Άκρως ανησυχητικά τα μηνύματα από τις ελαιοπαραγωγικές ζώνες της χώρας.

Μετά τις Αθηνοελιές της Λακωνίας, που έχουν μηδενική έως ελάχιστη καρπόδεση, εξόχως ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται για την ποικιλία Μανάκι ή αλλιώς Μανακολιά, Γλυκομάνακο ή Κοθρέικη, η οποία είναι διπλής χρήσης (βρώσιμη και ελαιοποιήσιμη) και εντοπίζεται κυρίως στην Ανατολική Πελοπόννησο στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας και στις πρώην επαρχίες Κυνουρίας και Τροιζηνίας, στην Αρκαδία, ενώ περιορισμένα κτήματα υπάρχουν σε Λακωνία, Εύβοια και κάποιες άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb και αναφορές παραγωγών τα ξηρικά κτήματα που είναι και τα περισσότερα έχουν… παραδώσει πνεύμα και η καρπόδεση, λόγω της ξηρασίας είναι μηδενική.

Featured Image

Οι παραγωγοί ζητούν από την πολιτεία να τους ενισχύσει, καθώς για μια ακόμα χρονιά, θα μείνουν χωρίς εισόδημα.

Όπως λένε οι παραγωγοί στο Agronewsbomb, πρόβλημα έχουν και τα ποτιστικά Μανάκια, τα οποία εκτός της ξηρασίας, έχουν χτυπηθεί από την αφρικανική σκόνη. Σημειωτέον ότι σε πολλές περιοχές άνθισαν δυο φορές και το αποτέλεσμα της καρπόδεσης είναι τουλάχιστον τραγικό. Όπως λένε αρκετοί ελαιοπαραγωγοί, ακόμα και σε κτήματα, με πολλή φροντίδα, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας, καθώς τα προβλήματα έχουν να κάνουν και με την έλλειψη ψύχους.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image