Ο Ανδρέας και η Ανδριανή σπάνε.. κοντέρ με πάνω από 200 τόνους γάλα και 25.000 followers στο Tik Tok.

Η Φάρμα Αγγελόπουλος στη Χαλανδρίτσα έχει ιστορία δεκαετιών, την οποία συνεχίζει με τον καλύτερο τρόπο η νέα γενιά.

Επέλεξαν να μείνουν μαζί στο χωριό

Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος και η γυναίκα του η Ανδριανή Καραγιάννη είναι δυο νέοι σε ηλικία κτηνοτρόφοι που επέλεξαν να ζήσουν στην Ελληνική ύπαιθρο, για να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Ο Ανδρέας, 32 ετών σήμερα, είναι τέταρτης γενιάς κτηνοτρόφος και γνωρίζει άριστα τις ανάγκες της κτηνοτροφικής μονάδας και της ζωής του κτηνοτρόφου. Μεγαλωμένος στη Χαλανδρίτσα εντρύφησε, όπως λέει στο Agronewsbomb, από πολύ μικρός στην κτηνοτροφική ζωή και έμαθε όλα τα μυστικά από από τον πατέρα του, Δημήτρη, που επίσης ασχολείται με την ομώνυμη φάρμα. Από την άλλη, η Ανδριανή, γυναίκα του Ανδρέα, μπορεί να μεγάλωσε στην κοντινή Πάτρα και σε πιο αστικό περιβάλλον, όμως η αγάπη της για τη φύση και μετέπειτα για τον… Ανδρέα, την οδήγησε στην κτηνοτροφία, την οποία όπως μας αναφέρει δεν την αλλάζει με τίποτα. Η 30χρονη έχει, όπως μας είπε τελειώσει σχολή ζαχαροπλαστικής-μαγειρικής, ενώ ο Ανδρέας, είναι απόφοιτος λυκείου. Στο μέλλον θα τα ενδιέφερε τα δυο παιδιά να πάνε σε κάποια σχολή γαλακτοκομίας για να εξελίξουν την μονάδα τους.

“Καταλήξαμε στα Ασσάφ έπειτα από πολλές δοκιμές”

Η φάρμα Αγγελόπουλος έχει σήμερα 700 πρόβατα και λίγες γίδες, αλλά και λίγες αγελάδες. Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Αγγελόπουλος: “παλιότερα είχαμε δοκιμάσει διάφορες ράτσες, όπως τα ντόπια Πάτρας, Κεφαλονιάς, Μυτιλήνης, μετά Χίου, αλλά και τα Lacaune, από τα οποία δεν έμεινα ευχαριστημένος. Εδώ και 10 χρόνια τώρα έχουμε τα Ασσάφ, τα οποία έχουν πολύ καλές αποδόσεις της τάξεως των 500-600 λίτρων το χρόνο και τα οποία είναι δυνατά ζώα. Προσοχή θέλει το γεγονός ότι αν δεν τα ταΐσεις καλά, κινδυνεύεις να πέσουν οι αποδόσεις. Κατά τα άλλα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τα συγκεκριμένα ζώα. Πρέπει να πω ότι θέλουν άφθονο και καθαρό νερό, αλλά και ποιοτική τροφή. Εμείς καλλιεργούμε βρώμη, αλλά καλαμπόκια και τριφύλλια αγοράζουμε κυρίως από Ηλεία ή Αιτωλοακαρνανία. Έχουμε μεγάλες ανάγκες σε ζωοτροφές. Κάθε εβδομάδα θέλουμε μόνο σε φύραμα 7 τόνους. Αυτό λοιπόν είναι και το πιο μεγάλο πρόβλημα για μας. Η ακρίβεια στις τροφές, σε συνδυασμό με την ενέργεια και την έλλειψη εργατών γης”.

Featured Image

200 τόνους γάλα το χρόνο πιάνει η φάρμα Αγγελόπουλος

Με 500 και 600 λίτρα γάλα απόδοση στο κάθε ζώο η μονάδα έχει ένα τονάζ άνω των 200 τόνων ετησίως, το οποίο και αγοράζει βιομηχανία γάλακτος από την Ηλεία, η οποία κάνει μεγάλες εξαγωγές τυροκομικών. “Παλιότερα χρειάζονταν μια μονάδα να έχει πολλά ζώα, για να πιάνει αποδόσεις. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει με τις βελτιωμένες ράτσες, οι οποίες αν προσεχθούν δίνουν δυνατές αποδόσεις”, αναφέρει ο Ανδρέας Αγγελόπουλος, τον οποίο πετύχαμε μαζί με την Ανδριανή σε δρομολόγιο για μεταφορά ζωοτροφών στη μονάδα, ενώ προσθέτει: “Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως άλλωστε ισχύει και για τους ανθρώπους, είναι η ποιοτική διατροφή των ζώων. Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο η τροφή, το καλαμπόκι, το τριφύλλι που θα δώσεις”.

Στην φάρμα ο Ανδρέας δουλεύει καθημερινά περί τις 12 ώρες, ενώ όπως μας ανέφερε και η Ανδριανή: “εγώ βοηθάω σε εξωτερικές δουλειές, αλλά όχι στην αρμεγή. Επίσης έχω κάνει και ένα περιβολάκι και ασχολούμαι”. Τις υπόλοιπες ώρες οι δυο νέοι ξεκλέβουν και λίγο χρόνο για να ανεβάσουν βιντεάκια στους λογαριασμούς που διαθέτουν στο Tik Tok, κυρίως με συμβουλές προς τους κτηνοτρόφους.

Σημειώνεται ότι η φάρμα Αγγελόπουλος έχει εγκατεστημένο αρμεκτήριο εδώ και 22 χρόνια, ενώ όπως λέει ο Ανδρέας, κάποτε είχε μπει και σε κάποιο σχέδιο βελτίωσης. Τέλος, όσον αφορά στην τιμή του γάλακτος σημειώνει πως είναι καλή, καθώς κυμαίνεται στα 1,65 ευρώ το κιλό.

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη φάρμα, μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της: https://farmaaggelopoulos.gr/

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image