Πρώτη ανίχνευση μαύρης κηλίδας σε αιγυπτιακά εσπεριδοειδή.
Η Ένωση Αγροτών της Βαλένθια ( AVA-Asaja ) ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) να στείλει μια αποστολή επιθεώρησης στην Αίγυπτο για να αναλύσει τη συχνότητα εμφάνισης μαύρων κηλίδων στα εσπεριδοειδή στη χώρα αυτή και, όπου χρειάζεται, να κλείσει τους δρόμους εισόδου στην ΕΕ για αυτούς τους καρπούς μέχρι να εξασφαλιστεί η φυτοϋγειονομική ασφάλεια.
Η ένωση έχει προειδοποιήσει ότι η ΕΕ εντόπισε, για πρώτη φορά, τη μαύρη κηλίδα εσπεριδοειδών (Phyllosticta citricarpa) σε εισαγωγή πορτοκαλιών από την Αίγυπτο.
Δεδομένου αυτού του πρώτου θετικού, η AVA-Asaja προτρέπει τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (SANTE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στείλει μια αποστολή επιθεώρησης στην περιοχή παραγωγής αυτών των φρούτων που έχουν μολυνθεί με μαύρη κηλίδα για να προσδιορίσει την έκταση της νόσου.
Η αγροτική οργάνωση έστειλε επίσης επιστολές, εκφράζοντας την «τεράστια ανησυχία» της και ζητώντας «συνεργασία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της» ώστε η ΕΕ να λάβει μέτρα σχετικά, στον Υπουργό Γεωργίας, Λουίς Πλάνας, σε ευρωβουλευτές με αρμοδιότητες στον τομέα της γεωργίας του PP. , PSOE και VOX, και ο Υπουργός Γεωργίας, José Luis Aguirre.
Ο Αγκουάδο παρατήρησε ότι «η μαύρη κηλίδα είναι ένα παράσιτο καραντίνας προτεραιότητας που, σύμφωνα με το συμπέρασμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), προσαρμόζεται τέλεια στο μεσογειακό κλίμα».
«Όχι μάταια, εξαπλώνεται ήδη καταστροφικά στη βιομηχανία εσπεριδοειδών της Τυνησίας και, προφανώς, έφτασε και στην Αίγυπτο» και «αν αυτή η ασθένεια εισαχθεί και εξαπλωθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα μας έλειπαν αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της αιτίας των περιορισμών που έχει θεσπίσει η ΕΕ στη χρήση ενεργών φυτοϋγειονομικών υλικών, που θα προκαλούσαν πολύ σοβαρές απώλειες».
Νότια Αφρική
Η ΕΕ δημοσίευσε επίσης μια πρώτη αναχαίτιση μαύρης κηλίδας στα εσπεριδοειδή που προέρχονται από το Δυτικό Ακρωτήριο , μια επαρχία της Νότιας Αφρικής που η Ένωση καλλιεργητών εσπεριδοειδών της Νότιας Αφρικής (CGA) υποστηρίζει, παρά την ανίχνευση αυτή, ότι είναι απαλλαγμένη από τη νόσο.
«Αντιμετωπίζοντας μια τρίτη χώρα όπως η Νότια Αφρική που αποτυγχάνει συνεχώς να συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της για φυτοϋγειονομική ασφάλεια, ψεύδεται κατάφωρα (επιμένει ότι το μελανό σημείο δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο μεσογειακό κλίμα), αμφισβητεί το πρωτόκολλο για την ανίχνευση επιβλαβών οργανισμών στα λιμάνια εισόδου που είναι αποδεκτή και διεθνώς εναρμονισμένη, κατηγορεί την ΕΕ ότι λαμβάνει παράλογα και προστατευτικά μέτρα ελέγχου όταν το μόνο που θέλει είναι να συμμορφωθεί με τις ελάχιστες εγγυήσεις φυτοϋγειονομικής ασφάλειας και απειλεί ακόμη και να καταθέσει μήνυση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να ενεργεί με βάση την εμπιστοσύνη και την καλή πίστη», λέει ο Aguado.
Έτσι, ο αγροτικός ηγέτης προτρέπει τις Βρυξέλλες να ενεργήσουν όπως κάνουν άλλες χώρες όσον αφορά τη φυτοϋγειονομική ασφάλεια: «Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα στέλνουν επιθεωρητές στη χώρα προέλευσης, οι οποίοι δεν επιτρέπουν να φύγει κανένα φορτίο χωρίς να ελέγξουν προηγουμένως την απουσία ασθενειών και καραντίνα παράσιτα. Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ανιχνεύουν μια περιοχή μολυσμένη από οποιοδήποτε παράσιτο ή ασθένεια καραντίνας, σταματούν αυτόματα την εισαγωγή εσπεριδοειδών από αυτήν την περιοχή. Είναι σοβαροί και ασφαλείς τρόποι σχέσης με τις χώρες εισαγωγής, που δεν συνεπάγονται απαραίτητα εχθρότητα, αλλά απλώς βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει εκείνα τα παραδείγματα που λειτουργούν και δυσπιστούν και αμφισβητούν αυτά που λέει και κάνει η Νότια Αφρική».
Newsroom Agronewsbomb