Η φέτα είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά ελληνικά τυριά, με μακρά παράδοση και αυθεντική γεύση που την καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας.

Ωστόσο, η δημοφιλία της φέτας την έχει καταστήσει στόχο νοθείας, με πολλούς παραγωγούς να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την φήμη της παράγοντας απομιμήσεις. Ας δούμε πώς γίνεται η νοθεία στη φέτα και πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την αυθεντική από την νοθευμένη.

Πώς Γίνεται η Νοθεία στη Φέτα;

Χρήση Άλλων Ειδών Γάλακτος: Η αυθεντική φέτα παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα ή από μίγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος (μέχρι 30%). Η νοθεία συχνά περιλαμβάνει τη χρήση αγελαδινού γάλακτος, το οποίο είναι φθηνότερο αλλά αλλάζει σημαντικά τη γεύση και την υφή της φέτας.

Προσθήκη Συντηρητικών και Χημικών: Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, κάποιοι παραγωγοί προσθέτουν συντηρητικά και άλλα χημικά, κάτι που αλλοιώνει την ποιότητα της φέτας. Η αυθεντική φέτα πρέπει να περιέχει μόνο φυσικά συστατικά χωρίς προσθήκη τεχνητών ουσιών.

Παραγωγή Εκτός Προστατευόμενων Περιοχών: Η γνήσια φέτα προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παράγεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας (π.χ., Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη). Η νοθεία περιλαμβάνει την παραγωγή “φέτας” σε περιοχές εκτός αυτών.

Χρήση Μη Παραδοσιακών Μεθόδων Παραγωγής: Η αυθεντική φέτα ωριμάζει για τουλάχιστον δύο μήνες σε άλμη. Οι παραποιημένοι τύποι φέτας συχνά δεν ακολουθούν αυτή τη διαδικασία, μειώνοντας έτσι τον χρόνο και το κόστος παραγωγής εις βάρος της ποιότητας.

Τεχνική της Υπερδιήθησης: Μια σύγχρονη τεχνική που χρησιμοποιείται στη νοθεία της φέτας είναι η υπερδιήθηση. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία το γάλα διέρχεται μέσα από ειδικές μεμβράνες για να αφαιρεθεί το νερό και να συγκεντρωθούν τα στερεά συστατικά του γάλακτος. Αυτό επιτρέπει την αύξηση της απόδοσης του γάλακτος, αλλά και τη χρήση χαμηλότερης ποιότητας γάλακτος, ακόμα και αναμείξεων με γάλα άλλων ζώων. Η τεχνική αυτή αλλοιώνει την παραδοσιακή σύνθεση και την ποιότητα της φέτας, προσφέροντας ένα προϊόν με διαφορετική υφή και γεύση από την αυθεντική φέτα.

Featured Image

Πώς να Αναγνωρίσετε την Αυθεντική Φέτα;

Ετικέτα και Προέλευση: Ελέγξτε την ετικέτα για την ένδειξη ΠΟΠ και την περιοχή παραγωγής. Η αυθεντική φέτα θα έχει την ένδειξη «Φέτα ΠΟΠ» και θα αναφέρει συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.

Συστατικά: Δείτε τη λίστα συστατικών. Η γνήσια φέτα θα πρέπει να περιέχει μόνο πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος, αλάτι, και καλλιέργειες γαλακτικών βακτηρίων. Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν αγελαδινό γάλα ή πρόσθετα συντηρητικά.

Τιμή και Συσκευασία: Η τιμή της φέτας μπορεί να είναι ένας δείκτης ποιότητας. Πολύ φθηνά προϊόντα ενδέχεται να είναι νοθευμένα. Επίσης, η συσκευασία πρέπει να είναι σωστά κλειστή και να περιέχει την απαιτούμενη πληροφόρηση.

Γεύση και Υφή: Η αυθεντική φέτα έχει πλούσια, κρεμώδη υφή και ελαφρώς αλμυρή γεύση. Αν η γεύση είναι πολύ ήπια ή η υφή είναι υπερβολικά σφιχτή, μπορεί να είναι ένδειξη νοθείας.

Συμπέρασμα

Η νοθεία στη φέτα αποτελεί σοβαρό ζήτημα που πλήττει την ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος. Ως καταναλωτές, είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι και να γνωρίζουμε πώς να αναγνωρίζουμε την γνήσια φέτα. Με προσεκτική ανάγνωση των ετικετών και γνώση των χαρακτηριστικών της αυθεντικής φέτας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι απολαμβάνουμε την πραγματική γεύση αυτού του μοναδικού ελληνικού τυριού.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image