Μέχρι 16 ευρώ το αρνί στην Αθήνα, μέχρι 12 σε επαρχιακές πόλεις.
Για την ακρίβεια την τιμή που θα φτάσει ο οβελίας στο πασχαλιάτικο τραπέζι του καταναλωτή αλλά και για την «χασούρα» που έχουν οι κτηνοτρόφοι την ώρα που οι μεσάζοντες βγάζουν κέρδος, μίλησε στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Κτηνοτρόφων, Τάκης Πεβερέτος.
Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, παρά την ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει επισιτιστικό πρόβλημα παγκοσμίως και τις δύσκολες συνθήκες, φέτος το Πάσχα δεν θα λείψει από το τραπέζι της ελληνικής οικογένειας το αρνί και το κατσίκι.
Μιλώντας για τις τιμές του οβελία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ανέφερε ότι οι τιμές που πουλάνε οι κτηνοτρόφοι είναι από 5 ευρώ στα νησιά, στην Κρήτη 7 ευρώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα έως 8 ευρώ, «δηλαδή μιλάμε για μια μέση τιμή περίπου 7,50 ευρώ το κιλό», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Τώρα έχουν βγει στην αγορά, όπως για παράδειγμα στη Βαρβάκειο και πουλάνε 9,50 και 10 ευρώ. Αυτά είναι αρνιά και κατσίκια που έχουν αγοραστεί πριν από περίπου δυο μήνες και διατηρούνται όλο αυτό τον καιρό στη ψύξη», ανέφερε για τις τάσεις της αγοράς ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας, «αυτά τα κρέατα έχουν αγοραστεί σε πολύ χαμηλή τιμή (περίπου στα 5 ευρώ). Αυτά που πουλήσαμε αυτή τη περίοδο φεύγουν σε κρεοπώλες και αγορές και σούπερ μάρκετ στα 8 ευρώ».
Ο κ. Πεβερέτος, υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι πουλούν το προϊόν μπαίνοντας «μέσα». «Εμείς και 8 ευρώ που πουλάμε μπαίνουμε μέσα για να κερδίσουμε έστω και ένα λεπτό πρέπει να πουλήσουμε πάνω από 9,50 ευρώ το κιλό», ανέφερε και σχολίασε ότι υπάρχει τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής που υπολογίζεται στο 75%. «Οι ζωοτροφές και η ενέργεια έχουν πάει στα ύψη. Δεν καλύπτουμε τα έξοδά μας και με 8 ευρώ που είναι η ανώτερη τιμή που πουλάμε».
Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων, τόνισε την ανάγκη και με τη σειρά τους οι μεσάζοντες θα πρέπει να μειώσουν το κέρδος τους γιατί αυτοί είναι που κερδίζουν οπωσδήποτε, ώστε να μπορέσει ο καταναλωτής, να αγοράσει ακόμα και ολόκληρο αρνί.
«Δεν μπορεί κάποιος να δώσει 150 ευρώ –γιατί ακούω τιμές 15 ευρώ το κιλό- για να πάρει ένα αρνί, γιατί δεν θα τον πάρει. Ο κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Θα πάρει ή μισό ή ένα μέρος, ακόμα μπορεί να πάει και σε άλλο προϊόν και να αγοράσει χοιρινό. Εμείς πουλάμε με χασούρα ας πουλήσουν και οι άλλοι στο όριο του κόστους», σχολίασε.
Αναφορικά με την επάρκεια στο ελληνικό αρνί ο κ. Πεβερέτος ανέφερε ότι «έχουμε επάρκεια, αλλά επειδή υπάρχει αδυναμία στην κατανάλωση, ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει όπως αγόραζε ένα ολόκληρο αρνί, φοβάμαι στο τέλος θα ξεμείνουν».
Τέλος, μιλώντας για τις ελληνοποιήσεις των κρεάτων, σε σχέση με άλλες χρονιές, είναι πολύ λιγότερες λόγω εισαγωγών καθώς η Ρουμανία που ήταν ο βασικός τροφοδότης έχει και εκεί υψηλές τιμές.
«Το φαινόμενο αυτό, δεν υπάρχει πολύ φέτος αλλά δεν αποκλείεται να έχουν γίνει από τις διπλανές χώρες όπως Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια. Αυτό έχει σχέση και με τους ελέγχους που γίνονται στα σύνορα που μπαίνουν μέσα. Να έρχονται αυτά τα κρέατα αλλά ο καταναλωτής να γνωρίζει από πού προέρχονται», κατέληξε.