Ο γνωστός Βασίλης Έξαρχος Γεωπόνος ΑΠΘ, με Intergrade Master, Μεταπτυχιακό στην Αειφορική Γεωργία και Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, αυτή την φορά μας ενημερώνει ότι εκτός από την Μετασυλλεκτική Λίπανση (που ήτανε το αντικείμενο του προηγουμένου μας άρθρου), εξίσου σημαντική είναι και η Μετασυλλεκτική Φυτοπροστασία.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Έξαρχο, με το πέρας της συγκομιδής πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα την πρώτη εφαρμογή ενός Απολυμαντικού Γενικής Χρήσεως(Χαλκούχο) κυρίως, απέναντι σε μύκητες και βακτήρια που μπορεί να εισήλθαν στο κτήμα από τους εργάτες συγκομιδής, κλούβες, φορτηγά, τρακτέρ κ.α.

Στην συνέχεια το ενδιαφέρον εστιάζεται σε κτήματα Ακτινιδίων κυρίως που έχουν ιστορικό μυκήτων εδάφους με σημαντικότερο βέβαια τον γνωστό και μη εξαιρετέο μύκητα της καταστροφικής για το Ακτινίδιο φυτόφθορας…

Έτσι επιβάλλεται η εφαρμογή ενός Εγκεκριμένου για το ακτινίδιο Διασυστηματικού Μυκητοκτόνου. Η εφαρμογή αυτή βέβαια μπορεί να γίνει και σε κτήματα που δεν έχουν εμφανή προβλήματα για προληπτικούς λόγους σε μικρότερες όμως δοσολογίες.

Παράλληλα για την αντιμετώπιση των μυκητών εδάφους μπορούμε να εφαρμόσουμε το ΜΕΙΓΜΑ ΔΙΤΤΑΝΘΡΑΚΙΚΗΣ ΑΜΜΩΝΙΑΣ+ΘΕΙΙΚΟ ΧΑΛΚΟ. Το πλεονέκτημα του σκευάσματος αυτού είναι ότι είναι ήπιο Απολυμαντικό, με πολύ χαμηλή τιμή και εφαρμόζεται εύκολα με το σύστημα άρδευσης (Ριζοπότισμα).

Featured Image

Επίσης σε κτήματα που έχουν ιστορικό Αλτερνάριας ή βοτρύτη και δεν μπόρεσαν για τεχνικούς λόγους(διότι το ψεκαστικό μηχάνημα θα χτυπούσε και θα έκανε ζημιά στους καρπούς των φυτών των ακτινιδίων), να κάνουν εφαρμογή εγκεκριμένου μυκητοκτόνου πριν από την συγκομιδή επιβάλλεται να κάνουν ακόμη και τώρα. Ο λόγος είναι ότι η εφαρμογή αυτή μπορεί να μειώσει τα μολύσματα που θα διαχειμάζουν την περίοδο του χειμώνα μέσα στο κτήμα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η διασπορά και κατά συνέπεια το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετωπίσουμε με τα παθογόνα αυτά την επερχόμενη καλλιεργητή περίοδο.

Βέβαια τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταργήσει πολλά φυτοφάρμακα( δραστικές ουσίες), δεν πρέπει να ξεχνάμε και την βιολογική καταπολέμηση με κορυφαίο το Trichoderma harzianum που θα είναι αντικείμενο άλλου άρθρου.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε να βελτιώνουμε την στράγγιση του κτήματος με διάφορες καλλιεργητικές εργασίες (πχ. Ρίπερ), γεγονός που βοηθάει έμμεσα στην αντιμετώπιση των μυκήτων του εδάφους, οι οποίοι ως γνωστόν ευνοούνται από την πολύ υγρασία.

Στην φωτογραφία βλέπουμε τον κ. Έξαρχο με φοιτητές Γεωπονίας από Πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας στους οποίους έκανε μάθημα επί του “πεδίου” σε κτήμα Κίτρινων Ακτινιδίων στο Κίτρος Πιερίας…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ

Featured Image