Έντονη κινητικότητα για την παραγωγή της νέας χρονιάς, ιδίως μετά το κενό που αφήνει το χαμένο ζωικό κεφάλαιο στη Θεσσαλία. Ο Daniel ανέτρεψε τα σχέδια των γαλατάδων για μειώσεις.

Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της ομοσπονδίας κτηνοτρόφων και συλλόγων Θεσσαλίας δήλωσε στο Agronewsbomb ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη σε σχέση με τις τιμές της νέας χρονιάς στο αιγοπρόβειο γάλα. “Το θετικό είναι ότι υπάρχει ζήτηση και έντονη κινητικότητα για συμφωνίες. Πρέπει να πούμε πως οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλες. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 80.000 κεφάλια οι απώλειες σε αιγοπρόβατα. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής δηλαδή δεν υπάρχει, καθώς πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις ζημιές τις τεράστιες σε στάβλους, υποδομές κ.λπ. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι, που αν δεν υπάρξει σοβαρή στήριξη από το κράτος, θα αποχωρήσουν, είτε θα πάνε από την αιγοπροβατοτροφία, στην βοοτροφία ή την πτηνοτροφία”, σημείωσε σχετικά.

Για μεγάλες απώλειες στην αναμενόμενη παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στη Θεσσαλία κάνει λόγο και ο Τάσος Αντωνίου, κτηνοτρόφος από τον Όλυμπο. Όπως λέει: “υπολογίζονται οι απώλειες σε 15 εκατ. κιλά ετησίως τουλάχιστον, αφού και 50.000 να είναι τα χαμένα ζώα, με μια μέση απόδοση στα 300 κιλά… καταλαβαίνετε τι συμβαίνει. Όσο για τις τιμές θεωρώ πως μετά την Anuga, θα έχουμε νέα”.

Featured Image

Ο κ. Διονύσης Μανίκας, κτηνοτρόφος και προεδρος στην ομάδα παραγωγών Καρυάς Ολύμπου τονίζει τα εξής: “δεν έχουμε ακόμα τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα. Μιλάμε με τους συναδέλφους μας κτηνοτρόφους και ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα. Θεωρούμε πως η τιμή εκκίνησης στη συζήτηση για το πρόβειο γάλα τη νέα χρονιά πρέπει να είναι στα 1,85 ευρώ το κιλό. Νέα αναμένουμε μετά την Anuga, όπου και αναμένονται συμφωνίες των τυροκόμων”.

“Οι τιμές που ισχύουν έως και σήμερα για το αιγοπρόβειο γάλα είναι οι περσινές και μετά την Anuga αναμένεται να αρχίσει διαπραγμάτευση για τη νέα σεζόν” μας είπε από την πλευρά του ο κ. Αλέξης Μανούρας από τον Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Μανούρα, ορισμένα μέλη του Συνεταιρισμού έχουν υποστεί ολοκληρωτική ζημία από τις πρόσφατες πλημμύρες. Σημειώνεται πως ο Συνεταιρισμός κάνει μια ποσότητα κάθε χρόνο της τάξης των 12-13 εκατ. κιλών σε αιγοπρόβειο γάλα.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image