Ο Mark Zuckerberg, μεγιστάνας και ιδρυτής του κολοσσού του facebook στρέφεται στην κτηνοτροφία, καθώς αγόρασε ένα κοπάδι βοοειδών για το συγκρότημα του «Bond villain» 270 εκατομμυρίων δολαρίων στη Χαβάη όπου θα παράγει μπριζόλες Wagyu και Angus.

Ο Mark Zuckerberg από το 2014 αγόραζε γη στο νησί Kauai και τώρα κατέχει 1.400 στρέμματα πάνω από την παραλία Pilaa στη βόρεια ακτή.

Την Τρίτη, ο ιδρυτής του Facebook, 39 ετών, ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να εκτρέφει βοοειδή wagyu και angus, με στόχο «να δημιουργήσει ένα από τα πιο ποιοτικά βοδινό κρέας στον κόσμο».

Είπε ότι οι αγελάδες του «θα μεγαλώσουν τρώγοντας γεύμα macadamia και πίνοντας μπύρα που καλλιεργούμε και παράγουμε εδώ στο ράντσο».

Ο 39χρονος ιδρυτής του Facebook είπε ότι θα εκτρέφει τα βοοειδή στο ράντσο του στη Χαβάη, ταΐζοντάς τους ξηρούς καρπούς για γεύση και πρωτεΐνη και μπύρα, ώστε τα ζώα να χαλαρώσουν.

Ο Zuckerberg – ο οποίος έχει καθαρή περιουσία 126,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – από το 2014 αγόρασε εκατοντάδες στρέμματα στο Kauai και τώρα κατέχει 1.400 στρέμματα παραθαλάσσιας γης στη βόρεια ακτή αξίας περίπου 270 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Ξεκίνησα να εκτρέφω βοοειδή στο Ko’olau Ranch στο Kauai και στόχος μου είναι να δημιουργήσω ένα από τα πιο ποιοτικά βοδινό κρέας στον κόσμο», έγραψε στο Instagram – το οποίο ανήκει στη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta – την Τρίτη.

«Τα βοοειδή είναι wagyu και angus, και θα μεγαλώσουν τρώγοντας γεύμα macadamia και πίνοντας μπύρα που καλλιεργούμε και παράγουμε εδώ στο ράντσο.

«Θέλουμε η όλη διαδικασία να είναι τοπική και κάθετα ολοκληρωμένη. Κάθε αγελάδα τρώει 5.000-10.000 λίβρες τροφής κάθε χρόνο, άρα είναι πολλά στρέμματα δέντρων macadamia. Οι κόρες μου βοηθούν να φυτέψουν τα Mac δέντρα και να φροντίσουν τα διάφορα ζώα μας ».

Ο Zuckerberg και η σύζυγός του, Priscilla Chan, έχουν τρεις κόρες: την επτάχρονη Maxima. την πεντάχρονη August και το μωρό Aurelia, που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2023.

«Είμαστε ακόμη νωρίς στο ταξίδι και είναι διασκεδαστικό να το βελτιώνουμε κάθε σεζόν.

«Από όλα τα έργα μου, αυτό είναι το πιο νόστιμο».

Ο Ζούκερμπεργκ συνόδευσε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία του να τρώει μια τεράστια πλάκα κρέας.

Παρά τη φαινομενικά βραχώδη και τροπική φύση του κτήματος του Ζούκερμπεργκ, η εκτροφή βοοειδών είναι δυνατή: πράγματι, το Συμβούλιο Κτηνοτρόφων της Χαβάης λέει ότι το κράτος έχει μακρά ιστορία εκτροφής αγελάδων στη γη.

Τα βοοειδή έφτασαν για πρώτη φορά στη Χαβάη το 1793, λέει η ομάδα, όταν ο καπετάνιος George Vancouver χάρισε στον βασιλιά Kamehameha έξι αγελάδες και έναν ταύρο.

Η Χαβάη συνήθιζε να εκτρέφει βοοειδή για τοπική κατανάλωση, αλλά τα τελευταία 35 χρόνια έγινε φθηνότερη η εισαγωγή βοείου κρέατος από την ηπειρωτική χώρα.

Featured Image

Σήμερα, οι εμπορικοί κτηνοτρόφοι εκτρέφουν μόσχους που σε μεγάλο βαθμό αποστέλλονται στην ηπειρωτική χώρα για «τελειοποίηση» – οριστικοποίηση της ανάπτυξής τους και στη συνέχεια σφαγή τους.

Ο Ζούκερμπεργκ, ωστόσο, με την περιουσία του 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τα οικονομικά του εγχειρήματός του.

Μία λίβρα macadamias κοστίζει 36 δολάρια στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Foodland της Χαβάης, ανέφερε η Fast Company – υπολογίζοντας εάν ο επιχειρηματίας τεχνολογίας προμηθεύονταν πρώτες ύλες κατά τη διάρκεια κανονικών ταξιδιών παντοπωλείου, θα ξόδευε 180.000 έως 360.000 δολάρια το χρόνο για κάθε αγελάδα.

Παραδέχτηκε ότι η ασυνήθιστη δίαιτα για τα βοοειδή του ήταν ένα πείραμα και είπε ότι ήταν καθαρά για διασκέδαση.

Όταν ένα άτομο σχολίασε ότι ήταν περίεργο μείγμα να ταΐζεις αγελάδες, απάντησε: «Θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμη για να διερευνηθεί πλήρως πώς αυτή η δίαιτα επηρεάζει τη γεύση. Αλλά τουλάχιστον, οι ξηροί καρποί macadamia είναι πολύ υψηλής διατροφικής πυκνότητας με πολλές πρωτεΐνες και λίπη».

Και ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι έδινε μπύρα στα βοοειδή για χαλάρωση και απόλαυση, ώστε το κρέας να έχει καλύτερη γεύση.

«Υπάρχει κάποια έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του αλκοόλ στη χαλάρωση και την ένταση των μυών, αλλά δεν είμαι πεπεισμένος για αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακόμα», είπε.

«Θα συντονίσουμε τη μπύρα σε ό,τι απολαμβάνουν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά, βόσκουν επίσης στο βοσκότοπό τους, οπότε η λήψη των σωστών θρεπτικών συστατικών στο έδαφος εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία.

«Έχω πολλές περισσότερες θεωρίες για το πώς να το βελτιώσω με την πάροδο του χρόνου».

Το να δίνουν μπύρα βοοειδών wagyu δεν είναι ασυνήθιστο: στην Ιαπωνία συχνά αποτελεί μέρος της διατροφής τους, με τους κτηνοτρόφους να υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων, πρωτεϊνών και υδατανθράκων συμβάλλει στην προώθηση της πέψης και στη βελτίωση της γεύσης και της υφής, ανέφερε η Fast Company.

Ο Ζούκερμπεργκ ξόδεψε 116 εκατομμύρια δολάρια το 2014 σε 707 στρέμματα γης, που περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας Pila’a και τη φυτεία Kahu’aina.

Αγόρασε άλλα 600 στρέμματα τον Απρίλιο του 2021 για 53 εκατομμύρια δολάρια.

«Ο Mark και η Priscilla συνεχίζουν να φτιάχνουν το σπίτι τους στο Ko’olau Ranch», είπε ο Ben LaBolt, εκπρόσωπος των Zuckerbergs.

Το ζευγάρι σκοπεύει να επεκτείνει το έργο του στη γεωργία, την εκτροφή και τη διατήρηση και την προστασία της άγριας ζωής στο κτήμα τώρα 1.400 στρεμμάτων, είπε ο LaBolt.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Χαβάης The Garden Island, το κτήμα του Ζούκερμπεργκ έχει ένα σπίτι 6.100 τετραγωνικών ποδιών με γκαράζ 16 αυτοκινήτων, γραφεία και κεντρικά γραφεία ασφαλείας για την ομάδα ασφαλείας του Ζούκερμπεργκ, 23 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ζούκερμπεργκ και ο Τσαν έχουν κατηγορηθεί ότι προσπάθησαν να αποικίσουν το νησί Καουάι.

Featured Image