You are currently viewing “Μύθοι και Αλήθειες” για την αύξηση του καρπού στα ακτινίδια

“Μύθοι και Αλήθειες” για την αύξηση του καρπού στα ακτινίδια

Ο γνωστός Γεωπόνος Βασίλης Έξαρχος με Indegrated Master, Msc και υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, αυτή τη φορά μας ενημερώνει σχετικά με τον “μηχανισμό” αύξησης του καρπού της ακτινιδιάς.

Ο χρόνος αυτής της ενημέρωσης δεν είναι τυχαίος και έρχεται ακριβώς τη χρονική στιγμή που διανύουμε και πιο συγκεκριμένα τη στιγμή της μετάβασης από την περίοδο της “Ταχείας” αύξησης του καρπού στην περίοδο της “Βραδείας” αύξησης του καρπού.

Αλλά ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Είναι γνωστό από τη φυσιολογία φυτού ότι ο καρπός αυξάνεται με δύο τρόπους. Στην αρχή έχουμε αύξηση του αριθμού των κυττάρων (Κύτταρο-διαίρεση) και στη συνέχεια αύξηση του μεγέθους των κυττάρων (Τάνυση ή αλλιώς φούσκωμα του καρπού) που είναι και ο πιο σημαντικός μηχανισμός… Για το ακτινίδιο υπάρχουν 5 στάδια αύξησης του καρπού τα οποία περίπου (ανάλογα πάντα με το χρόνο άνθησης της κάθε χρονιάς) οριοθετούνται ως εξής:

1ο) Από την ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ έως 10 ΙΟΥΛΙΟΥ, όπου την περίοδο αυτή έχουμε τη μεγαλύτερη και συνεχόμενη αύξηση του μεγέθους και του βάρους του καρπού.
2ο) Από10 ΙΟΥΛΙΟΥ έως 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, έχουμε μικρή αύξηση η οποία όμως επιβραδύνεται συνεχώς.
3ο) Από 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ έως 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, έχουμε ελάχιστη αύξηση.
4ο) Από 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ έως 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, έχουμε αντιστροφή και επιτάχυνση της αύξησης δηλαδή ο καρπός αρχίζει να ξαναπαίρνει βάρος.
5ο) Από10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ έως 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, έχουμε μηδενική αύξηση, οι σπόροι γίνονται μαύροι και παράλληλα αυξάνονται τα σάκχαρα του καρπού (Ωρίμανση Συγκομιδής).

Όλα αυτά τα φαινολογικά στάδια που αναφέρουμε, επιστημονικά ονομάζονται Διπλή “Σιγμοειδής” ανάπτυξη (DoubleSigmoidgrowth) του καρπού του ακτινιδίου και φαίνονται από τη γραφική παράσταση της Φωτογραφίας 1.

Άρα η στασιμότητα της αύξησης του μεγέθους των καρπών που βλέπουν πολλοί παραγωγοί στα κτήματα τους την περίοδο αυτή και μετά, είναι απόλυτα φυσιολογική…

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη του καρπού και η αύξηση του μεγέθους του ακτινιδίου είναι ένα φαινολογικό στάδιο απόλυτα πολύπαραγοντικό και η αύξηση επηρεάζεται και εξαρτάται συγχρόνως από πολλές άλλες αιτίες.

Έτσι, όπως προαναφέραμε, την περίοδο αυτή έχουμε την φυσιολογική επιβράδυνση της αύξησης. Υπάρχουν όμως παράλληλα και ορισμένοι άλλοι παράγοντες οι οποίοι και αυτοί έχουν θετική συσχέτιση με την αύξηση του καρπού… και μπορούμε να τους επηρεάσουμε…

Οι βασικότεροι από τους οποίους είναι οι εξής:

1)Η επιτυχής επικονίαση-γονιμοποίηση και πιο συγκεκριμένα, καλές κλιματολογικές συνθήκες τις ημέρες εκείνες καθώς και παρουσία μελισσών.
2)Οι κλιματολογικές συνθήκες του Χειμώνα για τη συμπλήρωση των ωρών ψύχους που χρειάζονται για το σπάσιμο του λήθαργου.
3)Οι κλιματολογικές συνθήκες που ισχύουν από την έκπτυξη των οφθαλμών έως την καρπόδεση.
4)Οι σωστές καλλιεργητικές φροντίδες με έμφαση στο έγκαιρο αραίωμα.
5)Η ορθολογική άρδευση.
6)Η έγκαιρη αντιμετώπιση των Αβιοτικών καταπονήσεων και πιο συγκεκριμένα των προσβολών από ασθένειες (π.χ. Φυτόφθορα, Αλτενάρια, Βοτρύτης κ.α.) και εχθρούς (π.χ. Νηματώδης, Βαμβακάδα κ.α.)
7)Η ισορροπημένη λίπανση.

Αν θέλουμε να σταθούμε σε ένα από αυτά και πιο συγκεκριμένα στον παράγοντα που ακούει στο όνομα Γονιμοποίηση, γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των σπορίων του καρπού έχει απόλυτα θετική συσχέτιση με το μέγεθος του καρπού. Δηλαδή με άλλα λόγια, όσο πιο πολλοί γυρεόκοκκοι φθάσουν στα ωάρια του υπέρου και τα γονιμοποιήσουν τόσο πιο πολλούς σπόρους θα έχουμε… και τόσο μεγαλύτερο καρπό…

Έτσι, ένας καρπός ακτινιδίων της ποικιλίας“Hayward” ο οποίος περιέχει 1200-1400 σπόρια, μπορεί να φτάσει σε βάρος έως και τα 120 γραμμάρια.

Για την καλύτερη κατανόηση όλων αυτών μπορούμε να δούμε και τη γραφική παράσταση όπου εκεί φαίνεται ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των σπορείων, τόσο αυξάνει και το μέγεθος του καρπού(Φωτογραφία 2).

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε με ποιου τρόπους μπορούμε να επηρεάσουμε στο πλαίσιο του εφικτού, το μέγεθος του καρπού.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ