Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και ο πρώτος παραλήπτης των δυσοίωνων προοπτικών είναι η γεωργία.

Στο θερμοκήπιο των φοιτητών του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα, συντελείται μια πολύ σημαντική δουλειά, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών.

Απεγνωσμένες οι φωνές των καλλιεργητών, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδος Η ΕΝΩΣΗ, οι οποίοι αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα για την δημιουργία νέων ποικιλιών σίτου που θα αντέχουν στις απρόσμενες κλιματολογικές συνθήκες.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λάμπρος Κουμπρίδης και ο Καθηγητής του ΔΠΘ Σπύρος Κουτρούμπας μίλησαν στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 και την δημοσιογράφο Μαρία Μανάκα, για την σημαντική αυτή συνεργασία τους.

Ο Σπύρος Κουτρούμπας, καθηγητής στο τμήμα Αγροτικής ανάπτυξης στο ΔΠΘ, αναφέρει τους δεκαπέντε φοιτητές του 4ου και 5ου έτους, οι οποίοι στο πλαίσιο της διατριβής τους συμμετέχουν στα πειράματα καλλιέργειας σκληρού σίτου.

Έσπειραν, με καθυστέρηση λόγω της ξηρασίας, ποικιλίες που να προσαρμόζονται καλά στην περιοχή η οποία αποτελεί τον σιτοβολώνα του Έβρου.

Featured Image

Δοκιμάζουν νέες ποικιλίες σκληρού σίτου ειδικά στον Έβρο τον σιτοβολώνα. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρούμπα αναζητείται η βέλτιστη καλλιεργητική τεχνική, η οποία δεν εξαρτάται από τις συνήθεις χημικές παρεμβάσεις που εφαρμόζονται από τους αγρότες, αλλά στην χρήση άλλων σκευασμάτων, όπως βιοδιεγερτών, που αυξάνουν την ανθεκτικότητα και την παραγωγή, ενώ συμβάλουν στην μείωση του χορηγούμενου ύδατος και των λιπασμάτων που εφαρμόζονται στην εκάστοτε καλλιέργεια.

«Ψάχνουμε να βρούμε ποικιλίες που να αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν μετά τον Μάιο». Όπως εξηγεί ο κ. Κουτρούμπας προτείνεται η καλλιέργεια σκληρού σίτου γιατί έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν ξηρικά εδάφη που δεν έχουν την δυνατότητα αρδεύσεως και αυτά υπολογίζονται σε περίπου 250.000 με 300.000 στρέμματα. Τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν με την συγκομιδή τον Ιούνιο, αλλά το πείραμα θα επαναληφθεί και δεύτερη χρονιά για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Εκ μέρους της ένωσης δημητριακών Ορεστιάδος ο πρόεδρος Λάμπρος Κουμπρίδης, μιλά για την σημασία της πανεπιστημιακής σχολής και του έργου που επιτελεί για τον αγροτικό κόσμο του Έβρου. Προσδοκά ότι το πείραμα θα βοηθήσει καθώς νέες μέθοδοι λίπανσης θα συμβάλλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ ωφελημένος θα βγεί και ο ΕΛΓΑ, που υποχρεώνεται στην καταβολή αποζημιώσεων, καθώς οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στον βόρειο Έβρο καταστρέφουν τις σοδειές.

Το επόμενο στάδιο για τον κ. Κουμπρίδη, είναι η υλοποίηση ενός ονείρου. «Θέλουμε να βγάλουμε το σιτάρι του βορείου Έβρου, να το κάνουμε μακαρόνι που θα φέρει και το όνομά του παραγωγού». Με δεδομένο ότι ο συνεταιρισμός είναι ο μεγαλύτερος στον κλάδο των σιτηρών, με παραγωγή 35.000-40.000 τόνους σκληρό σιτάρι, το μόνο που μπορεί να ευχηθεί κάποιος είναι να πετύχουν οι φοιτητές και οι καθηγητές τον στόχο τους και τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα, προς όφελος όλων.

Το θέμα είναι τι θα γίνει με τα μαλακά στάρια, που παρουσιάζουν υστέρηση στην παραγωγή και τις αθρόες εισαγωγές, από τις οποίες εξαρτάται η καθημερινή διατροφή με ψωμί.

Πηγή: ertnews.gr, evros-news.gr

Featured Image