Μια εναλλακτική καλλιέργεια κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα στον κάμπο της Θεσσαλίας και έλκει τις ρίζες της από τη Λατινική Αμερική, όπου καλλιεργούνται έως και τέσσερις χιλιάδες χρόνια πίσω.

Πρόκειται για τη θρεπτική τροφή κινόα, με τους Ίνκας να αναφέρονται σε αυτή ως chisiya mama ή αλλιώς «η μητέρα όλων των καρπών», για την οποία πίστευαν ότι αύξανε τη δύναμη των πολεμιστών τους κατά τη διάρκεια της μάχης.

Στα Φάρσαλα έχουν σπαρθεί φέτος λίγα στρέμματα από καλλιεργητές που μετ τρούνται στην παλάμη του ενός χεριού. Ο νεαρός Φαρσαλινός αγρότης Βησσαρίων Δρόσος είναι ένας από τους παραγωγούς που επιχείρησαν να δοκιμάσουν την καλλιέργεια σπέρνοντας 30 στρέμματα, ενώ συνολικά η καλλιέργεια στη Θεσσαλία μετρά φέτος περίπου 2.000 στρέμματα. Με τη στροφή της Ευρώπης στη νέα ΚΑΠ σε καλλιέργειες με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, αλλά και την εξασφάλιση της επάρκειας αγαθών, η κινόα είναι μια ξηρική καλλιέργεια που έρχεται να δώσει εναλλακτικές λύσεις στον αγρότη, με υψηλές αποδόσεις και χαμηλές απαιτήσεις, ιδανική για αμειψισπορά.

Η καλλιέργεια

Όπως αναφέρει ο κ. Δρόσος, η κινόα σπέρνεται από 15 Μαρτίου έως αρχές Απριλίου. Χρειάζεται μόνο τη βασική λίπανση, δε χρειάζεται πότισμα και έχει καλλιεργητικά έξοδα περίπου 110 ευρώ/στρέμμα. Η συγκομιδή της καλλιέργειας πρέπει να γίνει έως τέλος Ιουλίου. Όσον αφορά τη σπορά, η καλλιεργητική φροντίδα (σκαλιστήρι) και η συγκομιδή του προϊόντος υλοποιείται

Featured Image

Ο Βησσαρίων Δρόσος στο χωράφι του με καλλιέργεια κινόα από την εταιρεία με την οποία έχει γίνει σύμβαση, και θώς απαιτείται ειδικός αγροτικός εξοπλισμός. Η μέση παραγωγή κυμαίνεται περίπου στα 300-350 κιλά/στρέμμα και φέτος η σύμβαση με την εταιρεία είναι στα 0,50 λεπτά/κιλό. Από τη νέα ΚΑΠ επιδοτείται με 58,8 ευρώ/στρέμμα, ενώ εξετάζεται να πριμοδοτηθεί με επιπλέον 40 ευρώ το στρέμμα από το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει. Όσον αφορά την προετοιμασία του χωραφιού, χρειάζεται καλή κατεργασία του εδάφους και θα πρέπει να είναι καθαρό από χορτάρια, γιατί η καλλιέργεια είναι βιολογική και δεν μπορεί να γίνει κάποιος ψεκασμός μετέπειτα με δραστική ουσία, υπάρχει έλεγχος για τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Διατροφή

Στην καθημερινότητα των ανθρώπων μπορεί χρησιμοποιηθεί μέσα σε σαλάτες με ντομάτα, λαχανικά, πιπεριές, ντοματίνια κ.ά., στο πρωινό αντί για βρώμη, σε μπάρες δημητριακών και σε φαγητά αντί για ρύζι, καθώς δεν περιέχει γλουτένη και είναι ιδανικό για διαβητικούς. Ανήκει στην κατηγορία των ψευδοσιτηρών, καθώς εμφανίζει ομοιότητες στα θρεπτικά συστατικά με την κατηγορία των δημητριακών και συγκαταλέγεται στην κατηγορία των superfoods. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι η υψηλή περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη, που κυμαίνεται από 12% έως 18%. Πράγμα που σημαίνει ότι η διατροφική της αξία σε ποσοστό πρωτεϊνών πλησιάζει εκείνη του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών.

Πηγή: Ελευθερία (Γ. Γκαντέλος)

Featured Image