Ζει και δραστηριοποιείται στο χωριό Συκέα Λακωνίας και διαχειρίζεται μια φάρμα προβάτων παραδοσιακής μορφής, μαζί με τον πατέρα του.
Ο Δημήτρης Γραμματικάκης, νεαρός κτηνοτρόφος, ετών 24 από τη Συκέα, το γνωστό χωριό που βγάζει και ωραίο ελαιόλαδο στη Λακωνία, αξίζει συγχαρητήρια, όχι γιατί απλά συνεχίζει τη δουλειά του πατέρα του, ή γιατί “ψάχνεται” διαρκώς να την πάει ένα βήμα παρακάτω και να βελτιώσει τη μονάδα του, αλλά κυρίως γιατί έχει καταφέρει να διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της μονάδας του, αλλά και γιατί φυλάει Θερμοπύλες, σε ένα χωριό που κάποτε είχε 30 τσοπάνηδες και σήμερα ελάχιστους, πόσο μάλλον, νέους και σε ηλικία.
“Η πολιτεία όχι μόνο δεν μας βοηθά όπως θα έπρεπε, αλλά βάζει και εμπόδια”, εξομολογείται μιλώντας στο Agronewsbomb ο 24χρονος Δημήτρης, ο οποίος έγινε κατ’ επιλογή κτηνοτρόφος, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση ενώ εντάχθηκε και στο πρόγραμμα νέων γεωργών το 2020. “Στο χωριό μας που τώρα έχει 800 κατοίκους πληθυσμό, κάποτε δούλευαν εδώ 30 τσοπάνηδες. Σήμερα μπορώ να πω ότι έχουμε μείνει μόνο εγώ με τον πατέρα μου, δηλαδή μόλις ένας νέος σε ηλικία άνθρωπος επέλεξε να συνεχίσει την κτηνοτροφία σε ένα χωριό. Το κακό είναι πως μιλάμε για γενικό φαινόμενο και όχι τοπικό, δηλαδή το συναντάμε στα περισσότερα χωριά κι αυτό το ξέρω επειδή μιλάμε με συναδέλφους από άλλα μέρη της Ελλάδα”, προσθέτει ο νεαρός κτηνοτρόφος.
Έχει 450 ζώα Κάτσινα, παραδοσιακής φυλής, αλλά τα βελτιώνει
“Έχουμε κρατήσει ζωντανή την παλιά, ντόπια φυλή προβάτων Κάτσινα Λακωνίας, γιατί είναι ανθεκτική. Μιλάμε για ζώα ελευθέρας βοσκής, που δύσκολα αρρωσταίνουν. Τα βγάζουμε έξω για βοσκή από το Νοέμβριο μέχρι κυρίως τον Απρίλιο. Η παραγωγή τους σε γάλα αγγίζει τα 2 κιλά την ημέρα, την περίοδο της γαλακτοπαραγωγής. Βασικό χαρακτηριστικό τους επίσης, είναι η σταθερότητα που εμφανίζουν στην παραγωγή γάλακτος. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν έχουν γάλα, γιατί ξεκινάμε για τις καινούργιες γέννες. Όμως δεν μένουμε εδώ. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με άλλες μονάδες και κάνω διασταυρώσεις με Ασσάφ. Πρόσφατα είχα πάρει 2 αρνιά αρσενικά Ασσάφ και περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα”, αναφέρει ο Δημήτρης Γραμματικάκης, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του, επιμένει σε μια παραδοσιακή μορφή κτηνοτροφίας, μην έχοντας βάλει στη… φαρέτρα του ακόμα αρμεκτήριο, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό, ειδικά το χειμώνα, όπως χαρακτηριστικά, προσθέτει, σημειώνοντας παράλληλα, πως δεν υπάρχουν εργάτες κτηνοτροφίας ούτε για… αστείο.
Μεγάλη σημασία στην επιλογή τροφών
“Το σκεφτόμαστε να βάλουμε αρμεκτήριο, αλλά είναι και πολλά τα έξοδα. Επίσης θέλουμε να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις μας, που είναι παραδοσιακός στάβλος με τσιμέντο”, συνεχίζει ο Δημήτρης, ο οποίος όπως μας λέει δίνει μεγάλη σημασία στις τροφές που επιλέγει για τα ζώα του. “Τριφύλλια παίρνουμε κυρίως από την Αλίαρτο, ενώ άχυρα από την Τρίπολη. Τα ζώα τα βάζουμε στο στάβλο από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι αρχές Νοεμβρίου που πουλάμε αρνιά. Αγοράζουμε επίσης και καλαμπόκι, ενώ σπέρνουμε και 200 στρέμματα με βίκο, κριθάρι, βρώμη για τα ζώα μας. Οι τιμές στις ζωοτροφές είναι ανεβασμένες, τόσο στα τριφύλλια, όσο και στα καλαμπόκια, ενώ η τιμή που παίρνουμε για το γάλα είναι στα 1,45 ευρώ το κιλό, με σταθερές όμως πληρωμές κάθε μήνα”, δηλώνει στο Agronewsbomb.
Τέλος, αναφερθείς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη δουλειά του, μας λέει ότι ως νέος δεν έχει υποστήριξη σε επίπεδο συμβουλών από την πολιτεία και ό,τι κάνει προσπαθεί να το κάνει με άλλους συναδέλφους του, που κάνουν έρευνα. Μεγάλο επίσης πρόβλημα για την κτηνοτροφία γενικά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η παρουσία λύκων, αλλά και στην συγκεκριμένη περιοχή τα τσακάλια που προκαλούν μεγάλα ζητήματα και θέλουν προσοχή.
Newsroom Agronewsbomb