Με υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων των πυλών ΟΣΔΕ και με διάφορες… πατέντες ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες το έργο για τις δηλώσεις του 2024, σε μια προσπάθεια πολλές φορές άνιση και με κόστη ακόμα και… ψυχολογικά για την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων και στελεχών.

Η λειτουργία του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) στην Ελλάδα, που αφορά τις δηλώσεις καλλιέργειας και την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης των αγροτών, παραμένει εδώ και χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” για τους παραγωγούς και τις πύλες που εξυπηρετούν τις αιτήσεις τους – τις γνωστές πύλες ΟΣΔΕ-. Τα προβλήματα είναι πολλά, και προσφάτως προστέθηκε ακόμη μία δυσκολία: το σύστημα για τα οικολογικά σχήματα (οικοσχήματα) έκλεισε χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δηλώσεις. Πολλά ΚΥΔ (Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων) λειτουργούν με τεράστια δυσκολία και αρκετά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb, ενέχει σοβαρό κίνδυνο οι παραγωγοί να μην μπορέσουν να υποβάλουν δηλώσεις για οικοσχήματα, με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικά χρηματικά ποσά. Αν το σύστημα δεν ανοίξει ξανά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν βάλει σε αυτό το θέμα “νερό στο κρασί του” η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι συνεχείς αλλαγές

Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση των πληρωμών που δικαιούνται οι παραγωγοί μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και πρόσφατα έχει τεθεί σε επιτήρηση από το ΥπΑΑΤ. Ωστόσο, η έλλειψη σταθερότητας στη διαχείριση των διαδικασιών των επιδοτήσεων έχει οδηγήσει σε αναρίθμητες καθυστερήσεις, λάθη και δυσλειτουργίες, αφήνοντας τόσο τους παραγωγούς όσο και τις πύλες ΟΣΔΕ σε μόνιμη κατάσταση αβεβαιότητας.

Τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές σε πολιτικές και διοικητικές αποφάσεις, η αναδιοργάνωση των συστημάτων και η απομάκρυνση προσωπικού έχουν συμβάλλει στη συσσώρευση των προβλημάτων. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς συχνά καθυστερούν οι πληρωμές τους ή απορρίπτονται οι αιτήσεις τους λόγω τεχνικών σφαλμάτων, ενώ οι πύλες ΟΣΔΕ αντιμετωπίζουν την πίεση να εξυπηρετήσουν αυτές τις αιτήσεις με αβέβαια δεδομένα και συνεχώς μεταβαλλόμενες διαδικασίες.

Οι πύλες ΟΣΔΕ στο… μέτωπο της ταλαιπωρίας

Οι πύλες βρέθηκαν αυτό το καλοκαίρι σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς το άνοιγμα του ΟΣΔΕ καθυστέρησε σημαντικά, με αποτέλεσμα πολλές να αναγκαστούν να απολύσουν προσωπικό λόγω του μειωμένου όγκου εργασίας. Οι καθυστερήσεις στο σύστημα οδήγησαν αρκετές πύλες να αποσύρουν τις καλοκαιρινές άδειες των υπαλλήλων τους, ακυρώνοντας διακοπές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο όγκο αιτήσεων που είχε συσσωρευτεί. Στην πραγματικότητα, πολλές πύλες δεν έκαναν καλοκαίρι, καθώς ανακλήθηκαν άδειες για να προλάβουν τις διορίες, ενώ οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να δουλεύουν ασταμάτητα κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Παράλληλα, η διαχείριση των τεχνικών ατελειών του συστήματος αποτελεί ακόμα έναν πονοκέφαλο. Οι εργαζόμενοι στις πύλες ΟΣΔΕ βρίσκονται διαρκώς σε αγώνα δρόμου για να συνεννοηθούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και να διορθώσουν τις ατέλειες και τα προβλήματα των εφαρμογών που χρησιμοποιούν. Οι συνεχείς αλλαγές και οι δυσλειτουργίες του συστήματος απαιτούν επίπονες και πολύπλοκες διορθώσεις, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Πολλές φορές, οι υπάλληλοι των πυλών ΟΣΔΕ αντιμετωπίζουν αναξιόπιστα συστήματα που “πέφτουν” ή δεν λειτουργούν, δυσχεραίνοντας την υποβολή αιτήσεων. Αυτές οι καθυστερήσεις μεταφράζονται σε αβεβαιότητα για τους αγρότες, οι οποίοι ανησυχούν για την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεών τους. Ταυτόχρονα, το διοικητικό προσωπικό αναγκάζεται να εργάζεται κάτω από έντονη πίεση και συχνά χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για να ολοκληρώσει σωστά τις διαδικασίες.

Featured Image

Γραφειοκρατία

Τα τεχνικά προβλήματα του ΟΣΔΕ δεν περιορίζονται μόνο στη δυσλειτουργία των συστημάτων, αλλά επεκτείνονται και στη συνεχή αλλαγή των κανόνων και των προϋποθέσεων που πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί για την επιτυχή υποβολή των αιτήσεών τους. Οι αγρότες, ιδίως οι ηλικιωμένοι και όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια να κατανοήσουν και να προσαρμοστούν στις αλλαγές αυτές.

Η γραφειοκρατία που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις διαδικασίες του ΟΣΔΕ, με τις πολυπλοκότητες και τις προϋποθέσεις για κάθε αίτηση, έχει κάνει το σύστημα υπέρμετρα βαρύ και χρονοβόρο, όχι μόνο για τους αγρότες αλλά και για τις ίδιες τις πύλες. Οι υπάλληλοι αναγκάζονται να παρακολουθούν συνεχώς τις νέες οδηγίες, τακτικές ενημερώσεις και διορθώσεις, και πολλές φορές η πολυπλοκότητα αυτών των διαδικασιών δημιουργεί λάθη που επιβαρύνουν τον παραγωγό με οικονομικές επιπτώσεις.

Ζητείται λύση

Η ταλαιπωρία των πυλών ΟΣΔΕ και των παραγωγών δεν είναι νέο φαινόμενο. Όμως, τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της δυσαρέσκειας σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα της ελληνικής οικονομίας, όπως η γεωργία. Οι αγρότες δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παραγωγής και της αγοράς, αλλά επιπλέον πρέπει να παλεύουν με ένα γραφειοκρατικό σύστημα που όχι μόνο δεν τους διευκολύνει, αλλά συχνά τους εμποδίζει να λάβουν τις ενισχύσεις που δικαιούνται.

Για να επιλυθεί αυτή η κρίση, απαιτούνται ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων και στην απλοποίηση των διαδικασιών. Οι πύλες ΟΣΔΕ, που έχουν αναλάβει το βάρος της υποβολής των αιτήσεων, χρειάζονται στήριξη, καλύτερη ενημέρωση και σταθερότητα για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους αποτελεσματικά.

Αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του συστήματος ΟΣΔΕ, όπως άλλωστε όμως έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, η αγροτική κοινότητα θα συνεχίσει να πλήττεται από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και για την εμπιστοσύνη των παραγωγών στο σύστημα. Η κατάσταση με τα οικοσχήματα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η αδράνεια και οι δυσλειτουργίες μπορούν να στερήσουν τους παραγωγούς από πολύτιμα οικονομικά οφέλη, επιτείνοντας τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image