Η εκπαίδευση και η κατάρτιση των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Κώστας Τσιάρας στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στη «ΒτΚ», ανακοινώνει ότι οι πληγέντες της Θεσσαλίας θα εξοφληθούν στις 24 Ιουλίου, ενώ για την αποκατάσταση της περιοχής σημειώνει: «Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού σημαντικών έργων που θα θωρακίσουν τη Θεσσαλία». Παράλληλα, τονίζει ότι τα μεγάλα στοιχήματα είναι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ. Όσον αφορά το νέο σύστημα Επιστροφής Φόρου Κατανάλωσης ανακοινώνει ότι θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στη «ΒτΚ»:

Να ξεκινήσουμε με το χαρτοφυλάκιό σας. Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες;
«Χρέος μας, ως κυβέρνηση, είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες για έναν ασφαλέστερο και πιο κερδοφόρο αύριο στον πρωτογενή τομέα. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από την ενίσχυση της γνώσης. Βασική μου προτεραιότητα λοιπόν, είναι να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, πρωτίστως των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών, για τις νέες μεθόδους παραγωγής και φυτοπροστασίας. Στόχος να μπορέσουν να εφαρμόσουν νέες αποδοτικές μεθόδους στη γεωργία και στην κτηνοτροφία μας, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες παραγωγής, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από την κλιματική αλλαγή. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι ουραγός στην αγροτική γνώση με ποσοστά εκπαιδευμένων αγροτών στο περίπου 7%, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ξεπερνά το 25%. Η κατάρτιση και η γνώση μπορεί να γίνει ένας πρόσθετος παραγωγικός συντελεστής, που βελτιώνει την παραγωγικότητα, την ποιότητα και την αποδοτικότητα, των μοναδικών ελληνικών προϊόντων. Παράλληλα, δίνουμε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση νομοθετικών πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και την πλήρη εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τη Θεσσαλία και την πορεία αποκατάστασης των πληγέντων. Σε ποιο σημείο είμαστε όσον αφορά στις αποζημιώσεις; Και επίσης, θα είναι έτοιμα τα αντιπλημμυρικά έργα έως το φθινόπωρο;
«Μόνο κακόπιστοι δεν θα αναγνώριζαν ότι η κυβέρνηση επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά στη Θεσσαλία. Η μικρή καθυστέρηση στην εξόφληση, σε σχέση με την αρχική δέσμευση, οφείλεται στην επανεκτίμηση που γίνεται με στόχο την όσο πιο σωστή και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ, οι δικαιούχοι θα εξοφληθούν στις 24 Ιουλίου. Το ζήτημα της άρδευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι μείζον για το σύνολο του Θεσσαλικού κάμπου. Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού σημαντικών έργων που θα θωρακίσουν τη Θεσσαλία. Τα έργα αυτά γίνονται με τέτοιον τρόπο που θα λειτουργήσουν συνδυαστικά και συμπληρωματικά το ένα προς το άλλο, σύμφωνα με τη μελέτη της HVA και το συντονισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Φυσικά, η κυβέρνηση δεν περιορίζεται στα αρδευτικά έργα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Γίνονται έργα αποκατάστασης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου και γενικότερα των υποδομών, που θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ».

Το μεγάλο στοίχημα, όπως το έχει περιγράψει και ο πρωθυπουργός, είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων. Το μοντέλο αυτό πότε θα πάρει σάρκα και οστά;
«Αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία, που θα λειτουργεί κεντρικά για ολόκληρη την Περιφέρεια. Σε αυτόν θα ενσωματωθεί και η λειτουργία των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, καθώς τα έργα που γίνονται –είτε αφορούν σε εκσυγχρονισμό υπαρχόντων είτε σε κατασκευή νέων έργων– πρέπει να λειτουργούν συνδυαστικά και προς όφελος του συνόλου του Κάμπου. Η Θεσσαλία αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά ως ενιαίο σύνολο. Υιοθετείται ένα μοντέλο διαχείρισης το οποίο πιθανότατα θα υιοθετήσουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, με τρεις παράλληλους στόχους: Τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού ύδρευσης, την επάρκεια του νερού άρδευσης, ενώ, παράλληλα, τα εν λόγω έργα θα συμβάλουν και στην αντιπλημμυρική προστασία».

Πάμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ραχοκοκαλιά του συστήματος πληρωμών των αγροτών μας διάγει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις. Πώς είναι σήμερα η κατάσταση;
«Η προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι καθοριστική για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας. Στόχος μας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι να λαμβάνουν ενισχύσεις μόνο αυτοί που τις δικαιούνται. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα και η Ε.Ε. το αναγνωρίζει. Πρέπει να γίνουν και άλλα, και μάλιστα ταχύτατα, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μας. Στόχος μας είναι η αντικειμενικοποίηση των διαδικασιών και η διαφάνεια, ώστε να γνωρίζει ο κάθε παραγωγός πόσα είναι τα χρήματα που δικαιούται, πότε τα παίρνει, για ποιο λόγο τα παίρνει και σε τι ακριβώς αφορούν. Είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου. Τα προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων για την ενιαία ενίσχυση ξεπεράσθηκαν, και από την περασμένη Δευτέρα οι αγρότες υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ μέσω ΚΥΔ, ώστε να καταβληθούν έγκαιρα οι ενισχύσεις».

Τι παρεμβάσεις ετοιμάζετε και για τον ΕΛΓΑ;
«Ο σημερινός κανονισμός του ΕΛΓΑ αντιπροσωπεύει τις ανάγκες μίας άλλης εποχής. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Οργανισμό που θα προσφέρει ασφάλεια στους Έλληνες αγρότες, με έναν κανονισμό απόλυτα εναρμονισμένο στα δεδομένα και στις ανάγκες της εποχής, που θα απαντά, όσο το δυνατόν καλύτερα, στις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Με αυτή τη φιλοσοφία θα προχωρήσουμε σε αλλαγές στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι οποίες θα κινούνται στους εξής άξονες:

Featured Image

Εξυγίανση του Οργανισμού και διοικητική αναδιάρθρωση.
Ισοσκελισμός του προϋπολογισμού του με εκσυγχρονισμό του κανονισμού ασφάλισης.
Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ενσωμάτωση νέων ζημιογόνων αιτίων, ως απόρροια της κλιματικής κρίσης.
Δυνατότητα, επιπλέον, ιδιωτικής ασφάλισης.
Αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των αποζημιώσεων με βάση τις νέες συνθήκες παραγωγής».

Ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο: Πότε θα είναι έτοιμος ο μόνιμος μηχανισμός για την επιστροφή του;
«Ήδη η ΕΘΕΑΣ, εκπρόσωποι των αγροτών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπουργείο Οικονομικών συνεργάζονται για την καθιέρωση ενός πιο αντικειμενικού συστήματος, από αυτό που ισχύει σήμερα, για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Και φάνηκε από το γεγονός ότι για τρίτο συνεχόμενο έτος επιστρέφει στους αγρότες τον ΕΦΚ, σε μία προσπάθεια στήριξης της παραγωγής. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα ως προς το σύστημα, που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά».

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας περνάει και από το δικό σας υπουργείο. Πώς συμβάλλετε εσείς στην προσπάθεια που γίνεται;
«Η αρμοδιότητα για τις τιμές στην αγορά, δηλαδή στο ράφι, αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά στο ΥΠΑΑΤ λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Σας θυμίζω μόνο τρεις αποφάσεις που αφορούν στη μείωση της φορολογίας στο 50% για τους μετέχοντες σε συνεργατικά σχήματα, τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων και από το 13% στο 6% για τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές».

Θεωρείτε ότι ο αγροτικός κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση; Και τι πρέπει να γίνει για να ανακτηθεί;
«Ο αγροτικός κόσμος βλέπει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει αυτό που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έχει κάνει: Αναδεικνύει τον πρωτογενή τομέα σε βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Και αυτό δεν έχει σχέση μόνο με τη συνεισφορά, περίπου κατά 4% της αγροτικής παραγωγής στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και από το γεγονός ότι η βιομηχανία τροφίμων, ποτών και καπνού διατηρεί την πρώτη θέση σε αριθμό επιχειρήσεων, ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης, και αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της εγχώριας μεταποίησης, με ποσοστό 39%. Παράλληλα, ο πρωτογενής τομέας είναι ο μόνος που μπορεί να κρατήσει ζωντανή την ελληνική περιφέρεια, στοιχείο που αντανακλά όχι μόνο στην Οικονομία, αλλά και στην εθνική ασφάλεια. Δεν ανησυχώ, λοιπόν, για την εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου προς την κυβέρνηση. Είναι μία σχέση αμοιβαία, με βαθιές ρίζες, καθώς η Ν.Δ. διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών».

«19 μεταρρυθμίσεις στην ΚΑΠ»
Η κυβέρνηση έχει αναλάβει μία πρωτοβουλία, έτσι ώστε η ΚΑΠ να γίνει πιο φιλική για τους Έλληνες αγρότες. Ποια είναι τα σχέδιά σας;
«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που κατέθεσε 19 συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην ισχύουσα ΚΑΠ. Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε κάθε δυνατή συμμαχία, ώστε να περάσουν, το συντομότερο δυνατόν, όσο περισσότερες από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και οι οποίες έχουν υιοθετηθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και από την ομάδα Μεσογειακών Κρατών της Ε.Ε., τη γνωστή EU MED9. Στο αμέσως προσεχές διάστημα δίνουμε έμφαση στην προώθηση των εξής προτάσεων:

Να διατίθεται το 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Να επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος ανάλογα με τις αναδυόμενες ανάγκες.
Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους.
Επαναφορά του κανόνα Ν+3, που είναι σημαντικός για την ολοκλήρωση επενδύσεων και για την Ψηφιακή και Πράσινη Μετάβαση».

Πηγή: Βραδυνή

Featured Image