Πολλοί αγρότες από περιοχές όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, το Κιλκίς κ.λπ. ανέφεραν στο Agronewsbomb ότι ο καιρός τρέλανε και τα δέντρα.

Σε ανάρτησή του πάντως στο facebook, ο κ. Κωνσταντίνος Καζαντζής, Τ.Φ.Ο.Δ.Ν. αναφέρεται στις “Ανθίσεις Οκτωβρίου”, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

“Σε πολλά οπωροφόρα θα παρατηρήσετε ανθισμένα καρποφόρα όργανα κατά την περίοδο του Οκτωβρίου, αποτέλεσμα της θερμικής καταπόνησης και του υδατικού στρες που δέχτηκαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Από τις μετρήσεις του μετεωρολογικού σταθμού του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν., η μέση μέγιστη για το μήνα Σεπτέμβριο ήταν 28,1 oC και η μέση μέγιστη για το μισό μήνα Οκτώβριο (έως τις 16 του μηνός) ήταν 25,8 oC. Αν και είχαμε κάποιες βροχοπτώσεις κατά το Σεπτέμβριο (σύνολο 65 mm βροχής) και μόλις 8 mm βροχής για το διάστημα 1-16 Οκτωβρίου, δεν φάνηκε να έχουμε εξάλειψη του φαινομένου.

Featured Image

Αν το φαινόμενο περιορίζεται σε λίγα ασθενικά δένδρα ή σε ορισμένα, μικρού αριθμού τμήματα δένδρων τότε οι επιπτώσεις δεν θα είναι σοβαρές για την επερχόμενη παραγωγική περίοδο. Τα σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται όταν το φαινόμενο είναι εκτεταμένο.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το ανησυχητικό σε γενικές γραμμές, ωστόσο είναι καλό να καταγραφεί ως φαινόμενο. Ευαίσθητα φυλλοβόλα οπωροφόρα στο φαινόμενο είναι οι αχλαδιές, μηλιές και κερασιές.

Προσοχή, η άνθιση των δένδρων που κλαδεύτηκαν πολύ νωρίς και αυστηρά, είναι διαφορετική περίπτωση στρεσαρίσματος”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image