο σχέδιο για την εξοικονόμηση νερού, είτε μέσω γεωτρήσεων είτε μέσω τεχνητών αναχωμάτων και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, είτε με μικροφράγματα και λιμνοδεξαμενές για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, ώστε να συλλέγουμε τις όποιες ποσότητες νερού.
Υπάρχει μεγάλη… πίεση καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα άρδευσης ακόμη και στις πρώιμες καλλιέργειες, όπως αγγούρια, ντομάτες κ.ά., ενώ υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το αν τελικά κάποιοι αγρότες εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες.
Όλα αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν τη διατροφική αλυσίδα και κατ’ επέκταση τις τιμές στο ράφι. Είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, στο οποίο θα πρέπει να σκύψει η Πολιτεία. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα χρηματοδοτικό και διαχειριστικό σχέδιο για την Περιφέρεια Κρήτης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαριτάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνδικαλιστές τονίζουν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, καθώς βρισκόμαστε, όπως σημείωσαν, σε κατάσταση… έκτακτης ανάγκης, με το πρόβλημα να επηρεάζει τόσο τη χλωρίδα όσο και την πανίδα του νησιού.
Πηγή: neakriti.gr