Αναλυτικά η συζήτηση που έγινε σήμερα στη βουλή:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Θα συζητηθεί η δέκατη έκτη με αριθμό 318/9-12-2024 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Λέσβου της Κ.Ο. «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ» κυρίας Μαρίας Κομνηνάκα, προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα: «Λήψη αμέσων μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών στη Ρόδο και στη Λήμνο». Ελάτε, κυρία συνάδελφε.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ: Κύριε Υπουργέ, σε συνέχεια και της ερώτησης του κ. Λαμπρούλη πριν, έρχεται στο μυαλό μας σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, οι πληγέντες μπαίνουν στην ουρά ο ένας από τον άλλον, αλλά το περιβόητο πρόγραμμα κρατικής αρωγής αποδεικνύεται πολύ λίγο και έρχεται πολύ αργά.
Αναφέρομαι στις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν σε Ρόδο και Λήμνο λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στις 30 Νοεμβρίου. Έπεσαν γέφυρες, σοβαρές βλάβες έχουν υποστεί οι οδικοί άξονες, 200 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο στη Λήμνο είναι σε άθλια κατάσταση, εκατοντάδες σπίτια και μικρές επιχειρήσεις πλημμύρισαν, σπαρμένα χωράφια αγροτών καταστράφηκαν, παρασύρθηκαν ζώα, νηπιαγωγεία και σχολεία υπέστησαν ζημιές. Ζημιές υπάρχουν και στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα προβλήματα στην υδροδότηση κάποιων περιοχών. Και βεβαίως, το πρόβλημα παραμένει γιατί τα μηχανικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ζημιών είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να παλεύουν ακόμη με τις λάσπες. Στην Ιαλυσό είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι κεντρικοί δρόμοι έχουν καθαριστεί ενώ όλες οι γειτονιές είναι βουλιαγμένες ακόμα στη λάσπη και με εθελοντική αλληλεγγύη των κατοίκων προσπαθούν να καθαρίσουν. Δεν έχουν καν ρούχα. Και βεβαίως και στη Λήμνο υπάρχουν αγροτικές εκτροφές που είναι αποκλεισμένες, που οι αγρότες με τα τσουβάλια στις πλάτες προσπαθούν να φτάσουν στα χωράφια τους, γιατί δεν έχουν ανοιχτεί ακόμα οι δρόμοι.
Καταλαβαίνετε ότι η απόγνωση και η οργή ξεχειλίζει, γιατί αυτή η καταστροφή έρχεται να προστεθεί στα πολλά προβλήματα που έχουν υποστεί και οι αγρότες από το αυξημένο κόστος της καλλιέργειας, από τα προβλήματα της ευλογιάς και βεβαίως είναι ακόμη μεγαλύτερη η οργή γιατί και στη Ρόδο και στη Λήμνο δεν είναι η πρώτη φορά που οι περιοχές αυτές πλημμυρίζουν. Η περιοχή της Αλισσού πλημμύρισε και το 2013 και το 2019, δυστυχώς με απώλεια ανθρώπινων ζωών τότε και βεβαίως και ο Κοτζιάς της Λήμνου, όπως και ο Άη Γιάννης και η Μύρινα όπου και εκεί δυστυχώς θρηνήσαμε την απώλεια άλλων δύο συνανθρώπων μας.
Και γιατί αυτά τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται; Διότι απουσιάζει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας με διαχρονική βεβαίως ευθύνη Κυβέρνησης, περιφερειών και των δημοτικών αρχών.
Σας ρωτάμε λοιπόν για να μην υπερβώ τον χρόνο ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα όσο και για την αποτροπή νέων πλημμυρών, γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και η ανησυχία των κατοίκων είναι τεράστια και βεβαίως, για να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές, να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες και για τα σπίτια και για τις επιχειρήσεις και για τις αγροτικές καλλιέργειες και όχι βεβαίως αυτά τα ψίχουλα που ανακοινώνετε κάθε φορά και βεβαίως, να απαλλαγούν οι πληγέντες από τον ΕΝΦΙΑ, από φόρους εισοδήματος σε μικροεπαγγελματίες, να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμο κ.λπ., γιατί καταλαβαίνετε ότι εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις μεγάλες ζημιές.
Θα αναφερθώ στην δευτερολογία μου στα υπόλοιπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, σαράντα τρεις μαθήτριες και μαθητές και τρεις συνοδοί εκπαιδευτικοί από το 1ο Γενικό Λύκειο Ελασσόνας. Η Βουλή σάς καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Πριν λίγο –δεν ξέρω αν την προλάβατε- ήταν και η ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος από τη Λάρισα για την περιοχή σας.
Η διαδικασία είναι ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος όπου οι Βουλευτές ρωτούν την Κυβέρνηση για θέματα που αφορούν και τις περιοχές τους.
Ελάτε, κύριε Υπουργέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, ευχαριστώ για την ερώτηση. Αν και αρκετά από αυτά που αναφέρατε είναι ζητήματα που τρέχει ο δήμος και η περιφέρεια τώρα, για να καθαριστούν οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια της περιοχής, εμείς όπου χρειαστεί θα σταθούμε με χρηματοδότηση όπως θα σας αναφέρω και στη συνέχεια. Μπορούμε όμως, να συζητήσουμε το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης τόσο της Ρόδου όσο και της Λήμνου, περιοχές που επλήγησαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα την 30η Νοεμβρίου του 2024 και δυστυχώς από τις πλημμύρες στη Λήμνο έχασαν τη ζωή τους δύο συνάνθρωποί μας, κάτι που φυσικά για όλους μας είναι πάρα πολύ θλιβερό. Άλλωστε η προστασία της ανθρώπινης ζωής συνιστά θεμελιώδη προτεραιότητα για την πολιτεία.
Κυρία συνάδελφε, από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση ήταν παρούσα στο πεδίο. Πριν καν κοπάσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τόσο τη Λήμνο όσο και τη Ρόδο. Συγκεκριμένα τη Λήμνο επισκέφθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ τη Ρόδο επισκέφθηκα μαζί με τους προαναφερθέντες Γενικούς Γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες από το Υπουργείο μας, όταν ακόμη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν σε εξέλιξη. Από εκείνες τις πρώτες στιγμές, αφού συνεδρίασε άμεσα η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής τέθηκε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την άμεση στήριξη των πλημμυροπαθών της Ρόδου και της Λήμνου.
Το πρώτο βήμα φυσικά είναι να πραγματοποιηθούν οι αυτοψίες τόσο σε κατοικίες όσο και σε επιχειρήσεις. Στο πρώτο σκέλος αυτών των κατοικιών και των κτηρίων το βασικό λόγο έχουν οι επιτροπές των δήμων, με τους οποίους ξεκινήσαμε τη συνεργασία από την πρώτη στιγμή, ώστε μέσα από τις αυτοψίες να προχωρήσει η υλοποίηση της κάλυψης των ζημιών για την οικοσκευή και την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 350 αυτοψίες στη Ρόδο και 47 στη Λήμνο ενώ οι επιτροπές των πληγέντων δήμων συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις αυτοψίες, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η αποζημίωση για την οικοσκευή. Πρόκειται για ένα σχήμα κάλυψης το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τις 6.600 ευρώ.
Τον κύριο λόγο λοιπόν, όπως σας είπα για τις αυτοψίες αυτές τον έχουν οι επιτροπές του δήμου, στις οποίες όμως συνέδραμαν και οι μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, της ΓΔΑΕΦΚ, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Έτσι άμεσα οι μηχανικοί της ΓΔΑΕΦΚ που βρέθηκαν στα δύο νησιά συνεργάστηκαν με τις επιτροπές του δήμου και πραγματοποίησαν αυτοψίες τόσο για τις ζημιές σε κτήρια όσο και για την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν.
Συνολικά μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκαν 251 αυτοψίες, εκ των οποίων οι 181 αφορούν σε κτίρια στη Ρόδο και οι 70 σε κτίρια στη Λήμνο. Ειδικότερα, 8 κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί ως προσωρινά ακατάλληλες για χρήση, δηλαδή κίτρινες, και 243 κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλες για χρήση, δηλαδή πράσινος. Τα κλιμάκια της ΔΑΕΦΚ είναι διαθέσιμα μετά από παροχή στοιχείων από τους δήμους να επισκεφθούν εκ νέου τα δύο νησιά μας.
Παράλληλα προχωρούν και οι αυτοψίες των επιτροπών κρατικής αρωγής των αρμόδιων περιφερειών για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στις επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής στη Λήμνο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 30 αυτοψίες, ενώ στη Ρόδο ο αριθμός των μέχρι σήμερα υποβληθέντων αιτήσεων έχει ξεπεράσει τις 200, με τις αυτοψίες να εκκινούν άμεσα. Από την άλλη, ανταποκριτές του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις ζημιές των αγροτών για τις ζημιές που έχουν υποστεί.
Κυρία συνάδελφε, βλέπετε, επομένως, πως και σε αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή τα αντανακλαστικά του κράτους ήταν άμεσα, όπως άλλωστε είναι και σε όλες τις φυσικές καταστροφές.
Κινηθήκαμε και κινούμαστε γρήγορα μέσω του πλαισίου της κρατικής αρωγής. Αυτό είναι ένα πλαίσιο που δημιούργησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπήρχε πριν. Είναι ένα πλαίσιο που συνεχώς το εξελίσσουμε και το βελτιώνουμε, με στόχο η στήριξη να φτάνει άμεσα σε όσους τη δικαιούνται. Το πλαίσιο αυτό ενεργοποιήθηκε και υλοποιείται και στις περιπτώσεις των δύο νησιών, όπως θα σας αναλύσω και στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ορίστε, κυρία συνάδελφε.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ: Κύριε Υπουργέ, το τι ήταν το κυβερνητικό κλιμάκιο άμεσα εκεί το γνωρίζουμε. Ήμασταν κι εμείς εκεί και στα δύο νησιά. Το θέμα είναι τι γίνεται μόλις κλείσουν τα φώτα της δημοσιότητας και πόσο άμεσα προχωράνε οι εργασίες αποκατάστασης.
Γιατί, βεβαίως, μπορεί να λέτε σήμερα ότι τα προβλήματα καθαρισμού και αποκατάστασης είναι θέματα των δήμων και των περιφερειών, αλλά δεν είναι δυνατόν να λυθούν με την πενιχρή χρηματοδότηση και με τα ελάχιστα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Χωρίς, βεβαίως, να είναι και αυτοί άμοιροι ευθυνών για το πώς διαχειρίζονται τα κονδύλια που έχουν και το πόσο έγκαιρα προλαμβάνουν. Να μην φτάσουμε να συζητάμε για την αποκατάσταση. Καταλαβαίνετε ότι για αυτή την έκταση των ζημιών τα χρήματα είναι ανεπαρκέστατα.
Στη Λήμνο μιλάμε για 200 χιλιόμετρα αγροτικούς δρόμους. Με τα μέσα που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Δήμος και Περιφέρεια είναι αδύνατον να ανοίξουν άμεσα για να σταματήσει αυτή η αθλιότητα, οι αγρότες να πηγαίνουν φορτωμένοι με τα σακιά στις πλάτες για να φτάσουν στις εκτροφές τους, σε μια περίοδο που η Λήμνος πλήττεται από την ευλογιά και έχουν περιορισμούς και τεράστια προβλήματα και από αυτά τα ζητήματα και έχουν ένα επιπλέον βάρος με την καταστροφή του οδικού δικτύου. Βεβαίως, φυσικά εκεί υπάρχουν ευθύνες και στον Δήμο για το πόσο έγκαιρα κάνουν για να μην καταστρέφεται το οδικό δίκτυο και στην Περιφέρεια για τους καθαρισμούς των ρεμάτων, που είναι η κοινή ομολογία των πάντων στις περιοχές ότι αυτά τα έργα δεν είχαν γίνει πριν από τις καταστροφές.
Και βεβαίως οι κάτοικοι -και στη Ρόδο- συνεχίζουν να παλεύουν μόνοι τους με τις λάσπες, με τα μέσα που διαθέτει η τοπική διοίκηση να είναι μηδαμινά.
Γι’ αυτό, βεβαίως, είναι απαραίτητο, πρώτον, να αυξηθεί και να δοθεί γρήγορα και άμεσα χρηματοδότηση και στις δύο περιοχές για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης του δικτύου και λοιπά. Πρέπει να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό της και της κεντρικής κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων, να επιταχθούν τα ιδιωτικά μέσα που ενδεχομένως χρησιμοποιούνται για άλλου είδους προτεραιότητες, να γίνουν έκτακτες προσλήψεις, ώστε να μπορούν άμεσα να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να καθαριστούν οι κατοικίες, τα καταστήματα, οι καλλιέργειες, να αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο και των κατοικημένων περιοχών, αλλά και οι αγροτικοί δρόμοι. Οι κάτοικοι εκφράζουν τεράστια ανησυχία γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και υπάρχει κίνδυνος επομένων πλημμυρικών φαινομένων αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όπως είναι και στα ρέματα.
Κάθε φορά η περιβόητη «ταχύτητα του κράτους», αν υπάρχει, έρχεται κατόπιν εορτής, γιατί οι περιοχές αυτές μετράνε και ξανά μετράνε συνέχεια τις πληγές τους. Ούτε οι κυβερνήσεις -και η δικιά σας και προηγούμενες-, ούτε οι δήμοι και οι περιφέρειες τόσα χρόνια δεν έχουν προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικά σχεδιασμό, με ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων στο σύνολο της υδρολογικής λεκάνης, που θα μπορεί να αντιμετωπίζει την αντιπλημμυρική προστασία και τα αναγκαία έργα. Γιατί όλα αυτά τα έργα μπαίνουν στο ζύγι του κόστους-οφέλους και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λέει ότι είναι καλύτερα να αποζημιώνετε με τα ψίχουλα που αποζημιώνετε, παρά να κάνετε τα έργα της ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, που τα θεωρείτε κόστος. Κάθε φορά η ανθρώπινη ζωή, η περιουσία και οι ιδιοκτησίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Και επιμένουμε, γιατί υπάρχει πολύ πικρή πείρα και από το περιβόητο πλαίσιο κρατικής αρωγής. Ακούσαμε ερωτήσεις άλλων Βουλευτών για περιοχές που λιμνάζουν χρόνια, για το ύψος των αποζημιώσεων. Ζητάνε να αποζημιωθούν στο 100%. Μιλάμε για αγρότες που καταστράφηκαν οι καλλιέργειες τους -που με τεράστιο κόπο κατάφεραν να σπείρουν χωράφια λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής-, που έχασαν ζώα και πού είναι πραγματικά στο όριο της απόγνωσης. Και μιλάμε και για επιχειρήσεις και σπίτια.
Άρα αυτοί οι κάτοικοι πρέπει να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να απαλλαγούν από βάρη. Και βεβαίως σας καλούμε να πάρετε άμεσα μέτρα με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για να γίνουν οι αποκαταστάσεις σχολείων, οδικού δικτύου και υποδομών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Δεν γνωρίζω για σχολεία. Μου κάνει εντύπωση αν υπάρχουν κατεστραμμένα σχολεία στη Λήμνο. Θα ρωτήσω, όμως. Θα ήθελα πριν να σας αναλύσω τι κάναμε στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, να υπογραμμίσω για μία ακόμα φορά τη μεγάλη μας διαφορά. Πάντα ζητάτε χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή να πάρει και αυτός που δικαιούται και αυτός που δεν δικαιούται. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι δημόσιοι πόροι πρέπει να δίνονται μετά από διασταυρώσεις, για να πηγαίνουν σε αυτούς που το αξίζουν. Δεν είναι σημαντικό, δεν είναι χρήσιμο για την κοινωνία να κάνουμε πολιτική πάνω στις φυσικές καταστροφές.
«Να δοθούν όλα χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Τι σημαίνει αυτό; Να πάρουν όλοι τα πάντα; Ο πλούσιος να πάρει τα ίδια με τον φτωχό; Ο κεφαλαιοκράτης να πάρει τα ίδια με τον εργαζόμενο, χωρίς να έχουν πάθει ζημιά; Αυτό αντιβαίνει τη φιλοσοφία μας. Διότι, όπως έχουμε πει εξ αρχής, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, οι ενισχύσεις δίνονται μετά από διασταυρώσεις και από ελέγχους, έτσι ώστε να πηγαίνουν οι πόροι σε αυτούς τους οποίους υπάρχει η ανάγκη και τους δικαιούνται.
Κάνατε αναφορές στις ευθύνες των δήμων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αναφορά του συναδέλφου σας που για τον Δήμο Τυρνάβου δεν έκανε καμία αναφορά στην ευθύνη που μπορεί να φέρει ο δήμος. Ίσως να ξέρετε γιατί είναι διαφορετική η προσέγγιση αυτή μεταξύ των Δήμων της Λήμνου και της Ρόδου με τον Δήμο Τυρνάβου. Εγώ δεν το ξέρω, γιατί συνεργαζόμαστε το ίδιο με όλους τους δήμους. Εσείς τους προσεγγίζετε διαφορετικά μάλλον και γι’ αυτό είναι και διαφορετική η προσέγγισή σας σε κάθε μία από τις τοποθετήσεις που κάνατε.
Από την περασμένη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, για τους δικαιούχους στη Ρόδο, στη Λήμνο, αλλά και στην Πιερία και στη Χαλκιδική. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2025. Περιλαμβάνει τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής που φθάνει ως τις 10.000 ευρώ, τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που φτάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ.
Στόχος είναι το ταχύτερο δυνατόν οι πληγέντες που δικαιούνται την πρώτη αρωγή, με όρους και προϋποθέσεις δηλαδή, να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν άμεσα τη στήριξή τους, έπειτα από την ολοκλήρωση των απαραίτητων διασταυρώσεων. Θα περιμένουμε να γίνουν οι αυτοψίες από την περιφέρεια, από τους δήμους, από τις υπηρεσίες και να χορηγήσουν με τους πόρους. Θα γίνουν διασταυρώσεις που εδράζονται, λοιπόν, στα στοιχεία των αυτοψιών, όπως γνωρίζετε.
Πέραν της πρώτης αρωγής, κυρία συνάδελφε, προχωρούν και τα άλλα μέτρα που είναι η παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των κτιρίων με δωρεάν κρατική αρωγή, η επιδότηση ενοικίου συγκατοίκησης που ανάλογα με τις παραμέτρους θα ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ, η επιχορήγηση κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις για ζημιά στον εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, εμπορεύματα και οχήματα, η χορήγηση αποζημιώσεων για τις πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες, όπως ανέφερα στην πρωτολογία μου, η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων, η αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων αποκλειστικά για όσους έχουν πληγεί, η τριετής απαλλαγή για τον ΕΝΦΙΑ για τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση και η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως σωστά αναφέρατε, όπου θα προχωρήσουμε όταν οι φορείς υποβάλουν τα σχετικά αιτήματα.
Αυτό τους έχουμε ζητήσει. Αναμένουμε να υποβάλουν τα σχετικά αιτήματα οι φορείς για να τους χρηματοδοτήσουμε. Άρα, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους τοπικούς και εμπλεκόμενους φορείς, δουλεύουμε εντατικά και θα στηρίξουμε όλους τους πληγέντες. Ήμασταν από την πρώτη στιγμή εκεί για να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Σας ευχαριστώ.
Newsroom Agronewsbomb