Τέσσερα μέτρα για τον πρωτογενή τομέα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ. Eκτός του ότι μιλάμε περισσότερο για μέτρα μακροπρόθεσμα, πρέπει να σημειωθεί, ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από τις ζωονόσους το τελευταίο διάστημα.

Ας αναλύσουμε όμως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

Οριστική μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες από το 2025: Πρόκειται για γνωστό εδώ και μήνες μέτρο, το οποίο προβλέπει μπάτζετ 100 εκατ. ευρώ. Το θετικό είναι ότι μονιμοποιείται το μέτρο που είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από χρόνια. Αρνητικό είναι ότι το μπάτζετ σε σχέση με το παρελθόν είναι μειωμένο, αλλά σε σχέση με εκείνο του 2024 αυξημένο, κατά 20 εκατ. ευρώ περίπου. Οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι το χαρακτηρίζουν… ψίχουλα.

Θα λειτουργήσει ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης κόκκινων δανείων από αγρότες και συνεταιρισμούς, έτσι ώστε να μειώνονται σταδιακά οι τόκοι και να διαμορφώνονται οι όροι για την αποπληρωμή τους: Ενδιαφέρον μέτρο για ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί έντονα και τον κτηνοτροφικό κόσμο. Μένει να δούμε τις λεπτομέρειες, καθώς έως σήμερα τα funds προχωρούσαν μεν σε κουρέματα χρεών, αλλά εξατομικευμένα και μόνο έπειτα από αίτημα του παραγωγού. Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος να αποδώσει το εν λόγω μέτρο.

Featured Image

Πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη στον τομέα της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, με οφέλη και την μείωση των αναγκών ύδρευσης και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων: Μακροπρόθεσμο και μεγαλεπήβολο αναπτυξιακό και στοχευμένο μέτρο, που κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Εδώ όμως τίθεται το ερώτημα αν στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχτούν απλοί αγρότες ή μόνο εταιρείες;

Σχέδιο αντιπαροχής δημοσίων γαιών όπου θα επιτρέπεται σε επενδυτές να τις αξιοποιούν αποκλειστικά για την ανάπτυξη πολύ μεγάλων θερμοκηπίων, με σκοπό την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων υψηλής εξαγωγικής αξίας: Έχει και στο παρελθόν, το 2011 και το 2012 τρέξει ένα παραπλήσιο πρόγραμμα διανομής δωρεάν γης, το οποίο δεν απέδωσε καθόλου. Και το μέτρο αυτό είναι στην σωστή κατεύθυνση, αλλά θεωρείται και πάλι πως θα τρέξει μετά από χρόνια. Επίσης, είναι λάθος ότι απευθύνεται και πάλι μόνο σε επενδυτές που θέλουν να κάνουν θερμοκήπια. Γιατί να μην μπορούν να ενταχτούν στο εν λόγω μέτρο οι κτηνοτρόφοι μας;

Αυτό που προκαλεί επίσης εντύπωση είναι πως δεν μπήκε στο τραπέζι το θέμα της έλλειψης ρευστότητας των αγροτικών επιχειρήσεων, της απουσίας πολιτικής στο θέμα των αποζημιώσεων, της κλιματικής κρίσης που στραγγαλίζει τα αγροτικά εισοδήματα, της λειψυδρίας, του αυξημένου κόστους παραγωγής, των ζωονόσων, της αδυναμίας σωστών πληρωμών των επιδοτήσεων, της περικοπής των πόρων από την ΕΕ, αλλά και της απόστασης στην τιμή από το χωράφι έως το ράφι.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image