«Eνημέρωση Αγροτικών Συλλόγων από Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης συνόδευσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γεώργιο Στρατάκο, και συμμετείχε στην ενημέρωση των Αγροτικών Συλλόγων που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δήμου Νέστου.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης καλωσόρισε τον Υπουργό λέγοντας: «Ο Υπουργός μαζί με το επιτελείο του ενημερώνονται διαρκώς και γνωρίζουν εις βάθος τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες. Εργαζόμαστε μαζί προκειμένου να δίνονται ρεαλιστικές λύσεις με ορίζοντα το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Τον ευχαριστώ για τη παρουσία του εδώ, αλλά και τη διαχρονική μας συνεργασία».

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι οποίες ξεκίνησαν πριν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, και στη συνέχεια ενώθηκαν μαζί τους, αγκαλιάζοντας και αναδεικνύοντας τα δίκαια των αγροτικών αιτημάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ΚΑΠ να αναθεωρηθεί, αλλά και να δοθεί το μήνυμα πως η ΚΑΠ είναι ανάγκη να αναδιαμορφωθεί περαιτέρω για να εξασφαλίσει ένα υγιή και παραγωγικό πρωτογενή τομέα. Από την άλλη, ο Υπουργός υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι η χώρα που εξασφαλίζει τις υψηλότερες ενισχύσεις σε Νέους Αγρότες σε επίπεδο ΕΕ. Και αυτό προφανώς είναι αποτέλεσμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Με πλήρη αντίληψη των χρονιζόντων προβλημάτων, ο Υπουργός τόνισε πως με πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα αναθεωρηθεί μετά από 25 χρόνια, προκειμένου να συμβαδίσει με τις σύγχρονες προκλήσεις των αγροτών. Επίσης, ο Υπουργός υπογράμμισε πως η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, δίνοντας λύσεις σε πιθανές αδικίες του παρελθόντος, ενώ προχωρά και το νοικοκύρεμα των ΤΟΕΒ, προκειμένου να μη χάνεται άλλο πολύτιμος χρόνος και, πολύ σημαντικότερο να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση των υδάτων.
Έχοντας λάβει υπόψη και τις επιμέρους συναντήσεις ενημέρωσης που είχε με τον Γιάννη Πασχαλίδη, ο Υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά και στα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Καβάλας.

Featured Image

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός τόνισε πως θα δοθούν 6,5 εκ. ευρώ για αντιχαλαζική προστασία στη περιοχή, ενώ θα ενεργοποιηθεί και το «Αγροτικό 112» προκειμένου να υπάρχει ταχεία ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και να παρέχονται έγκαιρα οδηγίες για τη φροντίδα των καλλιεργειών με το πέρας των φαινομένων αυτών. Επίσης, ο Υπουργός συζήτησε με τους εκπροσώπους των αγροτών το ζήτημα της ακαρπίας και ανέφερε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο θα προβλεφθεί στο νέο Κανονισμό ΕΛΓΑ, ενώ για τις ήδη καταγραμμένες ζημίες θα αναζητηθούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όλες οι μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο φαινόμενο. Τέλος, αναγνωρίζοντας το ζήτημα που έχει προκύψει με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών, αναφέρθηκε πως αποζημιώσεις θα δοθούν μέσω Κρατικής Αρωγής σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.

Με εκτίμηση

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Featured Image