Δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η κατάσταση για το μέλλον των πλημμυροπαθών αγροτών στα παρακάρλια καθώς προκύπτουν νέα δυσμενή στοιχεία σε ότι αφορά το χρόνο της αποστράγγισης των νερών στα 140.000 περίπου εδώ και 5 μήνες πλημμυρισμένα στρέμματα.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες μας το Εργαστήριο του καθηγητή Γεωπονικής Νίκου Δαναλάτου έχει διαπιστώσει πως επιβραδύνεται η ροή της αποστράγγισης από τη σήραγγα που οδεύει τα νερά προς τον Παγασητικό λόγω φερτών υλικών που έχουν φράξει την οπή προσαγωγής και έχουν μικρύνει τη διατομή της.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σύμφωνα με τις νέες προσομοιώσεις που γίνονται με βάση τα νέα δεδομένα να υπολογίζεται ότι τα νερά στα 140.000 περίπου στρέμματα που είναι κάτω από το νερό να φύγουν προς τα τέλη του 2025 με αρχές του 2026!
Κίνδυνος να ερημώσει ο πιο εύφορος κάμπος της Θεσσαλίας
Συνεπώς οι 3500 περίπου αγροτικές οικογένειες της περιοχής στους δήμους Κιλελέρ, Αγιάς και Ρήγα Φεραίου θα πρέπει να αναμένουν ότι θα χάσουν τουλάχιστο ακόμη δύο καλλιεργητικές περιόδους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και την τοπική οικονομία μιας και πρόκειται για τον πιο εύφορο κάμπο στη Θεσσαλία.
Δύτες την Τετάρτη κοντά στη σήραγγα
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι την προσεχή Τετάρτη ομάδα δυτών που θα επιβλέπονται από τον καθηγητή Νίκο Δαναλάτο και το μηχανικό και γεωλόγο Αλέκο Μπελέση θα πραγματοποιήσουν υποβρύχιες έρευνες και θα πάρουν δειγματοληψίες για να δουν πως εξελίσσεται η ροή της αποστράγγισης στην περιοχή.
Είναι σαφές πως αν δεν υπάρξουν τεχνητές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση είτε με την κατασκευή της σήραγγας προς το Αιγαίο (που έχει πάντως σημαντικές δυσκολίες στο χρόνο αποπεράτωσης) ή με όποιον άλλο τρόπο όπως της απάντλησης των υδάτων και της μεταφοράς τους προς τον Γκουσμπασανιώτη, τότε η κατάσταση στην περιοχή θα είναι μη αναστρέψιμη. Τα χωριά πέριξ της Κάρλας θα αρχίσουν να ερημώνουν –ήδη έχουμε κύμα μαζικής φυγής από νέους αγρότες-και σε τρία χρόνια από τώρα ολόκληρη η περιοχή δεν θα θυμίζει σε τίποτε την εικόνα πριν τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.
Χάνεται η βάση στο Στεφανοβίκειο;
Ειδικά το φετινό καλοκαίρι με τα κουνούπια προβλέπεται εφιαλτικό για τους κατοίκους σε μια σειρά από χωριά, όπως το Σωτήριο, το Αχίλλειο, το Αρμένιο, η Μέλισσα, η Νίκη, το Καστρί, η Αμυγδαλή, το Καλαμάκι, τα Νιάματα, το Στεφανοβίκειο, ο Ριζόμυλος, τα Κανάλια κ.α
Επίσης ένα μεγάλο θέμα που δημιουργείται είναι η τύχη του αεροδρομίου και της βάσης των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, που αποτελούσε εσχάτως και Νατοϊκή βάση. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραμένουν κάτω από το νερό και υπάρχουν σκέψεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη μετεγκατάστασή του προς τη Βόρεια Ελλάδα, αν καθυστερήσει έτι περαιτέρω η αποστράγγιση των νερών.
Η οικονομική ζημιά τόσο για το δήμο Ρήγα Φεραίου , αλλά και για τα πόλεις του Βόλου και της Λάρισας θα είναι σημαντική καθώς στη βάση αυτή απασχολούνται 800 οικογένειες, που κατοικούν ως επί το πλείστον σε Βελεστίνο, Βόλο και Λάρισα.
Το ερώτημα λοιπόν παραμένει τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλίας γιατί παρατηρείται αυτή η ανεξήγητη στασιμότητα στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον των 140.000 στρεμμάτων πλημμυρισμένων εκτάσεων και των αγροτών και κτηνοτρόφων που ζουν από αυτές και γιατί όλα παραπέμπονται στα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη στο τελικό πόρισμα των Ολλανδών.
Ήδη το ΑΕΠ της Θεσσαλίας έχει δεχτεί ένα συντριπτικό πλήγμα από τις θεομηνίες και αντί να γίνεται προσπάθεια εξισορρόπησης του απολεσθέντος εισοδήματος των Θεσσαλών με δημόσια έργα, δράσεις και παρεμβάσεις, κινδυνεύουν να χαθούν και δημόσιες δομές όπως αυτή της 32 ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο που στήριζαν την τοπική οικονομία…
Πηγή: thessaliatv.gr