Για πρώτη φορά καλλιεργήθηκε το συγκεκριμένο υβρίδιο της Sakata και οι αγρότες έμειναν σε πολλές περιπτώσεις… άφωνοι από τις στρεμματικές αποδόσεις.
Νέα δεδομένα στο κρεμμύδι δημιουργεί το υβρίδιο Thorus της Sakata, που καλλιέργησαν για πρώτη φορά φέτος, αγρότες στον κάμπο της Θήβας, αλλά και σε άλλες περιοχές.
Το εντυπωσιακό με το συγκεκριμένο κρεμμύδι που συλλέγεται μηχανικά, είναι πέρα από τις εντυπωσιακές αποδόσεις, που έφτασαν φέτος και τους 6 τόνους το στρέμμα, η ομοιομορφία που επιτυγχάνει ως προς το μέγεθος και το σχήμα του.
Ο Χαράλαμπος Ανυφαντής, αγρότης από την περιοχή, έκανε συλλογή του συγκεκριμένου κρεμμυδιού και έμεινε όπως αναφέρει στο Agronewsbomb, εξαιρετικά ικανοποιημένος. “Ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες καύσωνα, το συγκεκριμένο κρεμμύδι άντεξε και έδωσε και μεγάλες αποδόσεις. Ευελπιστούμε να αποτελέσει λύση και για τα επόμενα χρόνια στην περιοχή μας”, τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Ανυφαντή, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού: “η αγορά φέτος ανταμείβει το καλό προϊόν με τιμές έως και 70-80 λεπτά το κιλό”.
Χτίζει αγορά το Thorus
Εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα στους αγρούς που καλλιεργήθηκε το κρεμμύδι Thorus δηλώνει από την πλευρά του και ο κ. Κώστας Βενέτης από το αρμόδιο τμήμα αγροχημικών της ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΑΒΕΕ που φέρνει στην Ελλάδα το εν λόγω υβρίδιο της Sakata. “Είναι πρωτόγνωρη για κρεμμύδι αυτή η ομοιομορφία στα μεγέθη. Έχει καθαρό, άσπρο καρπό, είναι πιο γλυκό στη γεύση και περιζήτητο από την εστίαση, αφού χρησιμοποιείται σε μαγειρευτά φαγητά, αλλά και στο… σουβλάκι. Εκτιμώ πως θα αφήσει εποχή από την άποψη, ότι φέτος με αντίξοες καιρικές συνθήκες, έφθασε σε αποδόσεις-ρεκόρ της τάξης των 6 τόνων το στρέμμα. Υπάρχουν μάλιστα παραγωγοί έμπειροι που θεωρούν πως σε μια κανονική χρονιά από άποψη καιρού το εν λόγω υβρίδιο μπορεί με τις κατάλληλες τεχνικές και την κατάλληλη λίπανση, να φθάσει έως και τους 9 τόνους, ένα εξωπραγματικό νούμερο. Με τα έξοδα να φθάνουν στα 1.500 ευρώ το στρέμμα, το συγκεκριμένο κρεμμύδι, που μαζεύεται μηχανικά, έχει περιθώριο να αφήσει κέρδη στους παραγωγούς, ειδικά σε χρονιές όπως η φετινή, που οι τιμές και η ζήτηση είναι στα ύψη”.
Newsroom Agronewsbomb