Έρευνα του Πανεπιστημίου της Πίζας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι τα φύλλα ελιάς έχουν θρεπτικές ιδιότητες χρήσιμες για την πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών.

«Τα φύλλα της ελιάς είναι πλούσια σε συγκεκριμένες πολυφαινόλες όπως η ελευρωπαΐνη, προικισμένες με σημαντικές βιοδραστικές ιδιότητες» υπογράμμισε η καθηγήτρια Maria Digiacomo , του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Πίζας, συντονίστρια της έρευνας.

Ο Digiacomo πρόσθεσε ότι «η μελέτη μας έδειξε ότι, εμπλουτίζοντας εκχυλίσματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου με εκχυλίσματα φύλλων ελιάς, είναι δυνατό να ληφθεί ένα εκχύλισμα πλούσιο σε βιοδραστικές πολυφαινόλες με ενδιαφέρουσες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό το παράγωγο θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στον φαρμακευτικό και καλλυντικό τομέα ή ως συμπλήρωμα διατροφής .”

Featured Image

Μετά την ανάλυση της περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες, επιλέχθηκε ένα έξτρα παρθένο εκχύλισμα ελαιολάδου εμπλουτισμένο με 8% εκχύλισμα φύλλων ελιάς.

«Οι υγιεινές ιδιότητες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι γνωστές και αποδίδονται κυρίως στις διάφορες πολυφαινόλες, όπως η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη» , τόνισε ο ερευνητής, ο οποίος διευκρίνισε ότι συνδυάζοντας τις πολυφαινόλες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου με αυτές του φύλλου της ελιάς. , δεν υπάρχει μια απλή αθροιστική επίδραση των δραστηριοτήτων της, αλλά μια συνεργιστική επίδραση που αυξάνει σημαντικά τις βιοδραστικές της ιδιότητες, σύμφωνα με το olivonews.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ερευνητή, αυτή η νέα προσέγγιση αντιπροσωπεύει μια στρατηγική για τη μετέπειτα αξιοποίηση του φύλλου ελιάς ως υποπροϊόντος μεγάλης θρεπτικής αξίας, αποτελώντας έτσι μια κερδοφόρα εναλλακτική λύση για την εξάλειψή του.

Featured Image