Η παραγωγή καλαμποκιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει αξιοσημείωτη μείωση φέτος λόγω των έντονων συνθηκών ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα που έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες στη Ρουμανία, έναν από τους κύριους παραγωγούς του μπλοκ.

Αυτή η κατάσταση έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις ευνοϊκότερες συνθήκες που έχουν δημιουργήσει οι βροχοπτώσεις στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με γεωργούς αναλυτές.

Άνισες κλιματικές επιπτώσεις στην Ευρώπη

Οι δυσμενείς επιπτώσεις του κλίματος έχουν δημιουργήσει ένα ανομοιόμορφο αγρονομικό πανόραμα στην ήπειρο. Ενώ η Δυτική Ευρώπη κατάφερε να διατηρήσει σχετικά καλές συνθήκες ανάπτυξης χάρη στη βροχή, η ακραία ξηρασία στην Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Ρουμανία, ήταν καταστροφική. Αυτή η χώρα, που στο παρελθόν ανταγωνιζόταν τη Γαλλία για τον τίτλο του μεγαλύτερου παραγωγού καλαμποκιού στην ΕΕ, είδε τα χωράφια του να χάνονται κυριολεκτικά κάτω από την ανελέητη καλοκαιρινή ζέστη.

Προβολές παραγωγής καλαμποκιού στην Ε.Ε.

Οι προβλέψεις για τη συγκομιδή καλαμποκιού στην ΕΕ έχουν μειωθεί, με εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 60 και 61 εκατομμυρίων μετρικών τόνων. Αυτό το επίπεδο παραγωγής είναι χαμηλότερο από πέρυσι, όταν έφτασαν τους 63 εκατομμύρια τόνους, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τους 53 εκατομμύρια τόνους το 2022, όταν μια εκτεταμένη ξηρασία έπληξε όλη την Ευρώπη.

Ρουμανία: Μια κρίσιμη περίπτωση στην παραγωγή καλαμποκιού

Η Ρουμανία ήταν ένα από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την ξηρασία, με ακραίες θερμοκρασίες που έκαναν την καλλιέργεια καλαμποκιού στην περιοχή συγκρίσιμη με την καλλιέργεια του “σε φούρνο”, σύμφωνα με διάφορους αναλυτές. Οι προβλέψεις υποδηλώνουν μείωση 30% της παραγωγής καλαμποκιού της Ρουμανίας σε σύγκριση με πέρυσι, όταν η χώρα παρήγαγε σχεδόν 11 εκατομμύρια τόνους. Τα τρέχοντα στοιχεία τοποθετούν την παραγωγή σε περίπου 7,5 και 7,7 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με τις διάφορες πηγές που έχουν δημοσιεύσει προβλέψεις.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν επιδεινώσει τις δυσμενείς συνθήκες. Η ξηρασία σε αυτήν την περιοχή δεν έχει επηρεάσει μόνο τη Ρουμανία, αλλά και την Ουκρανία και τη Ρωσία, οι οποίες είναι όλες μεγάλες παραγωγοί καλαμποκιού.

Αγρονομικές προκλήσεις και ο αντίκτυπός τους στη ρουμανική γεωργία

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν παρουσιάσει σημαντικές προκλήσεις για τους Ρουμάνους αγρότες. Οι θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς Κελσίου κατά την επικονίαση τον Ιούλιο ήταν ιδιαίτερα επιζήμιες για τις καλλιέργειες, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τις αποδόσεις όσο και την ποιότητα του καλαμποκιού.

Προοπτικές για την παραγωγή καλαμποκιού στη Δυτική Ευρώπη

Featured Image

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς καλαμποκιού της ΕΕ, οι συνθήκες είναι πιο μικτές. Μετά από μια υγρή άνοιξη που δυσκόλεψε τη φύτευση, η νότια Γαλλία αντιμετωπίζει υψηλές θερμοκρασίες από τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, οι επακόλουθες άφθονες βροχοπτώσεις διατήρησαν τα επίπεδα υγρασίας σε ευνοϊκές συνθήκες, γεγονός που θα οδηγήσει σε καλύτερη από την αναμενόμενη συγκομιδή καλαμποκιού.

Η συμβουλευτική εταιρεία Argus εκτιμά ότι η γαλλική σοδειά θα φτάσει λίγο περισσότερο από 14 εκατομμύρια τόνους , λίγο πάνω από την αρχική πρόβλεψη του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας. Η αύξηση της έκτασης που φυτεύτηκε στη Γαλλία είναι ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να εγγυηθεί μεγαλύτερη παραγωγή από πέρυσι.

Άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και οι προσδοκίες τους για τη συγκομιδή

Στην Πολωνία, οι συνθήκες καλλιέργειας είναι ελπιδοφόρες. Ωστόσο, η μείωση της φυτευμένης έκτασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 13% της συγκομιδής καλαμποκιού σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας τους 7,6 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Sparks Polska. Η πολωνική συγκομιδή, η οποία συνήθως παρουσιάζεται στα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι από τις πρώτες που αξιολογούνται στην περιοχή.

Η Γερμανία, ένας άλλος σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού στην ΕΕ, αντιμετωπίζει επίσης μικρή πτώση στην παραγωγή. Η γερμανική αγροτική ένωση υπολόγισε μείωση 2% στην παραγωγή καλαμποκιού, φτάνοντας τους 4,41 εκατομμύρια τόνους. Αυτό συγκρίνεται με μια πολύ πιο σημαντική μείωση της τάξης του 15% στη σοδειά χειμερινού σιταριού, η οποία υπέστη ζημιές από τη δυνατή βροχή.

Συνέπειες για την εξάρτηση από την εισαγωγή

Η μείωση της παραγωγής καλαμποκιού στην ΕΕ θα μπορούσε να αυξήσει την εξάρτηση του μπλοκ από τις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών του σε ζωοτροφές. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε ένα έτος κατά το οποίο η παραγωγή σιταριού και κριθαριού στην ΕΕ αναμένεται επίσης να είναι κάτω του μέσου όρου, αμφότερα τα σιτηρά που, όπως ο αραβόσιτος, είναι ζωτικής σημασίας για τις ζωοτροφές.

Το σενάριο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να διατηρήσει αυτάρκεια σε βασικά γεωργικά προϊόντα, εν μέσω ενός παγκόσμιου πλαισίου αυξανόμενης κλιματικής αστάθειας.

Ένα δύσκολο έτος για τον αραβόσιτο στην ΕΕ

Συνοπτικά, η συγκομιδή καλαμποκιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2024 χαρακτηρίζεται από περιφερειακές αντιθέσεις, με μια δυτική πιο τυχερή χάρη στις βροχές και μια ανατολή κατεστραμμένη από την ξηρασία. Η Ρουμανία, που αναμένεται να είναι βασικός παίκτης, έχει πληγεί ιδιαίτερα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ευρωπαϊκή αγορά καλαμποκιού. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι καλλιέργειες και εάν η ΕΕ θα μπορέσει να μετριάσει την αυξανόμενη εξάρτησή της από τις εισαγωγές.

Πηγή: agronewscastillayleon.com

Featured Image