Οι γενναιόδωρες βροχές του Πάσχα επέστρεψαν αισιοδοξία στον κλάδο του ελαιολάδου αλλά και στους καταναλωτές.
Τον Ιανουάριο, ένα κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου στον παραγωγό ξεπέρασε τα εννέα ευρώ, ιστορικές τιμές που δεν είχαν ξαναγίνει, οι οποίες μεταφέρθηκαν στα σούπερ μάρκετ.
Οι βροχές χαλάρωσαν την απαισιοδοξία. Το νότιο τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου άντεχε μια μακρά ξηρασία και ο τομέας του ελαιολάδου είχε δύο διαδοχικές πολύ χαμηλές παραγωγικές σεζόν: Οι προβλέψεις, λοιπόν, έδειχναν ότι η επόμενη σεζόν, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, θα ήταν και πάλι κανονική αφού, επομένως, οι τιμές θα πέσουν.
Αλλά από το Πάσχα μετά βίας έβρεξε ξανά, ειδικά στις επαρχίες της Κόρδοβα και της Χαέν, των μεγαλύτερων παραγωγών ελαιολάδου στον κόσμο. Και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί πολύ τον κλάδο.
«Η ελιά υποφέρει ήδη από έλλειμμα νερού γιατί, αν και οι αρδευόμενες ελιές μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο, οι ξερά, που αποτελούν την πλειοψηφία, περνούν πολύ άσχημα χωρίς νερό από την άνοιξη», είπε ο πρόεδρος της Asaja στο Κόρδοβα, Φερνάντο Αντέλ.
«Τα ελαιόδεντρα βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή» και, κάθε μέρα που περνά, οι προσδοκίες για τη συγκομιδή μειώνονται, «άρα ελπίζουμε ότι θα βρέξει σύντομα γιατί, διαφορετικά, σε δύο εβδομάδες η κατάσταση θα ήταν πιο ανησυχητική και η ελιά θα αρχίζουν να αναπτύσσονται για να απελευθερώνουν μουμιοποιημένες ελιές λόγω έλλειψης νερού, κάτι που θα μείωνε τη μελλοντική παραγωγή», αναφέρει.
Η ελιά είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά δέντρα στον κόσμο, ικανό να αντέξει εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας χωρίς να πεθάνει. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε τις ελιές ως απόθεμα νερού. Αν δεν βρέξει, η ελιά καταλήγει να πίνει τις δικές της ελιές, να τις συνθλίβει και να τις αφήνει σχεδόν στο λάκκο. Το λίγο λάδι που παράγουν αυτές οι ελιές είναι συνήθως εξαιρετικής ποιότητας, αλλά η παραγωγή, για ευνόητους λόγους, είναι πολύ χαμηλή.
Εκτός από την έλλειψη βροχής είναι και η κατάσταση στα ελαιουργεία, όπου σχεδόν δεν έχουν απομείνει αποθέματα. Ο κλάδος γνώρισε δύο πολύ σπάνιες σεζόν όπου οι πωλήσεις συνεχίστηκαν παρά τις υψηλές τιμές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφιαλώνεται και να πωλείται σχεδόν όλο το διαθέσιμο ελαιόλαδο. Σε αυτό το σημείο, η Ιταλία έχει ξεμείνει τεχνικά από ελαιόλαδο και οι έμποροι της το εισάγουν από την Ισπανία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πωλείται περισσότερο ελαιόλαδο στη χερσόνησο από το αναμενόμενο και τα αποθέματα να πέφτουν επίσης πολύ γρήγορα.
Μια αγορά σε ένταση
Σύμφωνα με στοιχεία της AICA, τον Αύγουστο σημειώθηκε αναχώρηση περίπου 70.000 τόνων και με διαθεσιμότητα περίπου 270.000 τόνων, «που σημαίνει ότι θα υπάρξει σύνδεσμος περίπου 170.000 εάν ο Σεπτέμβριος συμπεριφέρεται όπως ο μέσος όρος των 11 προηγούμενων μηνών. ” Δηλαδή ο Οκτώβρης θα ξεκινούσε με ελαιόλαδο για δυόμισι μήνες.
Με αυτούς τους αριθμούς, η Ισπανία θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, αφού η εκστρατεία ξεκινά ακριβώς τον Οκτώβριο και θα γενικευτεί τον Νοέμβριο. Η άφιξη νέου ελαιολάδου θα γεμίσει ξανά τις αποθήκες, αν και λιγότερο από το αναμενόμενο
Εάν η καμπάνια είναι τελικά μικρότερη από το αναμενόμενο λόγω της έλλειψης βροχής, είναι πιθανό οι τιμές να μην πέσουν. Εάν και η Ιταλία δεν έχει ελαιόλαδο και χρειαστεί να το εισάγει από την Ισπανία, είναι προβλεπόμενο ότι η πτώση της τιμής θα… αναβληθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία του Infaoliva, που επικαιροποιήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου, το κόστος προέλευσης ενός κιλού έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι 7,16 ευρώ. Η τιμή στο παρθένο είναι 6,95 ευρώ και το λαμπάντε είναι πρακτικά 6,80 ευρώ το κιλό. Σιγά σιγά ο κλάδος ανεβάζει τις τιμές στις αρχές του καλοκαιριού, αν και απέχει ακόμη από αυτές του Ιανουαρίου, όταν πληρώνονταν κατά μέσο όρο πάνω από εννέα ευρώ το κιλό για έξτρα παρθένο. Ο κλάδος έκλεισε δραστηριότητες άνω των δέκα ευρώ το κιλό, μια τιμή που δεν είχε δει ποτέ και αδιανόητη μόλις πριν από δύο χρόνια.
Πηγή: cordopolis.eldiario.es