Συζήτηση στη βουλή για το θέμα.
“Πρέπει να ολοκληρωθεί το 2024 και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κοζάνη. Συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Να προταθούν για ένταξη από την Περιφερειακή Επιτροπή και όχι από την Κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από μέλη του ΕΛΓΑ, του τοπικού ΕΛΓΑ, υπηρεσιακούς της Κοζάνης και από τη ΔΑΟΚ, από την περιφέρεια και στη συνέχεια αν καλύπτουν το βασικό κριτήριο που είναι η μείωση της παραγωγής σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 30%, αυτά τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τα διαθέτει η ΔΑΟΚ. Βάσει λοιπόν αυτών θα αξιολογηθούν από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του ΕΛΓΑ αρχές του 2025. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Έτσι γίνονται.
Επαναλαμβάνω, κάθε χρόνο αρχές του 2025. Το αίτημα ή η καταγραφή ότι υπάρχει πρόβλημα, είναι διαφορετικό. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί θέλουμε να εφαρμόζονται οι νόμοι και να ισχύουν τα πάντα για όλους. Οπότε καταλήγουμε, είμαστε σε αναμονή της έκθεσης της περιφερειακής Επιτροπής της Κοζάνης και ανάλογα με το περιεχόμενό της, θα αποφασιστεί αν μπορούν να ενταχθούν στις ΚΟΕ του 2024. Από κει και πέρα θα πάρει τη διαδικασία της ενίσχυσης των ζημιωθέντων παραγωγών, όπως έγινε με μια άλλη παραγωγή πάλι από το νομό σας, όπου ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία και οι παραγωγοί ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι.
Όμως είναι λίγο περίεργο να κατηγορείτε αυτή την Κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει ζητήματα των παραγωγών. Και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ είναι μια διαδικασία δύσκολη και θα είμαστε εδώ να την υποστηρίξουμε, όπως και τις παρεμβάσεις για το κόστος παραγωγής και για το πετρέλαιο, αλλά και για την ηλεκτρική ενέργεια. Και κάνουμε προσπάθεια να μπορέσουμε να λύσουμε ζητήματα μεγάλων ζημιών που έχει η περιοχή σας. Συγγνώμη αλλά η περιοχή σας τα μεγαλύτερα προβλήματα τα αντιμετωπίζει από τις χαλαζοπτώσεις και εμείς βγάζουμε δύο μεγάλα προγράμματα, τα οποία είναι επίγειες καλύψεις με αντιχαλαζικά δίκτυα και η επέκταση του προγράμματος εναέριας προστασίας. Αν αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του δεν ενδιαφέρονται για τους παραγωγούς, τότε τι άλλο μπορεί να σημαίνει;”, ανέφερε στη βουλή την Παρασκευή στις 8 Νοεμβρίου ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης σχετικά με το αίτημα δενδροκαλλιεργητών της Κοζάνης για αποζημιώσεις λόγω μειωμένης παραγωγής.
Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:
Ξεκινάμε με τη δεύτερη με αριθμό 134/31-10-2024 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της Βουλευτού Κοζάνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Καλλιόπης Βέττα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Κοροϊδία δίχως τέλος οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τους δενδροκαλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης – Σε απόγνωση οι παραγωγοί».
Κυρία Βέττα, έχετε τον λόγο.
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το ζήτημα που συζητάμε σήμερα είναι μεγάλης σημασίας για τους δενδροκαλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ειδικά για τον άξονα Κομνηνά, Μεσόβουνο και Πύργους, αλλά και τις παρακείμενες περιοχές.
Όπως γνωρίζετε καλά, την άνοιξη υπήρξαν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές εξαιτίας της μεγάλης θερμοκρασίας, εξαιτίας των ανέμων που υπήρχαν, με αποτέλεσμα, ειδικά για τα κεράσια, τα μήλα και τα αμύγδαλα, να έχουμε μια ολοκληρωτική καρπόπτωση.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι ποικιλίες κερασιών Κόρπια και Φερούβια είχαν 100% ζημιά, δηλαδή ήταν η μεγαλύτερη ζημιά εκτός ΕΛΓΑ σε όλη την περιοχή. Η ποικιλία Ρεγγίνα είχε 80%, ενώ τα αμύγδαλα περίπου 80% και τα μήλα 50% ζημιά.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίου, σύλλογος της περιοχής, από την πρώτη στιγμή υπέβαλε υπομνήματα και στη ΔΑΟΚ και στον ΕΛΓΑ και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ποια ήταν η απάντηση; Καμία απολύτως! Κανένα αποτέλεσμα, καμία εξέλιξη!
Θα σας θυμίσω ότι στις 21 Μαΐου είχα υποβάλλει σε εσάς, στο Υπουργείο σας, μία κοινοβουλευτική ερώτηση για το ίδιο θέμα και η απάντηση ήρθε μετά από δυόμισι μήνες. Εμείς πιστεύουμε ότι με την καθυστέρηση αυτή ψάχνετε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο για να βοηθήσετε τους αγρότες. Τελικά, καμία απάντηση και από εκεί ότι θα αποζημιώσετε τους καλλιεργητές. Η απάντηση ήρθε στις 2 Αυγούστου.
Πετάξατε πάλι την μπάλα στην εξέδρα. Επικαλεστήκατε για άλλη μια φορά τον κανονισμό του ΕΛΓΑ -αυτή ήταν η απάντησή σας ουσιαστικά-, τον όποιο κανονισμό όλο αναμορφώνετε, όλο στη συνέχεια επεξεργάζεστε, αλλά στην πράξη δεν υπάρχει καμία ευμενής τροποποίηση όλα αυτά τα χρόνια που είστε στην Κυβέρνηση, παρά την επέλαση της κλιματικής κρίσης.
Επίσης, δεν υπήρξε καμία μνεία στην απάντησή σας για οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο, για παράδειγμα για τα ΚΟΕ, ή για κάποιο άλλο εργαλείο χρηματοδοτικό στο πλαίσιο της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας. Και αυτή ήταν η πλήρης απογοήτευση για τους αγρότες της περιοχής μας.
Βέβαια, η Κυβέρνηση, όπως κάνει συνήθως, έδωσε πάρα πολλές υποσχέσεις. Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον Μάιο, που ήρθε και συναντήθηκε με αυτόν τον συγκεκριμένο σύλλογο και με άλλους αγρότες, μας είπε ότι θα λύθει το πρόβλημα των αγροτών.
Αναφέρω, όμως, χαρακτηριστικά τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη. Υπάρχει το βίντεο που λέει χαρακτηριστικά λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές: «Δεν θα αφήσουμε τους αγρότες να καταστραφούν. Θα βρεθεί λύση οπωσδήποτε κ.λπ..».
Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνοντας, έξι μήνες μετά τις καταστροφές και τις ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις, κύριε Υπουργέ, σας ζητώ να αναφέρετε δημόσια εδώ στο Βήμα της Βουλής αν, πώς, με ποιον τρόπο, και το πιο σημαντικό, πότε –αυτό που περιμένουν οι αγρότες- θα αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής. Και έστω, με μεγάλη καθυστέρηση, ακόμα και τώρα, οι αρμόδιες αρχές πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και να αποζημιώσουν πλήρως, άμεσα και στο ακέραιο τους δενδροκαλλιεργητές της ΠΕ Κοζάνης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε την κ. Βέττα. Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιος Σταμενίτης. Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κυρία συνάδελφε, θα ξεκινήσω απαντώντας στην αναφορά που κάνετε στο κείμενο της ερώτησής σας -αλλά το υπονοήσατε και εδώ- τονίζοντας ότι επικαλεστήκαμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ υπονοώντας -έτσι το έχω εκλάβει- ότι είναι μια εύκολη υπεκφυγή. Να σας ξεκαθαρίσω, λοιπόν, ότι οι νόμοι και το θεσμικό πλαίσιο γενικότερα δεν είναι υπεκφυγή. Είναι οδηγός. Η τήρησή τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ευνομίας και δίκαιης και χρηστής διοίκησης.
Οι δικές μας Κυβερνήσεις έχουν δύο βασικές αρχές: την τήρηση της νομιμότητας και τη δημοσιονομική σύνεση. Γι’ αυτό και για να μην πέσουν υποψίες, θα επαναλάβω ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο των γεωργικών ασφαλίσεων ασφαλίζονται μόνο οι άμεσες ζημιές της ηρτημένης παραγωγής που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια, η μειωμένη παραγωγή και η καρπόπτωση λόγω υψηλών θερμοκρασιών, σκόνης, αέρα. Δεν ανήκουν σε αυτές άρα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.
Μένουμε σε αυτό; Σαφέστατα και όχι. Η έντονη και συνδυαστική μεταβολή των καιρικών φαινομένων είναι σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής την οποία βιώνουμε και την έχουμε δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, όπως και φέτος. Πρωτίστως όμως τη βιώνουν οι παραγωγοί λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους.
Κατά τη διακυβέρνηση όμως ζήσαμε και άλλες μεγάλες κρίσεις. Θυμηθείτε αυτή της πανδημίας, αυτή της ενεργειακής κρίσης των αυξημένων τιμών στις τιμές της ενέργειας. Θυμηθείτε τον Daniel και τον Elias. Σε όλες αυτές η Κυβέρνησή μας ήταν παρούσα και ανταποκριθήκαμε σε όλα, γεγονός που αποτυπώνεται σε νούμερα. Στον Daniel το 2023 η Κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με αυτά που προέβλεπε η εθνική νομοθεσία και η ενωσιακή, έδωσε πάνω από 320 εκατομμύρια. Και αυτό αποτυπώθηκε στην εμπιστοσύνη που έδειξε επανειλημμένα ο αγροτικός κόσμος στον Πρωθυπουργό και στη διακυβέρνησή του. Με το δεδικασμένο αυτό, λοιπόν, τολμάμε να πούμε ότι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και όσον αφορά την κλιματική κρίση. Πρώτα από όλα αναλάβαμε τη δύσκολη πρωτοβουλία αναδιαμόρφωσης του γεωργο-ασφαλιστικού συστήματος.
Χρησιμοποιείτε τη φράση «δήθεν αναμόρφωση» στην ερώτησή σας, προφανώς για δημιουργία εντυπώσεων. Αν ήταν μια απλή δουλειά μπορεί να την είχατε κάνει και εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν κυβερνήσατε. Δεν ήταν πολύ παλιά αυτό. Βέβαια όχι αναμόρφωση δεν κάνατε, ούτε και πληρωμές κάνατε εφάπαξ, αλλά να μην μπω τώρα στο τι κάνατε ως Κυβέρνηση. Όπως σας είπα, η αναμόρφωση του Οργανισμού δεν είναι απλή δουλειά. Απαιτεί πολλή δουλειά, μελέτη και συντονισμό.
Ο νέος νόμος πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγών βάσει των νέων κλιματολογικών συνθηκών και διερευνούμε και νέες ζημιές. Να διασφαλίσει έναν ΕΛΓΑ βιώσιμο, οικονομικά αξιόπιστο, δίκαιο και σύγχρονο επιχειρησιακά. Να είναι πραγματικά ανταποδοτικός στους παραγωγούς. Αυτό απαιτεί μεθοδική δουλειά.
Εκπονήθηκαν πρώτον δύο μελέτες από την Παγκόσμια Τράπεζα και την TWC για να εντοπιστούν οι αδυναμίες του συστήματος και να προταθούν λύσεις σε εναρμόνιση με τη νέα ΚΑΠ. Παράλληλα έπρεπε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους παραγωγούς και στους φορείς να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις. Χρειάστηκε η πρώτη διαβούλευση τον Μάιο του 2024. Έγιναν τροποποιήσεις του στρατηγικού σχεδίου για να εναρμονιστεί με τους στόχους του επικείμενου νομοσχεδίου.
Φαντάζεται κανείς ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν σωστά και να γίνουν και γρήγορα; Κάθε σοβαρή νομοθέτηση απαιτεί χρόνο. Και τώρα είμαστε πραγματικά στην τελική ευθεία της κατάρτισης του νομοσχεδίου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα το δείτε. Επί του συγκεκριμένου θα σας απαντήσω στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό. Παρακαλώ, κυρία Βέττα, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ: Κύριε Υπουργέ, μας απαντήσατε για τον Daniel. Μας δώσατε απάντηση για την κλιματική κρίση. Tο καταφύγιο όλων των Υπουργών σε ερώτηση είναι τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως δεν μας είπατε για το προκείμενο. Ελπίζω ότι στη δευτερολογία σας θα μας πείτε κάτι συγκεκριμένο. Γιατί και στην απάντησή σας τον Αύγουστο πάλι τα ίδια μας είπατε. Μας είπατε, δηλαδή, υποσχέσεις μόνο και ότι θα αναμορφώσετε πάλι τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Τώρα μας λέτε για τη χρηστή διοίκηση για την τήρηση της νομιμότητας. Δεν έχουμε αντίρρηση σε όλα αυτά. Το θέμα είναι τι κάνετε.
Συγκεκριμένα σας ρωτάω γι’ αυτούς τους ανθρώπους που είναι σε απόγνωση αυτή τη στιγμή που έχουν 100% ζημιά. Και να σας πω και κάτι άλλο; Ούτε για την ακαρπία στη μήλα στην ίδια περιοχή για το 2022 δώσατε τα de minimis σε αυτή την περιοχή. Τίποτα δεν κάνατε. Έχετε αφήσει στο έλεος αυτούς τους ανθρώπους. Η πολιτεία και η Κυβέρνηση οφείλει συγκεκριμένα να δίνει λύσεις, κύριε Υπουργέ. Να ελίσσεται και να προσφέρει διεξόδους στους πολίτες και στις πληττόμενες επαγγελματικές κατηγορίες, ειδικά όταν έχουν να κάνουν και με τη διατροφική επάρκεια, τους αγρότες δηλαδή.
Σαφώς και δεν θα κάνουμε κριτική σε αυτά που δώσατε. Καλώς τα δώσατε τα 320 εκατομμύρια που μας είπατε αλλά οι αγρότες χρειάζονται πολυεπίπεδη στήριξη σε όλη τη χώρα και ειδικά στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. Γιατί; Γιατί έχουν υποστεί άμεσα και έμμεσα τις συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης.
Ξέρετε υπάρχει η ρήτρα της δίκαιης μετάβασης. Το γνωρίζετε αυτό; Το ξέρετε; Είναι μόνο στα χαρτιά. Υποτίθεται ότι το γνωρίζετε. Κανένας Υπουργός δεν το ξέρει, απ’ ό,τι κατάλαβα. Υποτίθεται ότι είναι αυτή η ρήτρα όπου σε κάθε νομοσχέδιο θα έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση οι πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε τους χειρότερους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες στην περιοχή. Διότι έχουμε τη μεγαλύτερη φυγή πληθυσμού από την περιοχή και δεν κάνετε τίποτα να το στηρίξετε ούτε σε αυτό το επίπεδο.
Ποιο είναι σήμερα το αποτέλεσμα; Οι αγρότες αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, αποθήκευσης, ενέργειας, αυτές τις πάγιες υποχρεώσεις που έχουν τις θεσμικές, τις φορολογικές και επιπλέον έχουν τις καταστροφές από την κλιματική αλλαγή, από διάφορους άλλους παράγοντες. Και είναι απροστάτευτοι σε όλες αυτές τις επιπτώσεις που έχουν.
Να σας πω συγκεκριμένα για αυτή την περιοχή. Εργάζονται πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι. Ενώ έχουμε μια τεράστια φυγή πληθυσμού από όλο το νομό, εκεί είναι ένα χωριό που κρατάει ακόμα νέους ανθρώπους. Και αντί να τους στηρίξουμε αυτούς, να τους κρατήσουμε εκεί, τους έχετε στο έλεος. Σας ανέφερα και για το 2022. Και τώρα ακόμα χειρότερα με αυτή την ολοκληρωτική καταστροφή που έχουν. Έχουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και δίνουν εργασία σε εκατοντάδες πολίτες. Για όλους αυτούς τους λόγους σας ζητώ τώρα να δεσμευτείτε συγκεκριμένα με χρονοδιάγραμμα και με τις ενέργειες που έχετε να κάνετε για το πως θα στηρίξετε αυτούς τους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ. Περιμένουν με αγωνία να σας ακούσουν. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητή συνάδελφε, όποτε χρειάστηκε αυτή η Κυβέρνηση ήταν παρούσα και έδωσε λύσεις. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε. Ακόμα και στην ενεργειακή κρίση που αναφέρετε εμείς ήμασταν η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αμέσως μετά τη συνάντηση με τους παραγωγούς νομοθέτησε το πρόγραμμα για παρεμβάσεις στην ενεργειακή κρίση και είχαμε ως αποτέλεσμα 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα. Αυτό αφορά και την Κοζάνη.
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ: Ούτε μια θέση εργασίας δεν δώσατε.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το πρόγραμμα «ΓΑΙΑ», όπου εντάσσονται ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, ανακοίνωσε και θα ψηφιστεί τώρα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης το οποίο εσείς καταργήσατε. Μιλάτε για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν το 2015 καταργήσατε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης; Μιλάτε για το κόστος παραγωγής; Εμείς το είχαμε το 2015 στα 150 εκατομμύρια. Επιστρέφουμε στα 40 λεπτά το λίτρο και εσείς το καταργήσατε. Εμείς το επαναφέραμε στο 50% στα 250 εκατομμύρια την προηγούμενη και τώρα νομοθετούμε την πλήρη επιστροφή του. Επομένως, δεν μπορείτε να λέτε εσείς ότι εμείς δεν δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των παραγωγών. Τι υπάρχει; Δίνουμε λύσεις στα πλαίσια της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας. Και κάνουμε κι άλλα πράγματα.
Είπατε για την κλιματική κρίση. Στην αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης επεκτείνουμε το πρόγραμμα τις εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας από τα 5,2 στα 11 εκατομμύρια στρέμματα. Καλύπτουμε και την περιοχή τη δική σας που έχουν τεράστια προβλήματα με χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα, πέρα από το πρόγραμμα αυτό, υλοποιούμε ένα καινοτόμο έργο ευφυούς γεωργίας που με τη βοήθεια της καινοτομίας θα καταστήσει την καλλιεργητική πρακτική λιγότερο εμπειρική και περισσότερο επιστημονική με άρδευση και λίπανση πιο στοχευμένες, αποτελεσματικές και οικονομικές.
Αυτά, κυρία συνάδελφε, είναι παρεμβάσεις με αποτέλεσμα διαρκείας, όχι σημειακές κάθε χρόνο και με καθολικό ενδιαφέρον για το σύνολο των παραγωγών της χώρας και της Κοζάνης που πράγματι, όπως είπατε, έχουν εξαιρετικά προϊόντα. Όλοι τα γνωρίζουμε.
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ: Για το προκείμενο;
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα φτάσουμε. Θα φτάσουμε και στο θέμα της μειωμένης παραγωγής της καλλιέργειας της περιοχής σας. Καταρχάς έχουμε σαφή εικόνα για τις καλλιέργειες που αναφέρατε. Ο ΕΛΓΑ έχει καταγράψει όλες τις περιπτώσεις μειωμένης παραγωγής και παρακολουθεί την εξέλιξη των καλλιεργειών. Πράγματι, λοιπόν, κεράσια, μήλα, αμύγδαλα στην Κοζάνη εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή. Και όχι μόνο στην Κοζάνη και στη Λάρισα, αλλά και στην Πέλλα. Στις συγκεκριμένες ποικιλίες που αναφέρατε υπάρχει πρόβλημα, όπως και στη Φλώρινα. Στα κεράσια παρατηρήθηκε πράγματι αποτυχημένη γονιμοποίηση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της μειωμένης πτητικότητας των μελισσών. Αυτό οδηγεί σε καρπόπτωση, κυρίως για τις πολύ όψιμες ποικιλίες και το πρόβλημα αφορά περίπου επτάμισι χιλιάδες στρέμματα. Στα μήλα παρατηρήθηκε επίσης καρπόπτωση λόγω υπερωρίμανσης σε όλες τις ποικιλίες σε μια έκταση είκοσι έξι χιλιάδων στρεμμάτων. Στα αμύγδαλα παρατηρήθηκε ακαρπία, λόγω ανεπιτυχούς γονιμοποίησης και ανεπαρκούς επικονίασης σε όλες τις ποικιλίες, περίπου σε εξίμισι χιλιάδες στρέμματα. Άρα, επαναλαμβάνω, υπάρχει όντως καρπόπτωση και ακαρπία σε συγκεκριμένες καλλιέργειες και όπως σας είπα, όχι μόνο στην Κοζάνη. Αλλά οι συγκεκριμένες καλλιέργειες, οι συγκεκριμένες ζημιές δεν θεωρούνται άμεσα, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Άρα, λοιπόν, από τον ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται. Τελειώνουμε εκεί; Όχι. Όντως, διερευνούμε εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και καταλήγουμε ότι οι συγκεκριμένες ζημιές θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχυθούν από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, εφόσον βέβαια πληρούν τις οριζόμενες προϋποθέσεις, οι οποίες, όπως γνωρίζετε, καθορίζονται από το ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο, άρα δεν παρακάμπτονται. Σε κάθε περίπτωση, για να μιλήσουμε για την ένταξή τους…
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ: …(Δεν ακούστηκε).
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα πρέπει το γνωρίζετε αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργούν οι ΚΟΕ. Πρέπει να τελειώσει το 2024.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Παρακαλώ, όχι διάλογο, κύριε Υπουργέ.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Άρα, λοιπόν, πρέπει να ολοκληρωθεί το 2024 και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κοζάνη. Συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Να προταθούν για ένταξη από την Περιφερειακή Επιτροπή και όχι από την Κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από μέλη του ΕΛΓΑ, του τοπικού ΕΛΓΑ, υπηρεσιακούς της Κοζάνης και από τη ΔΑΟΚ, από την περιφέρεια και στη συνέχεια αν καλύπτουν το βασικό κριτήριο που είναι η μείωση της παραγωγής σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 30%, αυτά τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τα διαθέτει η ΔΑΟΚ. Βάσει λοιπόν αυτών θα αξιολογηθούν από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του ΕΛΓΑ αρχές του 2025. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Έτσι γίνονται.
Επαναλαμβάνω, κάθε χρόνο αρχές του 2025. Το αίτημα ή η καταγραφή ότι υπάρχει πρόβλημα, είναι διαφορετικό. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί θέλουμε να εφαρμόζονται οι νόμοι και να ισχύουν τα πάντα για όλους. Οπότε καταλήγουμε, είμαστε σε αναμονή της έκθεσης της περιφερειακής Επιτροπής της Κοζάνης και ανάλογα με το περιεχόμενό της, θα αποφασιστεί αν μπορούν να ενταχθούν στις ΚΟΕ του 2024. Από κει και πέρα θα πάρει τη διαδικασία της ενίσχυσης των ζημιωθέντων παραγωγών, όπως έγινε με μια άλλη παραγωγή πάλι από το νομό σας, όπου ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία και οι παραγωγοί ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι.
Όμως είναι λίγο περίεργο να κατηγορείτε αυτή την Κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει ζητήματα των παραγωγών. Και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ είναι μια διαδικασία δύσκολη και θα είμαστε εδώ να την υποστηρίξουμε, όπως και τις παρεμβάσεις για το κόστος παραγωγής και για το πετρέλαιο, αλλά και για την ηλεκτρική ενέργεια. Και κάνουμε προσπάθεια να μπορέσουμε να λύσουμε ζητήματα μεγάλων ζημιών που έχει η περιοχή σας. Συγγνώμη αλλά η περιοχή σας τα μεγαλύτερα προβλήματα τα αντιμετωπίζει από τις χαλαζοπτώσεις και εμείς βγάζουμε δύο μεγάλα προγράμματα, τα οποία είναι επίγειες καλύψεις με αντιχαλαζικά δίκτυα και η επέκταση του προγράμματος εναέριας προστασίας. Αν αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του δεν ενδιαφέρονται για τους παραγωγούς, τότε τι άλλο μπορεί να σημαίνει; Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Newsroom Agronewsbomb